Nekklachten kunnen erg vervelend zijn en een grote impact hebben op je dagelijkse bezigheden. Ten eerste veroorzaken ze vaak pijn en ongemak, wat invloed kan hebben op het vermogen om goed te functioneren. Daarnaast kunnen nekklachten leiden tot beperkte bewegingsvrijheid, waardoor het moeilijk wordt om het hoofd te draaien of de nek te buigen. Deze beperkingen kunnen het uitvoeren van eenvoudige taken moeilijk maken en de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Bovendien kunnen nekklachten ook leiden tot hoofdpijn, spanning en spierspanning in aangrenzende gebieden, zoals de schouders en bovenrug. Tot slot kunnen nekklachten veel invloed hebben op de slaapkwaliteit, waardoor het moeilijk wordt om een comfortabele slaappositie te vinden, wat kan leiden tot vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Dus vanzelfsprekend is het van belang om nekklachten zo snel mogelijk op te lossen. In dit artikel leer je alles over de oorzaken van pijn in de nek en krijg je oefeningen mee om de pijn in je nek permanent te verhelpen en de nekspieren sterker te maken, om toekomstige klachten te voorkomen. 

Oorzaken van nekklachten

Pijn en spanning in de nek kunnen door veel verschillende manieren ontstaan. De meest gebruikelijke oorzaken van nekklachten kunnen variëren, maar hier zijn enkele veelvoorkomende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van nekpijn:

 1. Slechte houding: Langdurig zitten of staan met een verkeerde houding kan spanning en stress op de nekspieren veroorzaken.
 2. Spierbelasting: Overmatige belasting van de nekspieren, bijvoorbeeld door zware fysieke activiteiten of het dragen van zware lasten, kan leiden tot nekklachten.
 3. Repetitieve bewegingen: Herhaalde bewegingen van de nek, zoals regelmatig het hoofd draaien of voorover buigen, kunnen de nekspieren overbelasten en tot pijn leiden.
 4. Verkeerd kussen of matras: Een slecht kussen of matras dat geen goede ondersteuning biedt aan de nek en de wervelkolom kan leiden tot stijfheid en pijn in de nek. Probeer op je rug te slapen of op je zij, maar niet op je buik. 
 5. Stress: Langdurige stress kan leiden tot spierspanning in de nek en schouders, wat uiteindelijk nekklachten kan veroorzaken. Probeer daarom stress te verminderen door bijvoorbeeld yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of andere ontspanningsoefeningen te beoefenen. 
 6. Trauma of letsel: Een ongeluk, val of sportblessure kan directe schade aan de nek veroorzaken, zoals whiplash, wat leidt tot nekpijn en beperkte beweging.
 7. Slechte ergonomie op het werk: Onjuiste werkplekhouding, zoals een verkeerde stoel of een onjuiste plaatsing van de monitor, kan leiden tot spanning in de nekspieren en nekklachten. Zorg er daarom voor dat je een goede werkplek hebt met de juiste houding, en regelmatig pauzes neemt om te bewegen. 

Het is belangrijk op te merken dat de nek een delicaat en zeer belangrijk onderdeel is van het lichaam, en als de pijn aanhoudt, ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam om medisch advies in te winnen.

Pijn in de nek is een vervelende pijnklacht die veel invloed kan hebben op je dagelijkse bezigheden. Wij begrijpen dat je snel van deze pijn af wilt en daarom hebben wij een 15-minuten behandeling ontwikkeld, speciaal voor pijn in en rondom de nek. Wil jij directe pijnverlichting en nieuwe inzichten voor jouw specifieke pijnklacht? Bezoek onze pagina van de 15-minuten behandeling voor pijn in de nek en kom erachter hoe wij jouw pijn wegenemen!

15-minuten behandeling voor nekklachten

Verlichten van nekklachten

Als je last hebt van nekpijn is het belangrijk om rust te nemen en je nek te ontlasten. Om deze ontlasting direct te voelen zijn er een aantal dingen die je thuis kan doen. Hier zijn nog enkele tips om je nekpijn te verlichten:

Ijs of warmte

je kunt ijs of warmte gebruiken om de pijn te verlichten. Leg bijvoorbeeld een warme of koude doek op je nek gedurende 20 minuten per keer, meerdere keren per dag.

Massage van de nek

Een zachte massage van de nek kan helpen om de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren. Masseer de nek zachtjes met je vingers of met behulp van een foamroller.

Oefeningen voor nekpijn

Heb je last van nekpijn en wil je er vanaf komen zonder medicijnen te gebruiken? Dan zijn oefeningen voor je nek een uitstekende oplossing. Hier zijn enkele oefeningen die je kunt doen om je nekpijn te verlichten:

Rotatie van de nek 

 • Begin met je hoofd naar voren gebogen en laat het langzaam naar je borst zakken.
 • Draai je hoofd langzaam naar links en houd het even vast. Draai dan je hoofd naar rechts en houd het opnieuw even vast.
 • Herhaal deze beweging 10 keer.

Schouders ophalen

 • Houd je schouders ontspannen.
 • Haal je schouders op alsof je ze naar je oren trekt.
 • Houd de positie even vast en laat ze dan rustig zakken.
 • Herhaal deze beweging 10 keer.

Laterale nekbuiging

 • Begin met je hoofd rechtop en laat dan je oor naar je schouder zakken.
 • Houd de positie even vast en keer dan terug naar de beginpositie.
 • Herhaal deze beweging 10 keer.

Conclusie

Je hebt nu alle ingrediënten om duurzaam van je pijn af te komen. Maar let op: Wanneer je bezig bent met het versterken van je nek, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en geen onnodige druk uit te oefenen. Pijn is een signaal van je lichaam dat serieus genomen moet worden. Als je tijdens de oefeningen pijn voelt, is het verstandig om de oefening te vereenvoudigen, in te korten of te stoppen voordat je je pijngrens bereikt.

Het is van belang om genoeg ontlasting van de spieren te hebben en regelmatig de oefeningen in dit artikel uit te voeren. Mocht de pijn in de nek gedurende langere tijd toch aanhouden, raden wij het aan om een specialist te raadplegen. Solid performance biedt jou een oplossing met onze 15-minuten behandeling. De oorzaak van de pijn wordt geconstateerd en behandeld, en directe pijnverlichting wordt gegarandeerd.

Heb je een andere pijnklacht? Vraag dan hier je pijnadvies voor langer dan 3 maanden aan.