Waar komt mijn klacht vandaan?

Het is niet gek als je liever niet te lang bij deze vraag stil wil staan. Vaak willen we gewoon zo snel mogelijk van onze klachten en bijbehorende pijn af zijn. Het blijkt echter dat deze benadering waarschijnlijk niet in je voordeel werkt. Welke benadering is wel goed? Het antwoord bevindt zich waarschijnlijk in hoe je tegen jouw klachten aankijkt. Hoe dit werkt vertel ik je in deze blog.
Hoe kijk ik tegen mijn klachten aan?

Dat je goed voelen fijn is, kan waarschijnlijk iedereen bevestigen. Dat we dit soort momenten vaak voor lief nemen, beseffen we pas op het moment dat we klachten krijgen. Pijn is vaak vermoeiend en beperkend. Dat we zo snel mogelijk hiervan af willen zijn is dus best logisch. Maar, stel dat ons lijf ons eigenlijk iets probeert te vertellen als we klachten ervaren? Doen we er dan wel goed aan om zo snel mogelijk door te willen? Wat als klachten er mogen zijn? 

We hebben niet geleerd om onszelf te dragen op ongemakkelijke plekken.' Huisarts Juriaan Galavazi is gespecialiseerd in holistische geneeskunde en schreef het boek 'Van klacht naar kans' (Galavazzi, 2019). In zijn boek vertelt hij over de perceptie van klachten. Zijn visie inspireerde mij tot het schrijven van deze blog.
Waarom luister ik niet naar mijn klachten?

Stelselmatige onderdrukking -en hiermee bedoel ik het negeren van signalen, of zelfs signalen niet goed kunnen voelen- zorgt ervoor dat klachten zich gaan manifesteren in jouw lijf. Hoe het kan dat we signalen missen, of zelfs niet kunnen voelen? Vaak vinden we dat we veel moeten. We willen veel doen in (te) weinig tijd. Het liefst op een zo efficiënt mogelijke manier. Daarbij komt nog dat we doorgaans veel meer prikkels per dag te verwerken hebben dan voorheen. Dingen die veel tijd kosten vinden we vaak de moeite niet waard, of onhandig. Een snelle fix is waar de hele maatschappij -inclusief de farmaceutische industrie- op is ingericht.

Op basis van wat ik hierboven al beschreef kan je misschien wel opmaken dat deze benadering minder duurzaam is dan we denken. Zo’n snelle fix kan je vergelijken met een pleister op een wond die van binnenuit openblijft. Daarbij, wanneer je de oorzaak echt gaat uitpluizen, dan is de kans groot dat je wordt geconfronteerd met dingen die je voorheen liever uit de weg ging. De systemen in ons lijf zijn echter zo krachtig en goed ontwikkeld, dat deze signalen blijft sturen.

‘Daar waar we in de interactie met andere mensen heel veel mogelijkheden hebben om (onbewust) te manipuleren, te ontsnappen en excuses te bedenken, daar is de natuur veel duidelijker.’(Galavazzi, 2019).

Wat als ik mijn klacht erken?

De kans is groot dat wanneer je leert te luisteren, dat dit best wat losmaakt. Het is dus niet gek als het antwoord of jouw vermoedens confronterend zijn. Het (h)erkennen van klachten zorgt ervoor dat er niet meer naar de andere kant kan worden gekeken. Een vorm van zelfbewustzijn dat misschien wel de eerste stap richting gedragsverandering is. Het is gemakkelijker om je blik op externe dingen te richten, maar naar binnen gaan is waar je daadwerkelijk kan gaan opruimen en veranderen. De shift in point of view is geen 100% garantie voor overgaan of verminderen van de klachten. Afhankelijk van de ernst van de klacht is er niet voor iedereen een remedie van binnenuit, maar; misschien zorgt acceptatie wel voor een vrijheid die bijdraagt aan minder pijn(perceptie) en een betere omgang.

Wat kan ik doen om mijn klachten te verminderen?

Zoals eerder benoemd, om klachten te verhelpen of als minder pijnlijk/beperkend te ervaren is het belangrijk dat je eerst achter de oorzaak komt. De echte oorzaak die we vaak liever wat dieper wegstoppen. Het klinkt misschien wat gek, maar de vraag: ‘Wat denk je dat je lijf je probeert te vertellen hiermee?’ kan je heel veel opleveren. Het antwoord is vaak een verlangen. Iets dat we graag willen, maar niet van onszelf mogen. Bijvoorbeeld meer rust en ontspanning
De volgende stap

Heb je inzichtelijk wat het onderliggende verlangen kan zijn? Dan kan je gaan kijken of je stappen kunt ondernemen om dit verlangen te kunnen verwezenlijken. Daar horen waarschijnlijk keuzes bij. Daar waar de ene deur sluit, openen weer anderen. Door dit nieuwe inzicht leer je dichter bij jezelf te blijven en ben je misschien milder voor jezelf. Het gevolg, waarschijnlijk krijg je minder last van klachten en/of pijnperceptie.

Bron:
Galavazi, J. (2019). Van klacht naar kans (1ste editie). Kosmos.