Hoe ontstaat een slijmbeursontsteking?

Slijmbeurs zijn kleine zakjes gevuld met vocht die zich bevindt op of tussen de botten van een gewricht. Dit slijmbeurs fungeert als een soort kussen om het gewricht te beschermen tegen beschadiging. Wanneer de slijmbeurs overbelast of onder belast raakt, kan deze ontstoken raken en leiden tot een aandoening die bekend staat als slijmbeursontsteking of bursitis. Deze ontsteking veroorzaakt zwelling van de slijmbeurs, wat kan leiden tot bewegingsbeperkingen, pijn in het gewricht en uitstraling naar omliggende gebieden. 

Vraag ons gratis advies aan waarin wij adviseren wat je het beste kan doen bij de verschillende slijmbeurs ontsteking pijnklachten en geven wij oefeningen die zorgen voor directe pijnverlichting!

Mail mij gratis advies voor slijmbeursontsteking

Deze overbelasting van het gewricht kan op veel manieren ontstaan. Een acute slijmbeursontsteking kan ontstaan door een eenmalige overbelasting of klap op het gewricht. Voorbeelden hiervan zijn het tillen van een zwaar object of een harde val op een gewricht. Chronische slijmbeursontsteking ontstaat door herhaaldelijk de gewrichten te overbelasten of juist niet te gebruiken. Het kan ontstaan door vaak en intensief sporten, langdurig schrijven of tillen, een slechte houding, maar ook door je gewricht lange tijd niet te belasten. 

Slijmbeursontsteking - schouder - beweging

Slijmbeursontsteking schouder

Slijmbeursontsteking in de schouder, ook wel bekend als subacromiale bursitis, is een veelvoorkomende plaats voor slijmbeursontsteking, waarbij de slijmbeurs in het schoudergewricht ontstoken raakt. De schouder is vatbaar voor deze ontsteking vanwege zijn complexe anatomie en frequente bewegingen. De ruimte tussen het schouderdak (acromion) en de bovenarmkop (humeruskop) is relatief nauw, waardoor de slijmbeurs gemakkelijk bekneld kan raken en ontstoken kan raken. Bovendien worden dagelijkse activiteiten zoals tillen, reiken en bewegen van de arm vaak uitgevoerd met gebruik van de schouder, wat het risico op irritatie en ontsteking vergroot.

83mx4o

Slijmbeursontsteking heup

De heup is een tevens een plak waar slijmbeursontsteking regelmatig voorkomt, ook wel trochanter major pijnsyndroom genoemd. Deze veelvoorkomende aandoening ontstaat waarneer de slijmbeurs rond het buitenste deel van de heup ontstoken raakt. De heup is een gewricht dat constant wordt belast bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, staan en traplopen. Deze frequente bewegingen, gecombineerd met factoren zoals overbelasting, onjuiste houding of biomechanica, kunnen leiden tot irritatie en ontsteking van de slijmbeurs. Bovendien kan het strakker worden van omliggende pezen en spieren, zoals de bilspieren, de slijmbeurs beknellen en verdere irritatie veroorzaken. Het is dan ook geen verrassing dat slijmbeursontsteking vaak in de heup voorkomt, gezien de voortdurende beweging en belasting die dit cruciale gewricht ondergaat.

Slijmbeursontsteking kan aanzienlijke pijn veroorzaken in je schouder, bovenarm, heup en nog veel meer plaatsen. Hier zijn een aantal symptomen van slijmbeursontsteking zodat jij kan controleren of dit daadwerkelijk jouw klacht is. 

Fun Pink Content Headline Instagram Post

Vraag ons gratis advies aan waarin wij adviseren wat je het beste kan doen bij de verschillende slijmbuers ontsteking pijnklachten en geven wij oefeningen die zorgen voor directe pijnverlichting!

Mail mij gratis advies voor slijmbeursontsteking

5 Symptomen van een slijmbeursontsteking:

  • Pijn in het aangetaste gewricht.
  • Zwelling, roodheid en warmtegevoel in het gebied van de slijmbeurs.
  • Stijfheid en moeite met het bewegen van het gewricht.
  • Verlies van kracht in en rondom het aangetaste gewricht.
  • Uitstraling van pijn naar omliggende gebieden.

Slijmbeursontsteking bij ouderen

Mensen die op leeftijd beginnen te komen zijn aanzienlijk vatbaarder om slijmbeursontsteking te krijgen. De kracht van de slijmbeurs neemt af en de pezen en spieren verzwakken vaak vanwege minder intensief gebruik, dit kan het risico op een slijmbeursontsteking verhogen. Ook onderliggende aandoeningen kunnen de kans op slijmbeursontsteking verhogen; artrose, jicht en reuma zijn hier voorbeelden van. Voor deze doelgroep is het van belang om te blijven sporten en bewegen zonder dat er overbelasting ontstaat, ik adviseer hiervoor krachttraining.

