We nemen je stap voor stap mee in de mogelijke oorzaken van deze specifieke knieklacht, waarom het niet altijd met schade aan de knie te maken heeft, en hoe je op een natuurlijke manier kunt herstellen zonder afhankelijk te zijn van pijnstillers of injecties.

Alles in het lichaam is met elkaar verbonden. Daarom is het van belang om verder te kijken dan de plek waar je pijn voelt. Pijn in de knie ontstaat niet bij toeval of en zelden met puur "slijtage". In de meeste gevallen is de pijn het gevolg van een probleem ergens anders in het lichaam — en daar kun je nú al iets aan doen.

Hoe ontstaat pijn aan de buitenkant van de knie?

Traditionele zorg kijkt vaak naar scans om afwijkingen op te sporen: artrose, scheurtjes, slijtage of ontstekingen. Dit noemen we structurele problemen. Dit is schade die zichtbaar is op een MRI of röntgenfoto. 

Veelvoorkomende structurele oorzaken van pijn aan de buitenzijde van de knie

1. Iliotibiaal bandsyndroom (ITBS)

De meest voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenkant van de knie, vooral bij hardlopers en fietsers. De peesplaat (iliotibiale band) die van de heup naar het onderbeen loopt, schuurt bij beweging over het bot aan de buitenkant van de knie. Dit veroorzaakt irritatie en ontsteking.

Klachten: stekende pijn aan de buitenkant van de knie, vooral bij herhaald buigen en strekken zoals bij hardlopen of traplopen.

lopersknie-Kirchhoff-fysio-v1

Foto 1. schade aan de pees aan de buitenkant van de knie (patella)

2. Knieartrose

Bij artrose wordt het kraakbeen in de knie dunner of brokkelig. Hierdoor glijden de botdelen niet soepel langs elkaar en ontstaat wrijving, stijfheid en pijn, vooral bij buigende bewegingen zoals traplopen of hurken. Symptomen: ochtendstijfheid, krakende knie, diepe gewrichtspijn.

Klachten: doffe pijn, stijfheid bij opstaan, krakend gevoel bij bewegen.

3. Meniscusletsel

De meniscus is een kraakbeenachtig schijfje dat schokken opvangt en de knie stabiliseert. Scheuren kunnen ontstaan bij rotatiebewegingen of degeneratie. Bij buigen wordt de meniscus samengedrukt, wat leidt tot pijn, blokkadegevoel en zwelling.

Klachten: pijn bij buigen/draaien, blokkadegevoel, soms zwelling.

gescheurde-meniscus1-1

Foto 2. Schade aan de meniscus

4. Bursitis

Ontsteking van de slijmbeurzen (bursa’s) rond de knie kan zorgen voor lokale zwelling en drukpijn, met verergering bij buigen of knielen.

Maar wat als je de oorzaak van jouw pijn niet zichtbaar is op scans? Dit betekend dat jouw pijn wordt veroorzaakt door een functioneel probleem. Dit houdt er iets in het lichaam niet goed zijn functie uitvoert, het gevolg hiervan is dat het lichaam moet gaan compenseren, en dit zorgt voor pijn. Hieronder leg ik uit wat voor functionele problemen voor jou pijn in de knie bij het buigen kunnen zorgen...

Wat als er geen schade te zien is op scans?

Het is cruciaal om te kijken naar functionele problemen. Die zijn niet zichtbaar op scans, maar veroorzaken wél pijn. Denk aan:

  • Verkeerde beweegpatronen
  • Verzwakte of overactieve spieren
  • Houdingsproblemen en stabiliteitsproblemen
  • Een verkeerde schokbelasting in het lichaam
  • Levensstijl gerelateerde problemen
Veel mensen horen: "Er is niks te zien, dus er is niks aan de hand."

