De afgelopen tijd lijkt er meer aandacht te zijn voor hormonen en hormoonbalans. Waar komt de actualiteit van dit onderwerp vandaan? Komt het doordat het anno 2022 beter bespreekbaar is? Of doordat problemen zich op dit vlak steeds breder voordoen? De kans is groot dat het een combinatie van beide is. Hoe dan ook, hormonale klachten kunnen erg vervelend zijn als je er last van hebt.

Waarom zijn hormonen belangrijk?

Zonder hormonen functioneert het lichaam niet. Hormonen zijn signaalstoffen en zetten tal van processen in werking. Voor vrouwen en mannen zijn hormonen even belangrijk; zonder kan ons lichaam niet functioneren. Wanneer er sprake is van een disbalans, ontwikkelen zich klachten.

Verschillen tussen man en vrouw uiten zich in het hormoonstelsel door een dominantie in bepaalde hormonen. Bij vrouwen zijn de belangrijkste progesteron en oestrogeen. Zowel bij mannen als vrouwen kunnen hormoon gerelateerde klachten zich op een vervelende manier manifesteren. Bij vrouwen lijken de klachten echter heviger en staan deze het dagelijkse leven meer in de weg. Gelukkig kan je met behulp van je eetpatroon veel van deze klachten doen verminderen en zelf voorkomen.

Wat zijn overgangsklachten?

De overgang is de overgangsperiode naar de zogenaamde menopauze. Na de menopauze -de laatste menstruatie- breekt de tijd van postmenopauze aan. Je bent als vrouw niet meer vruchtbaar. Overgangsklachten houden gemiddeld 4 jaar aan. Tijdens deze periode is het lichaam op zoek naar een nieuwe balans. De klachten zijn het gevolg van schommelingen in de oestrogeen en progesteron spiegel.
Veelvoorkomende klachten zijn:
  1. Onregelmatigheden in de cyclus, veranderingen in het soort bloed
  2. Opvliegers en veel zweten
  3. Droge slijmvliezen in de vagina, ogen en mond
Daarnaast zijn er nog veel meer klachten die ook voorkomen zoals slapeloosheid, depressie, gewrichtsklachten, veranderende vetverdeling, rusteloze benen enzovoort.

Waarom is voeding belangrijk bij overgangsklachten?

Voeding is belangrijk vanuit twee perspectieven:
1. Je eetpatroon kan klachten doen verergeren
2. Je eetpatroon kan klachten doen verminderen

Wat je binnenkrijgt kan dus sterk van invloed zijn. Hoe ziet dit eruit? Voor het behalen en behouden van een goede hormoonbalans (en algemene gezondheid) kan je rekening houden met de volgende leefregels:

1. Zorg dat je voldoende water binnenkrijgt. Het advies is om 35 ml per kg lichaamsgewicht te drinken. Voor de meeste mensen komt dit neer op 2-3 liter water per dag

2. Zorg dat je minimaal 500 gram groenten per dag binnenkrijgt

3. Eet voldoende vetten! Denk aan goede vetten zoals vette vis, avocado, ongebrande en ongezouten noten et cetera

4. Vermijd suiker

5. Probeer zuivel te vermijden, waarom? Dat lees je hier

6. Probeer zoveel mogelijk glutenvrij te eten. Meer weten over gluten? Dat lees je hier

7. Eet zoveel mogelijk onbewerkte en biologische producten
 

Eet je voor je gevoel al gezond?

Wat vaak vergeten wordt is dat onze voedingsmiddelen niet meer de voedingswaarden bevatten als voorheen.
De bodem is uitgeput, landbouw is geoptimaliseerd en groenten en fruit worden veelal genetisch gemanipuleerd door commerciële doeleinden. Het gevolg is dat groenten en fruit per eenheid minder goede stofjes bevatten als voorheen. Daarbij wordt veelal gewerkt met bestrijdingsmiddelen, vooral bij niet-biologische groenten en fruit. Wanneer je hier veel van binnenkrijgt werkt dit ook als een belasting op je hormoonstelsel. Oplossing: eet zoveel mogelijk biologisch en/of was je groenten en fruit goed af.

Betreft het nemen van dierlijke producten zoals vis en vlees geldt hetzelfde, het liefst biologisch. Biologisch vlees bevat doorgaans minder medicatie en antibiotica. Een daarbij; dieren die een goed leven hebben gehad hebben minder stress gehad. Stress zorgt voor de aanmaak van stresshormonen, zowel bij dieren als bij mensen. Het soort vlees dat je eet en de oorsprong werkt door op ons systeem wanneer wij dit eten.

Wat kan ik doen?

Voeding is het eerste medicijn waarmee je jezelf flink mee op weg kan helpen met het in balans brengen en houden van je hormonen. Let daarbij goed op de oorsprong van de producten. Naast voeding zijn er nog andere factoren van invloed zoals stress, ontspanning, slaap, beweging et cetera. Wanneer je hier ook aandacht aan besteed kan dit de effecten van voeding versterken.