Ischias kan ontstaan door verschillende redenen. Wij zien in onze praktijk vaak dat het ontstaat door spierproblemen. Het kan een gevolg zijn dat het lichaam verzwakt doordat we teveel zitten en te weinig bewegen. Met als gevolg dat het lichaam zichzelf beschermt door spieren vast te zetten door te verstijven. Als dit gebeurd in de bil/heup regio kan het zijn dat dit druk geeft op de zenuw. Hierdoor is het mogelijk ischias klachten te ervaren. Deze 6 oefeningen voor ischias kan het mogelijk maken verlichting van pijn te creëren.

Ben jij het zat om met pijn rond te lopen? Wij geven duidelijkheid, kijken verder dan de plek van de pijn en bieden een snelle en blijvende oplossing.

Hoe wij ischias behandelen

Oefening 1: Piriformis rek

Doordat het bij ischias vaak voorkomt dat de piriformis spier het lichaam vast zet kan het zorgen voor druk op de zenuw. Door deze druk kunnen klachten ontstaan zoals ischias. Door de piriformis te rekken verminderd de druk op de zenuw en verminderen de klachten.

Oefening 2: Zijkant bil spier activeren

Door allerlei redenen kan de glutues medius verzwakt raken. Echter door deze specifiek te bewegen activeer je de spier en gaat hij zijn werk weer doen. Doordat hij weet zijn werkt doet zal de spanning op andere spieren verminderen en de druk op de zenuw wat afnemen.

Oefening 3: Afrollen rugspier

Mocht je veel zitten is dit een uitstekende oefening om rek te geven op de gehele achterste lijn van het lichaam. Doordat wij tijdens deze oefening gebruik maken van relatief veel gewicht zal het lichaam zich sneller aanpassen en creëren je nog meer en beter rek. Ook zorgt het gewicht ervoor dat er meer spieren gebruikt worden door het lichaam hierdoor functioneert het zoals bedoelt.

Oefening 4: Split squat

Door veel rek te creëren op de bovenbeen en in het heup gewricht zal het lichaam beter kunnen bewegen. Daarnaast zien wij dat weinig beweging in de heupen kan zorgen dat de spieren daar vast gaan zitten. Ischias komt vaak door het vast zitten van deze spieren. Door deze oefening zul je niet alleen soepeler worden maar ook sterker wat ervoor zorgt dat het lichaam minder snel klachten zult krijgen.

Oefening 5: Heup rekken

Rekken van de grote bilspier zorgt ervoor dat er ontspanning plaatsvind in de hele bekken regio. Vaak voelt deze oefening erg goed als je veel gezeten hebt. Deze oefening kan soms wat lastig uit te voeren zijn als je vrij stijf bent.

Oefening 6: Ademhaling

Door “verkeerd” adem te halen kan er veel spanning ontstaan op spieren in de onderrug en heupen. Dit zorgt er wederom voor dat het lichaam zich gaat vast zetten en niet vrij kan bewegen. Daarnaast zorgt stress er ook voor dat het lichaam een verhoogde spanning heeft. Ademhalingsoefeningen helpen om de stress reactie van het lichaam te verminderen met als resultaat algeheel minder spanning op de spieren en dus minder druk op de zenuwen.

Lees hier hoe je de ademhalingsoefeningen in kan zetten 

Wij snappen dat je direct pijnverlichting zoekt voor ischias, daarom hebben wij een advies samengesteld over de eerste stap die je vandaag nog thuis en geheel zelfstandig kan toepassen voor directe pijnverlichting.

Vraag' De eerste stap naar pijnvrij' gratis aan!

Dit is belangrijk

Het is altijd belangrijk om de volgende voorwaardes te hanteren als je bezig gaat met de 6 oefeningen voor ischias.

  • Pijn mag tijdens de oefeningen nooit toenemen
  • Bij twijfel of de beweging werkt stop en vraag een specialist of je hem goed uitvoert.
  • Bij verergering ischias klachten tijdens en na de oefening gelijk stoppen en contact een specialist.
  • Als je tijdens de oefeningen stijver wordt. Direct stoppen!

Twijfel je of het goed is om te gaan wandelen met Ischias? Ook hier hebben we een blog over geschreven.

Wil je meer weten wat Ischias is, en hoe je er vanaf komt en welke spieren betrokken zijn bij het probleem?