Maar jij voelt pijn. En pijn zonder schade is vaak juist het signaal dat het lichaam uit balans is. Deze functionele disbalansen zijn veruit de meest voorkomende oorzaken van kniepijn — en gelukkig een stuk makkelijker te behandelen dan structurele schade (in de meeste gevallen). Als je het achterliggende functionele probleem weet te achterhalen kan de pijn effectief en permanent opgelost worden. Lees verder om erachter te komen wat dan wel de oorzaak van pijn aan de binnenkant van die knie kan zijn...

Wij snappen dat je direct pijnverlichting zoekt voor pijn in de knie! Speciaal voor jou hebben wij een gratis advies samengesteld over de eerste stap op permanent van je pijn af te komen - die je gelijk thuis kan toepassen voor directe pijnverlichting - Geheel vrijblijvend!

Ik wil directe pijnverlichting

Meest voorkomende oorzaak van pijn in de knie met buigen

Wanneer er geen afwijkingen zichtbaar zijn op een scan, maar je ervaart toch pijn bij buigen, duidt dit op functionele klachten. Waarbij het probleem ligt in de samenwerking tussen spieren, pezen en gewrichten. Hieronder zie je verschillende spieren die problemen bij het buigen van de knie kan veroorzaken:

Belangrijke structuren die pijn aan de buitenkant van de knie kunnen veroorzaken

1. Iliotibiale band (IT-band)

Een peesachtige structuur die loopt van je heup tot net onder je knie. Bij spanning of overbelasting schuurt deze over het bot van de knie, wat irritatie en ontsteking kan geven.

67025572e099e123691f3f90_6702556568770d3b4e2ceb8e_ITBpijn

Foto 3. Spieren in het bovenbeen

2. Laterale hamstrings (biceps femoris)

Verkorting of overbelasting van deze spier kan zorgen voor trekkracht aan de buitenzijde van de knie, wat leidt tot irritatie.

3. Gluteus medius en gluteus maximus (bilspieren)

Deze spieren zorgen voor stabiliteit in je heup. Als ze te zwak zijn, kantelt het bekken bij elke stap, wat leidt tot trek aan de IT-band en overbelasting aan de buitenkant van de knie.

Bilspieren-infographic

Foto 4. gluteale spieren en hamstrings

4. Tensor fasciae latae (TFL)

Deze kleine spier aan de zijkant van het bekken is nauw verbonden met de IT-band. Bij overactiviteit trekt deze aan de band en veroorzaakt spanning rondom de knie.

Tensor-Fascia-Latae-muscle-pain-1200x675-kopie

Foto 5. Kleine spier aan de zijkant van de bekken

5. Enkelmobiliteit en voetfunctie

Overpronatie of een te stijve enkel kan de knie naar binnen duwen, wat leidt tot meer druk aan de buitenkant. Hierdoor raakt de IT-band of het buitenste kapsel overbelast.

Het belang van het achterhalen van de achterliggende oorzaak

Bij kniepijn is het essentieel om niet alleen naar de plek van de pijn te kijken, maar verder te kijken naar de achterliggende oorzaak van de pijn. Wat zorgt ervoor dat deze spier gespannen is? Waarom is dat gewricht overbelast? Wat zorgt ervoor dat jouw lichaam op deze manier reageert? Als je die vragen niet stelt, blijf je de symptomen bestrijden in plaats van de oorzaak aanpakken.

Vaak blijkt de knie het slachtoffer, niet de dader.

Een goede analyse bekijkt onder andere:

  • Hoe beweegt je heup, enkel en voet?
  • Welke spieren compenseren?
  • Is er sprake van coördinatie- of activatieproblemen?
  • Hoe is je lichaamshouding of looppatroon?

Zonder deze inzichten is het risico groot dat de pijn terugkomt of verergert.

 

hoe kom je van pijn aan de buitenkant van je knie af?