De oefeningen in dit artikel helpt met het voorkomen van ontstekingen, probeer deze regelmatig uit te voeren of zoek hulp van een specialist die je hierbij kan helpen.

Wat te doen bij slijmbeursontsteking? 

Bij acute slijmbeursontsteking, dus een val of een éénmalige overbelasting, gaat de ontsteking vaak weg binnen enkele dagen. Het is hierbij van belang het gewricht en de spieren genoeg rust te geven om te kunnen herstellen en ontsteking te laten zakken. Ook helpt het koelen van de slijmbeursontsteking voor verminderen van de ontsteking en het verzachten van de pijn. Koelen kan je doen tot 48 uur na het ontstaan van de ontsteking. Zorg ervoor dat je niet langer dan 20 minuten ijst met een interval van 40 minuten. Dit stimuleert de bloedsomloop en bevordert het herstel. 

Duurt de slijmbeursontsteking langer dan een week of is het ontstaan door langdurige belasting op de gewrichten, dan zal de ontsteking en de pijnklachten minder snel verdwijnen. Rust nemen en het koelen van de plek waar de slijmbeurs ontsteking is ontstaan is nog steeds zeer belangrijk. Daarnaast wordt vaak medicatie in de vorm van ontstekingsremmers aanbevolen. Echter is dit maar een tijdelijke oplossing en is de kans dat de klachten terugkomen aanzienlijk groter. Ook fungeren deze ontstekingsremmers vaak als pijnstillers waardoor de kans ontstaat dat je de ontsteking erger maakt of te snel opnieuw gaat belasten. 

Dus wat kan je er wel tegen doen? Met een combinatie van rekoefeningen en spierversterkende oefeningen kan je de druk op de gewrichten verlichten en spieren weerbaarder maken tegen slijmbeursontstekingen. lees verder voor oefeningen en een richtlijn die je kan volgen voor slijmbeursontsteking in de schouder en bovenarm, en voor de heup. Dit zijn de plekken waar de klachten het vaakst ontstaan. Let op: Wees voorzichtig met het trainen met pijn.

Oefeningen voor slijmbeursontsteking

Bij de oefeningen om slijmbeursontstekings klachten tegen te gaan is het van belang om te focussen om het rekken en versterken van de spieren voor betere mobiliteit en weerstand. Dit zorgt ervoor dat de gewrichten en de slijmbeurs beter beschermd worden, eerder herstellen vanwege een betere bloedsomloop en dat je duurzaam van je klachten af komt. Daarnaast is het belangrijk om aan je houding te werken. Omdat een juiste houding zorgt voor de juiste drukverdeling op de gewrichten.

Vraag ons gratis advies aan waarin wij adviseren wat je het beste kan doen bij de verschillende pijnklachten aan de binnenkant van de knie en geven wij oefeningen die zorgen voor directe pijnverlichting!

Mail mij gratis advies voor slijmbeursontsteking

Wacht niet te lang met handelen

Slijmbeursontsteking lijkt in eerste instantie een klein probleem, maar als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot complicaties zoals verkalking. En geloof me, de lijdensweg die gepaard gaat met verkalking wil je niet meemaken. Wacht dus niet te lang met de behandeling van je slijmbeursontsteking!

Verkalking treedt op wanneer calciumafzettingen zich ophopen in de aangetaste slijmbeurs. Dit leidt tot de vorming van harde, benige gezwellen die de beweging van het gewricht kunnen belemmeren en ernstige pijn kunnen veroorzaken. Stel je voor dat je je arm niet boven je hoofd kunt heffen of niet kunt lopen zonder mank te lopen door deze verkalkte afzettingen. Het is een nachtmerrie!

Maar hier is het goede nieuws: vroeg ingrijpen kan verkalking voorkomen! Door je slijmbeursontsteking zo snel mogelijk te laten behandelen, kun je de pijn en ontsteking verlichten voordat het uitgroeit tot een ernstigere aandoening, door vroegtijdig actie te ondernemen kun je de kwelling van verkalking voorkomen.

Wacht dus niet langer en bekijk deze video om verkalking in het gewricht te voorkomen:

 

Duurzaam van je pijn af

Een slijmbeurs ontsteking kan een hardnekkige klacht zijn en gaat vaak niet zomaar weg. Het is van belang om de tips uit dit blog op te volgen. Begin met het aanvragen van de eerst stap om van je slijmbeursontsteking af te komen.

Mocht de pijn van de slijmbeursontsteking gedurende langere tijd toch aanhouden raden wij het aan om een specialist te raadplegen. Solid performance biedt jou een oplossing met onze 15-minuten behandeling. De oorzaak van de pijn wordt geconstateerd en behandeld, en directe pijnverlichting wordt gegarandeerd.

Wil jij directe pijnverlichting en nieuwe inzichten voor jouw specifieke pijnklacht? Bezoek onze pagina van de 15-minuten behandeling voor slijmbeursontsteking en kom erachter hoe wij jouw pijn wegenemen!

15-minuten behandeling voor slijmbeursontsteking