Nederland: Europees Kampioen Zitten

Uit een onderzoek van het TNO blijkt dat Nederlanders meer zitten dan in elk ander land in Europa. 26% van de Nederlanders zit gemiddeld langer dan 8,5 uur per dag, in tegenstelling tot 11% van de rest van Europa. De financiële-, ICT-, en bestuurssectoren zijn de ‘frontrunners’ en zitten tijdens het werk gemiddeld 7 uur per dag. Bij elkaar zitten 3,7 miljoen werknemers gemiddeld meer dan 6 uur per werkdag, dat is bijna de helft (47%) van alle werkenden in Nederland. Gepaard met deze cijfers zien we de hoeveelheid pijnklachten en het verval door ziekte aanzienlijk stijgen binnen bedrijven. (Onderzoek: TNO Factsheet zitten tijdens werk 2023)

Screenshot 2024-06-17 at 11.16.20

Waarom is Lang Zitten Ongezond?

Onderzoek van de Gezondheidsraad laat zien dat langdurig zitten het risico verhoogt op hart- en vaatziekten. Mensen die meer dan 8 uur per dag zitten en weinig bewegen, hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten en veel bewegen. Ook gaat langdurig zitten gepaard met een hoger risico op vroegtijdig overlijden. Meer dan 8 uur per dag zitten leidt tot 27% meer kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking met minder dan 4 uur per dag zitten.

Daarnaast is er een sterke relatie tussen langdurig zitten en het risico op aandoeningen aan het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, pezen en banden). Hoewel er weinig onderzoek is gedaan naar hoeveel mensen klachten ervaren door langdurig zittend werken, merken wij in de praktijk een stijging in zit-gerelateerde pijnklachten. In deze blog gaan we behandelen wat je kan doen om deze pijnklachten te voorkomen en te verhelpen.

Hoe het Lichaam wordt Aangetast door Langdurig Zitten

Ons lichaam is ontworpen om in beweging te zijn. Wanneer we lang zitten, worden bepaalde spiergroepen onderbenut, zoals been- en bilspieren. Dit kan leiden tot stramheid, spierpijn en een verminderde flexibiliteit. Een rechte houding kan zelfs al een uitdaging worden wanneer je urenlang aan een bureau zit.

Andere spieren kunnen juist overbelast raken door de onnatuurlijke houding die je gedurende de dag aanneemt. Deze klachten veroorzaakt door stijfheid zijn vaak gemakkelijk op te lossen als je op tijd actie onderneemt, maar als je jarenlang veel zit, kunnen de klachten aanhouden of zelfs chronisch worden.

Een veelvoorkomende bijwerking van een zittende levensstijl is een verandering in de houding. Door het verstijven en verzwakken van de spieren kan de houding van je lichaam worden aangetast, wat kan leiden tot een breed scala aan pijnklachten.

Daarnaast vertraagt Langdurig zitten je stofwisseling, waardoor het moeilijker wordt om calorieën te verbranden. Bovendien zijn we vaak meer geneigd tot snacken en minder geneigd tot bewegen wanneer we zitten. Deze combinatie kan bijdragen aan gewichtstoename en een groter risico op obesitas.

Heb jij last van je nek, schouders, onderrug of billen tijdens het werken? Ben jij het zat om met pijn te lopen? Wij geven duidelijkheid, kijken verder dan de plek van de pijn en bieden een snelle en blijvende oplossing.

Hoe wij mensen helpen pijnvrij te zijn

Hoe Pijnklachten Ontstaan door Zittend Werk

Ons lichaam is niet ontworpen om lange tijd in dezelfde houding te zitten. Evolutie heeft ons gemaakt om te bewegen en verschillende houdingen aan te nemen gedurende de dag. Wanneer we langdurig zitten, vooral in een onnatuurlijke houding, kunnen er verschillende klachten ontstaan. Deze klachten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen op de lange termijn ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Een verkeerde zithouding is de grootste bijdrage aan werkgerelateerde pijnklachten. Een “goede werkhouding” is gebaseerd op de normale krommingen van de rug. Anders gezegd: “een rechte rug”. Mensen die langere tijd ingezakt zitten hebben vaker klachten. Door de ingezakte houding ontstaat er veel druk op de onderrug, de schouders vallen naar voren, wat spanning en verzwakking veroorzaakt in de nek- en bovenrugspieren, de borstspieren raken verkort en verstijven, en de bil- en beenspieren raken onderontwikkeld door de langdurig zittende houding.

zithouding-goede

De Meest Voorkomende Pijnklachten door Langdurig Zitten

1. Rugklachten

Anatomisch gezien ontstaat lage rugpijn vaak door een slechte zithouding. Wanneer je zit, rust een groot deel van je lichaamsgewicht op je wervelkolom. Als je voorovergebogen zit of niet voldoende ondersteund wordt door je stoel, kunnen de tussenwervelschijven in je onderrug onder druk komen te staan. Dit kan leiden tot pijn en, op de lange termijn, zelfs hernia’s.

2. Nek- en Schouderklachten

Nek- en schouderklachten ontstaan vaak door een verkeerde positie van het hoofd en de schouders tijdens het werken. Als je computerscherm te laag staat, moet je constant naar beneden kijken, wat spanning op de nekspieren veroorzaakt. Bovendien, als je armen niet goed ondersteund worden, kunnen de spieren in je schouders overbelast raken.

3. Piriformis Syndroom

De spieren in de bil kunnen aangetast worden door langdurige druk van de stoel en onderontwikkelde bil- en beenspieren. De ‘nervus ischiadicus’ is een zenuw die passeert tussen meerdere diepgelegen bilspieren, waaronder de piriformis spier. Wanneer deze spier aangetast is (spanning geeft), kan die gespannen spier druk uitoefenen op de zenuw, wat kan leiden tot irritatie van de zenuw en uiteindelijk tot pijnklachten in de bil en uitstraling naar het been.

