Pijn, stijfheid en steken tussen de schouderbladen is een pijnklacht die vaak voorkomt, vooral onder volwassenen. Deze pijn kan zelfs uitstralen en zorgen voor een pijnlijke en immobiele nek en schouders. Pijn tussen de schouderbladen is een klacht die serieus genomen moet worden en niet zomaar over gaat. De oorzaak van een deze pijn is vaak een fundamenteel probleem in je houding of zelfs je ademhaling. Als je deze pijnklacht niet goed behandelt zal de pijn terugkeren of langdurige tijd blijven. In dit artikel leg ik de oorzaak van de pijn in je schouderbladen uit en geef ik je oefeningen mee om duurzaam van je pijn af te komen.

Ben je op zoek naar directe pijnverlichting? Bezoek dan onze pagina van de 15-minuten behandeling voor pijn tussen de schouderbladen. 

15-minuten behandeling voor pijn tussen schouderbladen 

Oorzaken van pijn tussen je schouderbladen

De meest voorkomende oorzaak van pijn tussen de schouderbladen is een slechte houding. Langdurig zitten achter een bureau of in een auto kan leiden tot een verslechtering van de houding, waarbij het hoofd en de schouders naar voren hangen. Dit kan extra druk veroorzaken op de spieren tussen de schouderbladen, die niet meer worden ondersteund in hun natuurlijke positie. 

De rhomboid-spieren, die betrokken zijn bij het naar achteren trekken en stabilizeren van de schouderbladen, kunnen overbelast raken door een slechte houding en zo pijn en spanning tussen de schouderbaden veroorzaken. Om deze problemen te voorkomen, is het belangrijk om een goede houding aan te nemen en regelmatig pauzes te nemen tijdens het zitten om de spieren te ontspannen. 

Pijn door ademhaling

Soms kan een slechte ademhaling pijn veroorzaken tussen de schouderbladen. Dit komt vaak voor wanneer iemand oppervlakig of te snel ademt, of als hij of zij door de mond ademt in plaats van de neus. Deze ademhalingsgewoontes kunnen leiden tot overbelasting van de spieren tussen de schouderbladen, wat uiteindelijk leidt tot pijn en spanning. 

Naast pijn tussen de schouderbladen kan een slechte ademhaling ook andere klachten veroorzaken, zoals kortademigheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Om overbelasting van de spieren tussen de schouderbladen te voorkomen is het belangrijk om regelmatig diep adem te halen en door de neus te ademen. Ook het aannemen van een goede houding kan hier weer bij helpen. 

Het versterken van de rhomboid-spieren en je houding door middel van oefeningen, en het vergroten van het bewustzijn van de eigen houding kan ook helpen om de pijn tussen de schouderbladen te verminderen. als de pijn aanhoudt, raden wij aan om een specialis in te schakelen. 

3 meest voorkomende fouten die gemaakt worden bij pijn tussen de schouderbladen

 Er zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen kunnen belemmeren bij het bereiken van verlichting van pijn tussen de schouderbladen. In de video hieronder belichten we de drie meest voorkomende fouten die vaak worden gemaakt bij het verminderen van pijn tussen de schouderbladen. Probeer deze fouten te vermijden, zodat je geen tijd verspilt of je lichaam juist meer in gevaar brengt en de oefeningen in deze blog beter aan zullen slaan. 

Wat kan je eraan doen? 

Er zijn een aantal manier om de pijn in je schouderbladen te verminderen, maar om te zorgen dat je langdurig van je pijn af komt is het belangrijk om allereerst je houding te verbeteren. Zorg er hierbij voor dat je niet te lang in dezelfde houding zit en met je schouders en rug in een onnatuurlijke houding bevindt. Wat is dan wel de juiste houding om aan te nemen? 

Een goede natuurlijke lichaamshouding ziet er als volgt uit; Houd een goede lichaamshouding door je gewicht te verdelen over beide benen en voeten, je voeten op gelijke lijn met je schouders te plaatsen, lichtjes door de knieën te buigen en je schouders naar achteren te trekken. Houd je rug recht door je bekken te kantelen en de natuurlijke holte van je onderrug te behouden. Span je buikspieren licht aan en houd je kin iets omhoog.

