Waarom het niet lukt om fit te worden
Het is niet eenvoudig om jezelf echt fit te krijgen. Ondanks het internet, waar je alles kunt vinden tegenwoordig, lukt het vaak niet om door te zetten. Wellicht heb je een abonnement op de sportschool maar heb je geen zin om tussen die ‘stoere gasten’ te gaan staan, of voel je je niet comfortabel in je sportkleding… Omdat je je wat onzeker voelt of je de oefeningen allemaal wel goed uitvoert blijft het bij een workout op de cardiotoestellen.
Ik word niet meer fit omdat ik ouder wordt?
Lijkt het je ook geweldig als je je de hele dag energiek, gemotiveerd en fit voelt? Voor de meeste klinkt dit te mooi om waar te zijn omdat zij dit weinig tot nooit ervaren hebben, of toen ze nog jong waren maar daarna is het achteruit gegaan. Kwaaltjes horen bij het ouder worden nietwaar? Nee! dit is niet waar. Ook als je ouder wordt kan je nog heel fit worden en blijven.
Het klopt dat het lichaam in de loop der jaren minder snel, en vaak ook minder goed, hersteld en eerder vermoeid is, dat betekent niet dat je jezelf niet kan uitdagen en de lat der optimale gezondheid wat hoger kan leggen. Als je namelijk op de juiste manier traint en goed voor je lichaam zorgt, dan past je lichaam zich aan naar een nieuw “level” van fitheid. Met andere woorden, je energielevel neemt toe en de vermoeidheid neemt af.
Misschien doe jij al een vorm van sport of ben je een bankhanger, en voel je je niet fit. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Te lang dezelfde sport doen.
- Je sport zonder echte uitdaging of doel.
- Je doet te veel of te weinig.
Gevolgen van niet fit zijn
Overgewicht, depressief, vermoeid en pijnklachten.
We weten allemaal dat te weinig bewegen de kans vergroot op overgewicht en obesitas. Het lichaam is gemaakt om te bewegen en zal overtollige energie opslaan als vet. Te veel eten en te weinig bewegen zijn een combinatie die leiden tot overgewicht en vermoeidheid.
Depressie en vermoeidheid zijn daarnaast veel gehoorde klachten die terug te herleiden zijn naar de mate van fitheid. Dit is in 2018 in een uitgebreid onderzoek bewezen. Beweging, zoals wandelen, en sport zijn positieve energie boosters!
Pijnklachten in de rug, nek en schouders zijn zeer vaak het gevolg van te weinig beweging. Gemiddeld zit 64% van de Nederlanders 5,5 uur per dag en deze getallen zullen met het vele thuiswerken nog hoger zijn.
Wat kan je doen om jezelf fit te krijgen
De eerste stap is jezelf, en dus ook je gezondheid, tot prioriteit te maken.
Begin daarom de dag bewust met iets voor jezelf. Begin de dag met een workout! Ik hoor je denken: “moet ik dan nog vroeger op?”. Ja, het kan zijn dat je wat vroeger op moet staan. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een workout die 15 minuten duurt. We noemen dat een “High Intensity Workout”.
Als je van jezelf weet dat je het snel (te) druk hebt- , geen zin hebt- of een ander excuus bedenkt om niet te sporten dan is er een eenvoudige oplossing. Een sportmaatje! Dat kan een goede vriend, de buurman/buurvrouw, je collega of partner zijn, met wie je samen kan sporten. Zodra je samen afspreekt zal je een stok achter de deur hebben om toch te gaan. Een workout kan je thuis of buiten altijd doen, ook als de sportscholen gesloten zijn.
Naast sporten zou je ook naar andere leefstijlfactoren kunnen kijken. Voldoende nachtrust en gezond eten zijn ook belangrijke pijlers om je fit te voelen. Het is natuurlijk logisch dat als je te weinig slaapt of vaak wakker wordt s nachts, dat je vermoeid raakt.
Kijk kritisch naar je voedingspatroon. Is dat chocolaatje echt nodig of zou je ook een stuk fruit kunnen nemen? Begin met het elimineren van frisdranken en toegevoegde suikers en maak de bewuste keuze om meer groenten te eten. Dit zal je fitheid ten goede komen!
Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om aan jouw fysieke gesteldheid te werken? We hebben ze voor je op een rijtje gezet in dit blog.