Hardlopen, een geliefde vorm van lichaamsbeweging, biedt talrijke voordelen voor de gezondheid. Toch kan het leiden tot blessures wanneer er onvoldoende aandacht aan wordt besteed. Een veelvoorkomende blessure onder hardlopers, bekend als "Runner's Knee" of patellofemoraal pijnsyndroom, kan het trainingsregime ernstig verstoren. Hier bespreken we hoe Runner's Knee ontstaat, de symptomen ervan en effectieve methoden om dit probleem op te lossen.

Hoe ontstaat een Runner's Knee

Runner's Knee wordt vaak veroorzaakt door overmatige druk en stress op de knieschijf (patella) en het omliggende gebied. Verschillende factoren kunnen hieraan bijdragen: 

 1. Slechte biomechanica: Onjuiste loop- of hardlooptechniek kan resulteren in een onevenwichtige verdeling van de druk op de knieën, wat het patellofemorale gewricht (knieschijf) overbelast.
 2. Spierzwakte: Onvoldoende kracht in de quadriceps (voorste dijspieren) en bilspieren vermindert de stabiliteit van de knieschijf en vergroot he risico op Runner's Knee. 
 3. Overbelasting: Een abrupte toename in trainingsintensiteit, duur of frequentie van de trainingsschema zonder hersteltijd kan de knieën overbelasten.

Symptomen van een Runner's Knee

De symptomen van een Runner's Knee variëren, maar de volgende klachten komen vaak voor: 

 • Pijn rondom of achter de knieschijf, vooral tijdens hardlopen, traplopen, knielen of langdurig zitten met gebogen knieën.
 • Pijn bij het buigen en strekken van de knie.
 • Zwelling en stijfheid in het kniegebied. 
 • Geluiden als knappen of kraken bij het bewegen van de knie.

Runner's Knee (PFJ Syndrome) | Physio Direct

Veel voorkomende fouten die Solid Performance ziet in de praktijk

Wij van Solid Performance zijn gespecialiseerd in het verhelpen van pijnklachten en het lichaam vitaler maken. Speciaal voor de Runner's Knee hebben wij een effectieve 15-minuten behandeling ontwikkeld die de oorzaak van de pijn achterhaalt, directe pijnvermindering geeft en alle tools meegeeft om duurzaam van je pijn af te komen. In deze behandelingen zien wij een aantal fouten veelmaal terugkomen bij mensen met de Runner's Knee pijnklacht, ongeacht het trainingsniveau. Probeer de volgende fouten te voorkomen:

 1. Inlegzolen: Onjuist gebruik van inlegzolen kan leiden tot verkeerde biomechanica, wat blessures kan veroorzaken of verergeren. Slecht ontwerpen van inlegzolen kunnen drukpunten creëren en de natuurlijke voetbeweging belemmeren, met verhoogd risico op letsel als gevolg. 
 2. Doorlopen met pijn: Runner's Knee begint vaak met milde pijn of irritatie. Doorgaan met hardlopen terwijl je ongemak ervaart, kan de pijn verergeren en je loopstijl verstoren, wat tot andere klachten kan leiden.
 3. Pijnstilling tijdens het lopen: Pijnstillers kunnen tijdelijke verlichting bieden, maar doorlopen met pijnstillers maskeert de onderliggende oorzaak en vertraagd het genezingsproces, wat uiteindelijk tot ernstige blessures kan leiden.  

Ben jij opzoek naar directe pijnverlichting, uitleg over de oorzaak van jouw Runner’s Knee en een duurzame oplossing die past bij jouw specifieke klacht? Neem een kijkje naar onze 15-minuten behandeling speciaal voor de Runner’s Knee en kom erachter hoe jij permanent van jouw pijnklacht af komt!

15-minuten behandeling voor runner's Knee

Verhelpen van de Runner's Knee

Runner's Knee kan een hardnekkige klacht zijn waar aandacht aan besteed moet worden om de pijnklacht op te lossen. Gelukkig zijn er een aantal effectieve stappen om Runner's Knee te verkomen en te behandelen: 

 • Geef je knieën rust en gebruik  ijs om ontstekingen te verminderen.
 • Pas tijdelijk je trainingsintensiteit, duur en frequentie aan om je knieën te laten herstellen. 
 • Houd je spieren soepel met regelmatige stretching en werk aan de algemene flexibiliteit. 
 • Versterk de quadriceps en bilspieren om kniestabiliteit te vergroten. 

Of je nu een beginnende of ervaren hardloper bent, Runner's Knee kan iedereen treffen en beperken. Gelukkig zijn er specifieke oefeningen en stretchoefeningen die kunnen helpen bij preventie en herstel. Voer deze oefeningen gecontroleerd uit, luister naar je lichaam en vermijd overbelasting. Bij enige pijn tijdens de oefeningen is het raadzaam om professioneel advies in te winnen.

Blijf lezen voor krachtige oefeningen en stretchoefeningen die Runner's Knee kunnen voorkomen en behandelen:

Rekoefeningen voor de Runner's Knee

Rekoefeningen zijn van onschatbare waarde bij de aanpak van Runner's Knee. Deze oefeningen helpen niet alleen de flexibiliteit te vergroten, maar verminderen ook spierspanning en bevorderen een gezonde bewegingsvrijheid in het kniegewricht. Hier lees je waarom stretchen essentieel is bij het omgaan met Runner's Knee en enkele belangrijke rekoefeningen die kunnen helpen: 

 1. Ontspanning van spieren: Verhoogde spierspanning kan het kniegewricht onnodig belasten en leiden tot Runner's Knee. Stretchen vermindert deze spanning en geeft de knieën meer bewegingsruimte.
 2. Verbeterde flexibiliteit: Rekoefeningen vergroten de flexibiliteit van de spieren en pezen rondom de knie, wat een soepelere beweging mogelijk maakt tijdens het hardlopen en andere activiteiten.
 3. Ondersteuning bij herstel: Stretchoefeningen bevorderen de doorbloeding en leveren voedingsstoffen aan het weefsel, wat kan bijdragen aan een sneller herstelproces.
 4. Betere loopmechanica: Flexibele spieren en pezen verbeteren de bewegingsvrijheid van de gewrichten en verminderen wrijving en druk op de knieën tijdens het hardlopen, waardoor het risico op Runner's Knee afneemt.

