Tijdens slaap vindt herstel plaats. Zonder een goede nachtrust kan je lichaam niet gezond zijn. In deze blog lees je hoe je door middel van een simpele ademhalingsoefening goed kan ontspannen waardoor je gemakkelijk in slaap komt. Ook lees je hoe je je brein kan her programmeren door middel van een de juiste gedachtestroom vlak voor het slapen gaan.
Waarom werkt ademhaling voor slaap?
De ademhaling is een effectief middel om de staat van het zenuwstelstel te veranderen. Om in rust te komen wil je je systeem naar de zogenaamde parasympatische staat brengen. In dit systeem vind je onder meer ontspanning, rust en een goede werking en opname van de spijsvertering.
Activatie van het parasympatische systeem door ademhaling, vlak voordat je gaat slapen, verzacht je grip op de dag. Je kan bewust en met intentie de aandacht naar binnen keren. En op deze manier bereid je het lichaam voor op rust. Hierdoor zal de kwaliteit van je nachtrust toenemen. Wil je meer weten over de verschillende staten van het zenuwstelsel in relatie tot ademhaling? Lees het hier.
De 4-7-8 ademhalingsoefening
Zorg dat je comfortabel bent en probeer ontspannen te gaan liggen of zitten. Zorg ervoor dat je niet te warm en niet te koud bent. Leg je rechterhand op je borst ter hoogte van het hart en je linkerhand op je buik ter hoogte van de navel. Probeer met inademen als eerste de buik te vullen met lucht. Vervolgens kan je het onderstaande ritme en stappen hanteren voor de ademhalingsoefening. Het advies is om te starten met zo’n vijf minuten, maar probeer je niet te veel te laten leiden door tijd. Geen dag is hetzelfde en zo zal jouw lichaam waarschijnlijk ook per dag anders voelen. Dus als je soms tien minuten nodig hebt om in goede ontspanning te komen en soms vijf minuten, dan is dat uiteraard prima. Luister goed naar je gevoel.
De oefening:
-Adem 4 tellen in
-Houdt 7 tellen vast
-Adem 8 tellen uit
Lukt het je nog niet om 7 tellen in te ademen en 8 uit dan is dat niet erg. Het kan zijn dat je nog niet gewend bent om op deze manier diep in te ademen. Start dan met wat wel lukt voor jou, bijvoorbeeld 4-6-7 of 4-5-6.
Met wat voor gedachtes sluit jij je dag af?
Een negatieve gedachtestroom voordat je gaat slapen zorgt ervoor dat je het brein programmeert voor negativiteit. Tijdens de nachtrust bevind je brein zich in de zogenaamde onderbewuste staat. Daartegenover staat het bewuste brein, hier bevinden zich voornamelijk gedachtes, meningen en overtuigingen.
Een negatieve gedachtestroom voordat je gaat slapen zorgt ervoor dat je het brein programmeert voor negativiteit. Tijdens de nachtrust bevind je brein zich in de zogenaamde onderbewuste staat waarbij autonome processen en automatische patronen plaatsvinden. Daartegenover staat het bewuste brein, hier bevinden zich voornamelijk gedachtes, meningen en overtuigingen.
Dus; wanneer je vlak voor het slapen gaan terugdenkt aan vervelende interacties met mensen, teleurstellingen in jezelf, dan programmeer je je onbewuste brein hiermee bezig te zijn. Dit proces kan je echter ook omkeren. Milde gedachtes, succes(jes), overwinningen, dromen, dankbaarheid zijn allemaal tools waarmee je bewust, je onbewuste brein voor de nacht kan programmeren. Verander je gedachtestroom (leven) met deze kleine, effectieve tool.
Wat moet ik onthouden?
Door je ademhaling te gebruiken kan je de nervus vagus prikkelen, waardoor je goed kan ontspannen en beter in kan slapen. De manier waarop je je dag afsluit zegt iets over de manier waarop je de volgende dag weer begint. Je kan voor het slapen gaan je onderbewuste brein voor de nacht programmeren door middel van een positieve gedachtestroom.