Zijn we dan zo lui?

Nee, we zijn niet per se lui, het komt vooral door onze werkzaamheden. Een derde tot de helft van het zitten gebeurt namelijk op of tijdens ons werk. We zijn in de loop der jaren getransformeerd naar land die vooral actief is in de dienstverlenende sector en vaak is hier bureauwerk bij vereist.

Waarom is langdurig zitten ongezond?

Uit onderzoek blijkt dat de kans op vroegtijdig overlijden voor mensen die meer dan 11 uur per dag zitten,maar liefst 40% hoger is dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Dat is een schokkend getal! Dit bewijst gelijk waar wij voor staan: Een lichaam is gemaakt om te bewegen!

Daarnaast is de kans om een chronische aandoening of ziekte op te lopen een stuk hoger. Zo wordt er aangetoond dat er een verhoogde kans is op:

 • type 2 diabetes
 • depressie
 • obesitas
 • kanker
 • rugklachten

Ook zien we in de praktijk vaak terug dat de fysieke houding van mensen veranderd is. Een bolle bovenrug of bobbel bij de nek, schouders die naar voren vallen of een holle onderrug zijn allemaal gevolgen van het (te lang) zitten. 

De toekomst ziet er voor het zitten niet rooskleurig uit. Verdere digitalisatie, lockdown door pandemie met als gevolg thuiswerken en sportscholen en -verenigingen die beperkt open zijn of zelfs helemaal gesloten. 

Wat kan ik doen om gezond te blijven?

Uiteraard kan je zelf veel doen om gezond te blijven. Wij gebruiken hiervoor de Solid Six, je kan daar alles op deze pagina over terug lezen.

Uiteraard bewegen! Na elke 50 minuten die je hebt gezeten, 10 minuten bewegen. Onderbreek het zit patroon met een vorm van bewegen, wandelen is op zich zelf al voldoende. Misschien is het een goed idee om een activity tracker te dragen. Deze trackers houden je stappen per dag bij en zullen je motiveren om meer te gaan bewegen. 

Langdurig zitten zorgt voor ziekte

 

Bronnen 

 1. Hendriksen IJM e.a. Position Statement. Langdurig zitten: een nieuwe bedreiging voor onze gezondheid! TSG 2013; 91(1): 22-225. 
 2. Leefstijlmonitor, RIVM ism VeiligheidNL en CBS, 2015 
 3. Special Eurobarometer – Sport and Physical Activity, 2014 v European Working Conditions Survey (EWCS), 2015 
 4. Ploeg HP van der e.a. Sitting time and all-cause mortality risk in 222,497 Australian adults. Arch Intern Med. 2012;172(6):494–500. 
 5. Gupta N e.a. Is Objectively Measured Sitting Time Associated with Low Back Pain? PLOS ONE March 25, 2015. 
 6. Wilmot EG e.a. Sedentary time in adults and the association with diabetes, cardiovascular disease and death. Diabetologia. 2012;55:2895- 2905. ixHealy GN, e.a. Replacing sitting time with standing or stepping: associations with cardio-metabolic risk biomarkers, 2015. x Straker L. e.a. Sedentary Work – Evidence on an Emergent Work Health and Safety Issue – Final Report, Canberra: Safe Work Australia, 2016