Link: wikihow

Daarnaast is het belangrijk om de huidige disfuncties in je spieren op te lossen. Dit betekend dat je oefeningen gaat doen om de juiste lichaamshouding aan te kunnen houden en de spieren rondom je schouderbladen gaat versterken. Ook kan je ademhaling werken bij het verlichten van de pijn in de schouderbladen en het verbeteren van je houding. Deze oefeningen ga ik nu aan je uitleggen. LET OP: Het is belangrijk dat je bij het voelen van pijn stopt met de oefeningen om de pijn niet te stimuleren.

Pijn tussen de schouderbladen is een vervelende pijnklacht die veel invloed kan hebben op je dagelijkse bezigheden. Wij begrijpen dat je snel van deze pijn af wilt en daarom hebben wij een 15-minuten behandeling ontwikkeld, speciaal voor pijn tussen de schouderbladen. Wil jij directe pijnverlichting en nieuwe inzichten voor jouw specifieke pijnklacht? Bezoek onze pagina van de 15-minuten behandeling voor pijn tussen de schouderbladen en kom erachter hoe wij jouw pijn wegenemen!

15-minuten behandeling voor pijn tussen schouderbladen 

Oefeningen voor pijn tussen de schouderbladen

1. Wim hof ademhalingsoefening

De Wim Hof ademhalingsoefening is een methode die bestaat uit diepe ademhalingen gevolgd door het vasthouden van de adem. Dit kan leiden tot verhoogde zuurstofopname, vermindering van stress en een beter immuunsysteem.

 

2. Thoracic spine rotations

De thoracic spine rotation is een beweging waarbij je de bovenste wervelkolom draait, vanuit de borstkas. Dit kan helpen om de mobiliteit van je wervelkolom te verbeteren, spanning en pijn te verminderen en kan ook een positieve invloed hebben op je houding.

 

3. Shoulder dislocates

De shoulder dislocates stretch is een oefening waarbij je een stok of band vasthoudt en deze achter je rug en over je hoofd beweegt, om de bewegingsvrijheid van je schouders en bovenrug te vergroten. Dit kan helpen bij het verbeteren van de houding en het voorkomen van blessures aan de schouders.

 

4. Protractie-retractie schouders

De protraction-retraction schouderoefening is een beweging waarbij je schouders naar voren en achteren beweegt, terwijl je je armen gestrekt houdt en je schouderbladen naar elkaar toe trekt en van elkaar af duwt. Dit kan helpen bij het verbeteren van de houding, het versterken van de spieren in de schouders en het voorkomen van blessures.

 

5. Prone ITWY's 

De prone ITYW's is een oefening voor de bovenrug, schouders en armen. Je ligt op je buik en beweegt je armen in de vorm van de letters "I", "T", "Y" en "W". Dit kan helpen bij het verbeteren van de houding, het vergroten van de mobiliteit en het versterken van de spieren in deze gebieden.

 

Probeer elke oefening 10 tot 15 herhalingen uit te voeren en 3 sets in totaal. Bij het voelen van pijn raden wij aan te stoppen en de spieren rust te geven. 

Conclusie 

Pijn tussen je schouderbladen kan een hardnekkige klacht zijn en gaat niet zomaar weg. Het is van belang om genoeg ontlasting van de spieren te hebben en regelmatig de oefeningen in dit artikel uit te voeren. Mocht de pijn tussen de schouderbladen gedurende langere tijd toch aanhouden raden wij het aan om een specialist te raadplegen. Solid performance biedt jou een oplossing met onze 15-minuten behandeling. De oorzaak van de pijn wordt geconstateerd en behandeld, en directe pijnverlichting wordt gegarandeerd.

Wil je het advies en uitleg over de oefeningen uit deze blog direct samen uitgelegd krijgen door een expert op het gebied van de pijn tussen de schouderbladen pijnklacht, vraag het hier aan.