Het lichaam heeft balans nodig in alles wat het doet. 

Bij de belasting op het lichaam moet je verder denken dan alleen de fysieke prikkels. Hierbij is het belangrijk om na te gaan wat je allemaal al op een dag doet. Ben je de hele dag met zware kruiwagens zand aan het sjouwen dan hebben bepaalde spieren en gewrichten van het lichaam al een behoorlijke belasting gehad. Maar ook cyclische bewegingen hebben veel invloed op de belasting. Denk maar eens aan de constante spierspanning die spieren moeten geven om de computermuis te bedienen of hoeveel druk er op je onderrug komt. Hierdoor ontstaat een behoorlijke belasting op deze spieren. 

Ook emotioneel is de belasting op het lichaam van uitzonderlijk belang.

Gaat het bijvoorbeeld privé niet goed of ervaar je veel stress van / door het werk, dan is de belasting hoger dan gemiddeld.

Echter is dit allemaal nog steeds geen probleem als de belastbaarheid van het lichaam groot genoeg is. Door de belastbaarheid te optimaliseren kun je onverwachte of grotere belasting op het lichaam wel aan. 

Zie het lichaam als een emmer en de belasting van het lichaam als het water wat er in de emmer zit. 

In een lege emmer kan veel water maar als wij teveel van onszelf vragen zal deze op een gegeven moment gaan overlopen.

Overlopen van de emmer

Dit overlopen van de emmer vertaald zich in het menselijk lichaam naar de klachten die je ervaart, in het begin zijn dit kleine druppeltjes en zijn de klachten ook nog kleiner en/of minder aanwezig. Echter, als er niks gebeurd worden dit er steeds meer en worden de klachten heftiger.

Maar andersom kun je ook klachten ervaren. Niet het water wat in de emmer loopt wordt meer maar de emmer wordt kleiner. Je belastbaarheid kan ook verminderen. Spierkracht die afneemt, te weinig goede voedingsstoffen, weinig uren slaap. Allemaal factoren waardoor de emmer kleiner wordt en je dus minder water (belasting) aan kan. Een voorbeeld hiervan is dat mensen ineens aangeven dat het werk wat ze altijd al gedaan hebben ineens te zwaar wordt of dat ze ineens klachten gaan ervaren. Dan is de belastbaarheid van het lichaam afgenomen.

Er zijn twee oplossingen. Een is de emmer leeg laten lopen (belasting verminderen) of, twee,  de emmer vergroten (de belastbaarheid verhogen). Pak je ze allebei aan zal dit immense resultaten geven.

Tijd voor actie!

Hoe zorg je voor een goede balans?

Om een goede balans te krijgen moet je eerst weten waar je nu staat en wat er nu gebeurd. Ga bij jezelf na wat de belasting op en belastbaarheid van het lichaam is. 

Zorg je voor genoeg sport en beweging?

De richtlijn gegeven door de gezondheidsraad is elke dag 30 minuten bewegen en 2x per week krachttraining. Kom je hier niet aan dan is dit een mooie eerste stap om je belastbaarheid te vergroten.

Eet je gezond?

Goede voedingsstoffen zijn essentieel om optimaal de dag door te komen en hiervan te kunnen herstellen. 

Daarnaast is het goed om te bekijken wat het werk en/of privé leven van je vraagt en wat je er tegenover zet. Heb je bijvoorbeeld een hele stressvolle baan, dan is het goed om de geest extra rust te geven door bijvoorbeeld te mediteren, ademhalingsoefeningen of een boek te lezen. Dit zal de belasting op het lichaam verlagen.

Als je voor jezelf in grote lijnen helder hebt is het goed om specifieker te kijken. Welke delen van het lichaam bewegen veel en welke weinig. Iemand die veel zit zal zijn heupen, benen en bilspieren weinig gebruiken gedurende de dag. Juist hierop de aandacht leggen tijdens de krachttraining kan de belastbaarheid vergroten. Ook is het mogelijk om door krachttraining bepaalde spieren te versterken waar veel van gevraagd wordt. Zo kan je bijvoorbeeld de schouder sterker maken zodat deze meer aankan als je veel moet tillen tijdens werk.

Wat levert een goede balans op?

Je zal minder klachten ervaren

Doordat de balans beter is zal je minder last krijgen van de klachten die je nu hebt. In veel gevallen zullen deze klachten verdwijnen en/of makkelijk verholpen kunnen worden.

Je kunt veranderingen beter aan

Mocht er onverwacht ineens meer stress op het werk zijn of de werkzaamheden worden zwaarder dan is het niet ineens zo dat je daardoor klachten krijgt. 

Daarnaast kan het lichaam het werk wat je er al van vraagt gewoon blijven doen zonder dat je klachten zal ondervinden. De sport die je zo graag doet of het werk wat je leuk vind zal niet een probleem worden als je de belastbaarheid en belasting kritisch bekijkt en een aanpassing maakt waar nodig is.

Het kan een uitdaging zijn om inzichtelijk te krijgen waar je de belastbaarheid moet vergroten of hoe je de belasting op het lichaam moet verlagen. Start met bovenstaande tips. Is bij jou de knop om en ben je er klaar voor om het goed aan te pakken?