Effectieve rekoefeningen voor de Runner's Knee: 

1. Achterwaartse Nordic Curl

De achterwaartse Nordic Curl is een oefeningen die de bovenbenen versoepelt. Ga op je knieën zitten met je bil boven je knieën en een rechte rug, probeer vanuit deze rechte positie met je hele lichaam naar achter te gaan leunen tot je spanning voelt aan de bovenbeenspieren. Na het uiterste punt te hebben opgezocht (zonder pijn) kom je weer terug omhoog. Doe dit 2 sets van 10 tot 15 herhalingen. 

 

2. De Frog pose stretch

De Frog Pose stretch is een rekoefeningen voor de heupen. Bij deze oefening mag je op je handen en knieën gaan zitten terwijl je tenen naar buiten wijzen. Probeer je knieën breder dan je schouders te plaatsen en leun met een rechte rug op je voorarmen. Mocht je deze stretch niet in je heupen of liezen voelen mag je proberen je knieën nog verder naar buiten te plaatsen. Herhaal deze oefeningen 2 sets van 30 seconde. 

 

3. TFL wall stretch

De TFL stretch is nog een rekoefening voor de heup. De spieren in de heup zijn direct verbonden met de spieren in de knie, wanneer de heupspieren soepeler zijn zal de knie minder belast worden. Bij deze rekoefening mag je ongeveer een meter kan de muur af gaan staan, plaats het been dat je gaan rekken achter je standbeen en leun met je elleboog tegen de muur aan, beweeg zonder je voeten te verplaatsen je heup naar de muur toe en voel de stretch in je heupspier. Doe deze oefening 2 sets van 20 seconde aan beiden kanten.

 

Kracht oefeningen voor een Runner's Knee

Kracht oefeningen zijn onmisbaar bij het behandelen en voorkomen van Runner's Knee. Deze oefeningen zorgen voor een betere kniebelasting verdeling en verminderen het risico op blessures. Hier zijn enkele voordelen:

 • Verhoogde Kniestabiliteit: Sterkere spieren bieden meer stabiliteit aan de knieën, waardoor ongewenste bewegingen en overbelasting worden verminderd.
 • Juiste knieschijf uitlijning: Specifieke kracht oefeningen kunnen de balans tussen spieren die de knieschijf geleiden, verbeteren en wrijving verminderen.
 • Evenwichtige Belasting: Sterke spieren zorgen voor een gelijkmatigere belasting van het kniegewricht tijdens het hardlopen.
 • Betere Lichaamshouding en Biomechanica: Sterke spieren dragen bij aan een betere lichaamshouding en biomechanica tijdens het hardlopen.

Effectieve kracht oefeningen voor een Runner's Knee: 

1. Calf Raises

Calf Raises versterken de kuitspieren en biedt ondersteuning aan de enkel en kniegewrichten. Ga met de bal van je voeten op een verhoging staan, laat vervolgens de hak van je voet onder de verhoging vallen zodat er rek op de kuiten ontstaat, til daarna je hak zo ver mogelijk omhoog zodat er spanning op je kuiten ontstaat. Doe deze oefeningen 2 sets voor 10 tot 15 herhalingen. 

 

2. Peterson Step-up

Deze oefening verbetert de stabiliteit van de knie en zorgt voor een betere uitlijning van de knieschijf. Pak tevens een verhoging erbij, let erop dat de ze niet te hoog is. Plaats een voet op de verhoging en de andere voet op de grond met je tenen achter de hak van de verhoogde voet, verplaats daarna je gewicht naar de verhoogde voet en probeer de spanning op je knie te voelen, beweeg vervolgens in een gecontroleerde beweging naar boven waarin al je gewicht op de verhoogde voet eindigt. Doe deze oefeningen 2 sets van 10 tot 15 herhalingen. 

 

Probeer deze 5 oefeningen elke dag uit te voeren, het mag meerdere malen per dag. Let op: een Runner's Knee is een serieuze klacht, zorg ervoor dat je tijdens de oefeningen geen pijn ervaart en stop bij teveel last! Mocht je de oefeningen niet kunnen uitvoeren of blijft de pijn aanhouden dan raden wij aan om langs te gaan bij een professional. 

Conclusie

Runner's Knee kan uitdagend zijn, maar de juiste aanpak leidt tot effectieve behandeling en preventie. Geduld, consistentie en de juiste oefeningen zijn cruciaal. Met stretchoefeningen, rust en professionele begeleiding kun je pijnvrij en actief blijven. Houd rekening met een goede warming-up voor het hardlopen en geef jezelf voldoende rust tussen trainingssessies. Onthoud: preventie is de sleutel tot een duurzame en plezierige hardloopervaring.

Wil je directe pijnverlichting en professionele hulp bij jouw Runner's Knee? Ontdek onze unieke 15-minuten behandeling en win jouw actieve levensstijl terug!

Heb je al langer dan 3 maanden last van een pijnklacht? Vraag dan hier ons 3-maanden pijnadvies aan.