Wat is een meniscus?


Een meniscus is een stukje kraakbeen wat in het kniegewricht zit. Het zorgt voor schokabsorptie, goede geleiding van het kniegewricht en stabilisatie. Een meniscus is geen spier en de meniscus zorgt zelf niet voor beweging, daar zorgen de spieren die om de knie heen zitten voor, zoals de m. Rectus Femoris spier.

Wat voor pijn voel je bij de meniscus?

Je kan onder andere pijn voelen aan de zijkant van de knie met lopen, staan en traplopen. Hardlopen gaat vaak gepaard met stekende pijn. Het is ook mogelijk dat de knie opzwelt nadat je het te zwaar hebt belast. Als dat het geval is, neem dan rust tot de zwelling afneemt

Een goede indicatie, tegelijk ook heel vervelend, is het gevoel dat de knie op slot zit. Stel je voor je hebt een tijdje gehurkt gezeten en het moment dat je op wilt staan voel je dat je je knie niet meer kan strekken en blijft de knie op slot. Vaak gaat dit gepaard met veel pijn.

Kan een meniscus vanzelf genezen?


In principe kan de meniscus zelf genezen echter “overleef” je dit niet. Regeneratie tijd voor kraakbeen is ongeveer 100 jaar. Tegenwoordig kunnen we de meniscus heel goed repareren, dit doet een chirurg. Voordat ze besluiten te opereren doen ze meestal eerst een kijkoperatie of maken ze een MRI/Echo om te verifiëren of de meniscus echt beschadigd is.

Wat kan je doen als je vermoed dat je een meniscus blessure hebt?

Het is belangrijk om vast te stellen dat er daadwerkelijk schade is aan de meniscus. De symptomen van pijn aan de meniscus kunnen ook veroorzaakt worden door de kniebanden of de spieren om de knie heen, zoals bijvoorbeeld de M. Popliteus. Dit wordt ook wel het popliteus syndroom genoemd.

Stel samen met de arts vast of je inderdaad een meniscusblessure hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn hoogstwaarschijnlijk de spieren betrokken bij het probleem. Wat je dan moet doen, lees je in dit artikel