Wanneer je gedurende een langere periode stress ervaart en daarbij nooit echt goed tot rust kan komen kan het zijn dat je geestelijk uitgeput raakt.

Bij geestelijke uitputting kan je zeer vervelende fysieke en mentale symptomen ervaren die niet altijd makkelijk te herkennen zijn. In eerste instantie zijn veel mensen geneigd om deze symptomen te verklaren als vermoeidheid door iets wat er op dat moment speelt. Echter blijkt het in de realiteit vaak pas bespreekbaar te zijn als de klachten dusdanig langdurig en heftig zijn dat het het dagelijkse leven of zelfs persoonlijk gedrag beinvloed.

Het is normaal om druk te zijn

Daarbij komt dat het in onze huidige maatschappij vrij normaal om druk te zijn. Over vermoeidheid en andere klachten wordt regelmatig heen gestapt terwijl het lichaam al tijden “duidelijke” signalen geeft. Het kan zelfs zo zijn dat je je constant leeg en moe voelt en toch je best blijft doen om door te gaan want “dit” hoort er nu eenmaal bij.

Bij lichamelijke klachten is het over het algemeen makkelijker om te achterhalen waar de oorzaak van de klachten ligt. Bij mentale en/of psychologische klachten is het vaak gecompliceerder om de oorzaak te achterhalen door de altijd aanwezige gedachten en processen in ons hoofd.
Meestal zorgt een opeenstapeling van klachten voor een duidelijk beeld van geestelijke uitputting.

Welke fysieke klachten kan je door stress oplopen?

Fysiek kan geestelijke uitputting leiden tot klachten als:
  • Hoofdpijn
  • Verlaagde weerstand
  • Verlaagd, tot geen, herstelvermogen
  • Hartkloppingen
  • Buikklachten
  • Vage pijnklachten
  • Veranderingen in je eetlust en gewicht
  • Slapeloosheid
  • Duizeligheid
  • Grieperig

Welke mentale klachten kan je door stress oplopen?

Op mentaal en emotioneel gebied kun je de volgende symptomen ervaren:

  • Apathie of juist overweldiging
  • Somberheid
  • Concentratieproblemen
  • Gebrek aan motivatie
  • Cynisme of pessimisme
  • Constant tegen dingen opzien
  • Verminderde, of zelfs geen, inspiratie en creativiteit
  • Vergeetachtigheid
  • Negatief zelfbeeld

Ervaar jij chronische stress?

Chronische stress, in welke vorm dan ook, is in veel gevallen de oorzaak van geestelijke uitputting en/of burn-out klachten. Uitputting kan bijvoorbeeld ook ontstaan door langdurige zorg voor een dierbare, of het verlies van iemand die dicht bij je staat, het krijgen van een baby, een verhuizing of verbouwing, aanhoudende financiële stress, langdurige hoge werkdruk en tijdens het verwerken van een trauma.

Maar ook elke dag mensen willen pleasen in plaats van naar jezelf en jouw grenzen te luisteren kan een oorzaak zijn van uitputting, om slechts een voorbeeld te noemen van dingen die we vaak onbewust, of heel bewust, dagelijks doen.
Daarnaast kan het ook zo zijn dat een vol en druk leven waarin je je eerst eigenlijk heel gelukkig voelde kan aanvoelen als een doordenderende trein, waarin je je opgesloten voelt.

Wat is de oorzaak van stress?

De oorzaak van stress is voor iedereen anders en een ieder ervaart dit op zijn/haar eigen manier. Wanneer je meerdere bovenstaande klachten herkent is het meer een must als slechts een aanrader om hiermee aan de slag te gaan. Hoe dit er voor jou uitziet is aan jou, het doel is om te leren om naar jezelf te luisteren en je grenzen aan te geven. Om echt op te laden is het belangrijk dat je leert om jezelf te geven wat jij nodig hebt!
Indien je hier hulp bij wenst zijn wij, team Solid Performance, er voor je. Wij helpen je graag.

Daarnaast kunnen onderstaande tips je op weg helpen om gedurende de dag het stresslevel zo laag mogelijk te houden.

Werk aan je ademhaling

Je ademhaling is een krachtige tool die je altijd en overal kan inzetten. Een paar keer per dag focussen op een diepe en rustige ademhaling kan al voldoende zijn. Focus je bij het ademhalen op het uitzetten van de borstkas en bij een diepe ademhaling op het bewegen van de adem tot in de onderbuik.
Hierover heb ik eerder een blog geschreven waarin ik een ademhalingsoefening beschrijf ter bevordering van ontspanning.

Ga de natuur in

Ga naar buiten en zoek de natuur op. Wandelen in de natuur zorgt voor een boost van je weerstand, het verbetert de kwaliteit van je nachtrust en je vermogen om productief en creatief te zijn. Daarnaast zorgt wandelen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld fietsen of hardlopen, voor vermindering van stress door te onthaasten en te vertragen. Het gaat om het zijn in het moment en daarbij je zintuigen prikkelen. Van het luisteren naar de wind en de bladeren aan de bomen tot de vele kleuren die je ziet, de geuren die je waarneemt en de warmte of kou op je huid. De natuur geeft het je allemaal.

Luister naar muziek

Luister naar muziek. Muziek werkt ontspannend en positief prikkelend voor je hersenen. Of je er nu voor kiest om te dansen en mee te zingen of om even stil te zijn en gewoon te luisteren, muziek is goed voor je welzijn.
Op spotify zijn vele fijne muzieklijsten te vinden zoals Calming music+Nature sounds en ook via YouTube zijn de mogelijkheden eindeloos.