Focus: Herstel van de balans in het lichaam

Bij verreweg de meeste mensen met pijn aan de buitenkant van de knie is er geen blijvende schade aan de knie. De pijn komt voort uit disbalans in het lichaam: sommige spieren zijn te zwak, andere te gespannen. Daardoor verandert je houding of loopstijl — en krijgt de knie het zwaar te verduren.

Stap 1: Breng het lichaam in kaart

Waar zit de verzwakking? Welke spieren zijn niet actief genoeg? Welke spieren zijn verkort? Hoe is de lichaamshouding en hope wordt deze beïnvloed? Zo kan je het probleem bij de kern aanpakken. Deze details bepalen welke spieren moeten worden versterkt en welke juist ontspannen.

Stap 2: Activeer onderactieve spieren

Bij kniepijn blijken de volgende spiergroepen vaak te zwak:

  • Quadriceps en hamstrings (voorzijde en achterzijde bovenbeen)

  • Gluteus medius en maximus (bilspieren)

  • Diepe buikspieren (core)

LET OP: Iedereen is uniek en elke pijnklacht is anders, dus de spiergroepen die getraind moeten worden en hoe je deze spieren moet trainen is voor iedereen anders. Door deze spieren gericht te trainen, verminder je de druk op de knie. Hierdoor verbetert je houding, looppatroon en uiteindelijk ook je bewegingsvrijheid.

Stap 3: Corrigeer het bewegingspatroon

Alleen spierkracht opbouwen is niet genoeg. Je moet leren hoe je je lichaam opnieuw op de juiste manier gebruikt:

  • Symmetrisch lopen en staan

  • De juiste spieren inschakelen bij beweging

  • Geen compensatie via heup, rug of enkel

Dit is waar therapie en oefeningen samenkomen: functioneel trainen gericht op de oorzaak van jouw klachten.

Stap 4: Herprogrammeer je zenuwstelsel

Spieren worden aangestuurd door je brein. Als je maanden of jaren ‘verkeerd’ hebt bewogen, is je motorisch geheugen daarop aangepast. Met herhalende, correcte bewegingen leer je het brein opnieuw aan welke spieren wanneer moeten werken.

Bijvoorbeeld:

In plaats van "de trap op slepen met je goede been", leer je gecontroleerd beide benen evenwichtig te belasten. Dat kan in het begin onnatuurlijk aanvoelen, maar is noodzakelijk voor herstel.

Kniepijnbijtraplopen 2

 

VIDEO: Meer informatie over pijn aan de buitenkant van de knie

 

Directe pijnverlichting voor de pijn in je knie

Wil je direct pijnverlichting voor de pijn in je knie? Wij bieden een gratis advies en een eenvoudige eerste stap die je vandaag nog thuis kunt toepassen, zonder medische ingrepen of pijnstilling, voor directe verlichting van jouw pijn.

Ons gratis pijnadvies is samengesteld op basis van veelvoorkomende oorzaken van knieklachten en bevat gerichte oefeningen en tips die je direct kunt toepassen. Zet vandaag nog de eerste stap naar een pijnvrij leven en vraag ons gratis pijnadvies aan. Het is geheel vrijblijvend, je ontvangt het direct per e-mail! Klik op de knop hieronder en start gelijk!

Ik wil directe pijnverlichting

Kom langs voor een pijncheck

Herken je jezelf in de klachten of symptomen die we hierboven beschrijven? En wil je zeker weten wat de achterliggende oorzaak is van de pijn aan de buitenkant van jouw knie?

Bij Solid Performance gaan we verder dan symptoombestrijding. We kijken naar het totaalplaatje: houding, beweging, spierketens en mogelijke compensatiepatronen.

Met een heldere analyse en een persoonlijk behandelplan pakken we het probleem bij de kern aan — zodat jij snel én permanent van je pijn afkomt.

👉 Maak vandaag nog een afspraak voor een pijncheck en ontdek waar jouw klacht écht vandaan komt en hoe je snel en permanent van je pijnklacht af kan komen.

Ik wil van mijn pijn af