Last van een dikke knie na het hardlopen of sporten?

Een dikke knie kan allerlei oorzaken hebben. Geïrriteerde spieren of pezen, meniscus problemen maar ook na een val of stoot tegen de knie kan hij dik worden.

Wat zorgt er nu voor dat de knie dik wordt?

Het lichaam gaat bij een irritatie of beschadiging het lichaam aanzetten om het probleem op te lossen en te repareren  Zie de beschadiging even als een bouwplaats. Naar deze bouwplaats moeten allerlei verschillende stoffen worden getransporteerd. Vocht zorgt ervoor dat het lichaam een ideaal “klimaat” creëert om herstel te laten plaats vinden. In theorie is een dikke knie dus functioneel en goed. Hierdoor kan het lichaam het beste/snelste de schade repareren.

Echter, als dit te lang duurt en/of het is terugkerend is er meer aan de hand. Een veel voorkomend probleem is dat de oorzaak van de irritatie in de knie niet direct uit de knie zelf komt maar door andere problemen elders in het lichaam. Dit kan er dus voor zorgen dat elke keer de knie moet compenseren voor een probleem ergens anders. Met als gevolg; een terugkerend probleem van een dikke knie. 

Slecht herstel kan ervoor zorgen dat jij last houd van een dikke knie

Ook kan slecht herstel een dikke knie als gevolg geven. Een gezond lichaam zal na ongeveer 72 uur de ontstekingsreactie gaan afbreken. Na 3 ongeveer 3 dagen  zal de knie dus minder dik worden, minder pijnlijk en je kan de knie iets beter bewegen. Na verloop van tijd zal de knie helemaal pijnvrij worden en zul je hem weer kunnen belasten. Je voelt dus geen pijn meer! Let op, belastbaar is de knie nog niet. Hier zien wij veel mensen mee in de “fout” gaan. Te snel zonder goede opbouw wordt er weer (te)veel van de knie gevraagd. De irritatie zal snel toenemen omdat het weefsel nog niet sterk genoeg is voor de belasting die er gevraagd wordt, resultaat: Dikke knie en weer terug en je staat weer bij het begin van het probleem.

Zorg voor voldoende bouwstoffen

Daarnaast moet het lichaam wel in staat zijn om herstel van een dikke knie te laten plaatsvinden. Goede voeding is hierin essentieel. Denk weer aan die bouwplaats, zonder goed materiaal en personeel gebeurd er weinig. 

Wat nog extra benoemd dient te worden is de functie van omega 3. Het lichaam moet namelijk wel de ontsteking kunnen remmen/afbreken. Hier is omega 3 onder andere verantwoordelijk voor. Heb je dus een tekort aan omega 3 is je lichaam ontstekingsgevoeliger en kan het lichaam ook minder makkelijk ontstekingen afbreken of remmen. Je kunt omega 3 eenvoudig suppleren zodat je zeker weet dat dit niet het probleem is.

Heb je al lang last van een dikke knie en lukt het zelf niet om er vanaf te komen. Neem dan contact op met de specialisten van solid performance!