Wij hebben een blog geschreven over het piriformis syndroom. In de blog vindt je alle informatie over deze pijnklacht en kan je een gratis advies aanvragen voor directe pijnverlichting. Vind de blog hier!

Ben jij het zat om met pijn rond te lopen? Wij geven duidelijkheid, kijken verder dan de plek van de pijn en bieden een snelle en blijvende oplossing.

Ik wil van mijn pijn af

Wat Kan Je Doen om de Pijn te Verhelpen

Lage Rugpijn

Om lage rugpijn te verlichten, is het belangrijk om regelmatig te bewegen. Sta elke 30 minuten op om even te lopen of te rekken. Dit voorkomt dat je spieren te stijf worden en helpt de doorbloeding te bevorderen. Daarnaast kun je specifieke oefeningen doen, zoals rugstrekkingen en heupbuigingen, om de spieren in je rug en heupen te versterken. Het aanpassen van je stoel is ook cruciaal. Zorg ervoor dat je een ergonomische stoel hebt die je onderrug goed ondersteunt, zodat je in een gezonde houding kunt zitten.

Nek- en Schouderklachten

Voor het verlichten van nek- en schouderklachten is de positie van je computerscherm van groot belang. Zorg ervoor dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte is, zodat je niet constant naar beneden hoeft te kijken. Daarnaast kunnen armsteunen helpen om je armen te ondersteunen en de spanning op je schouders te verminderen. Regelmatig nek- en schouderrekoefeningen doen kan ook bijdragen aan het verminderen van spanning en pijn in deze gebieden.

Piriformis Syndroom

Bij het verlichten van klachten door het piriformis syndroom is het belangrijk om regelmatig rek- en strekoefeningen te doen voor de bilspieren. Dit helpt om de spieren soepel te houden en vermindert de druk op de zenuwen. Daarnaast kan het maken van korte wandelingen de doorbloeding in de benen en billen verbeteren, wat bijdraagt aan het herstel. Gebruik ook een zitkussen om de druk op de bilspieren te verminderen wanneer je zit.

Advies voor directe pijnverlichting

Heb je last van zit-gerelateerd pijnklachten en zoekt je direct pijnverlichting? Wij bieden een gratis advies en een eenvoudige eerste stap die je vandaag nog thuis kunt toepassen, zonder medische ingrepen of pijnstilling.

Ons gratis pijnadvies is samengesteld op basis van veelvoorkomende oorzaken van zit-gerelateerde pijnklachten en bevat gerichte oefeningen en tips die je direct kunt toepassen. Zet vandaag nog de eerste stap naar een pijnvrij leven en vraag ons gratis pijnadvies aan. Je ontvangt het direct per e-mail!

Ik wil directe pijnverlichting

Hoe Kan Je Klachten Voor Zittend Werk Voorkomen

Het is belangrijk om regelmatig van houding te veranderen tijdens je werkdag. Wissel regelmatig van zitpositie en sta af en toe op om de spanning op je lichaam te verminderen. Een zit-sta bureau kan hierbij helpen, omdat het je in staat stelt om eenvoudig van houding te veranderen door afwisselend te zitten en te staan. Let ook goed op je houding; zorg ervoor dat je rechtop zit met beide voeten plat op de grond om een goede ondersteuning van je lichaam te garanderen. Om de belasting op je lichaam verder te verminderen, is het aan te raden om regelmatig oefeningen te doen die je spieren versterken en de doorbloeding bevorderen. Deze routine kan helpen om de negatieve effecten van langdurig zitten te minimaliseren en je algehele gezondheid te verbeteren.

Producten die Helpen bij Zittend Werk

Ergonomische Stoel

Een goede ergonomische stoel biedt voldoende ondersteuning aan je onderrug, heeft verstelbare armleuningen en een verstelbare zithoogte.

allan_black_h2_01

Verhoogde Computer

Een monitorstandaard of een in hoogte verstelbaar scherm zorgt ervoor dat je scherm op ooghoogte is, wat helpt om nek- en schouderklachten te voorkomen.

laptophouder-computer-verhoging-zilver-laptop-standaard-houder-10-tot-156-inch-notebook-standaard-lb562-8

Zit-Sta Bureau

Een zit-sta bureau maakt het mogelijk om gedurende de dag af te wisselen tussen zitten en staan, wat helpt om de belasting op je lichaam te verminderen.

zit-sta-bureau-slinger-6

Conclusie

Zittend werk kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan. Lage rugpijn, nek- en schouderklachten, en Het piriformis syndroom zijn veelvoorkomende problemen die ontstaan door langdurig in dezelfde houding te zitten. 

Door regelmatig te bewegen, je werkplek ergonomisch in te richten, en de juiste oefeningen te doen, kun je deze klachten verhelpen en voorkomen. Investeer in ergonomische producten zoals een goede stoel, een verstelbaar bureau en ergonomische hulpmiddelen om je werkomgeving zo gezond mogelijk te maken. Zo kun je met een gerust hart en een gezonde rug aan het werk blijven.

Wij hebben een advies samengesteld waarin alle pijnklachten in deze blog worden behandeld. In dit advies krijg je uitleg over de pijnklachten, oefeningen voor directe pijnverlichting en advies over hoe jij je pijnklacht permanent kan oplossen. 

Vraag het advies HIER gratis aan!

Wil jij weten hoe wij jouw pijnklacht permanent kunnen verhelpen klik dan HIER!