Met sedentair gedrag worden activiteiten bedoeld waarbij het energieverbruik niet veel boven het rustmetabolisme uit komt.

Plat gezegd te veel stil zitten en te weinig bewegen. Nu is af en toe even zitten niet gelijk een probleem. Echter ga maar eens na hoeveel we eigenlijk zitten en hoe weinig we eigenlijk bewegen...

Misschien heb jij wel een zittend beroep hebt. Na het werk zit je misschien wel in een auto en plof je op de bank neer. Je gaat avondeten en ‘s avonds lekker op de bank zitten. Niet bij iedereen zal dit het patroon zijn maar volgens europees onderzoek blijkt dat wij in Nederland Koploper zijn is het zitten.

We zijn niet gemaakt om veel te zitten maar juist om veel te bewegen. Aan te weinig beweging hangen ontzettend veel gezondheid risico’s vast, die er niet om liegen...

In de United Kingdom hebben ze een groot onderzoek laten doen naar sedentair gedrag daaruit kwamen de volgende gezondheidsrisico's naar boven.

  • Meer kans op een depressie
  • Slechter slapen
  • Slechter zicht
  • Nek, schouder en knie klachten
  • Grotere kans op hartproblemen
  • Slechter functionerende maag en darmen
  • Meer kans op overgewicht

Hoe kom je uit die negatieve spiraal?

Je vraagt je misschien af; Hoe los ik dit op? Eigenlijk is het vrij simpel. Ga meer bewegen. Het maakt niet uit hoe en wat maar zorg ervoor dat het lichaam gaat doen waarvoor het eigenlijk gemaakt is.

Een aantal goede tips zijn:

Zet je wekker na een periode van lang zitten. Ik adviseer na elk uur zitten, 10 minuten beweging. Hoe dichtbij die deadline ook komt! Beweging zorgt er juist voor dat je productiviteit verhoogt en op de lange termijn gezond blijft!

Ook na het werk is het essentieel om te blijven bewegen. Ga een rondje lopen, fietsen of skaten alles is goed, zolang je maar beweegt!

De richtlijn voor beweging die is vastgesteld door onder andere de overheid is 150 minuten bewegen met een verhoogde hartslag.

Ga sporten!

Sporten is een uitstekende manier om snel uit de negatieve spiraal te komen.
Kracht training, Ik noem hem maar even apart want krachttraining is er uitermate voor geschikt om het lichaam een goede prikkel te geven om weer goed te kunnen functioneren.

Wat kun jij op je werkplek veranderen

Tijdens werk kun je veel doen om positieve bijdrages te leveren aan je eigen gezondheid. Als je een zittend beroep hebt kun je ervoor kiezen om tijdens de lunch een ommetje te gaan maken. Maar wat denk je van al die bel afspraken? Die kun je ook gewoon lopend buiten doen! Stel je hebt een half uur ingepland om allemaal klanten te bellen. Pak je telefoon, trek je schoenen aan, oortjes in en gaan!

Terwijl je loopt kun je uitstekend deze taken verrichten en stiekem is gebleken dat in de buitenlucht werk verrichten nog meewerkt aan de productiviteit en creativiteit ook.

Vraag hulp

Wij begrijpen dat sporten, trainen, oefeningen doen niet iedereen zijn specialiteit en hobby is. Wat moet je wanneer doen, welke oefeningen zijn goed op welk moment? Allemaal vragen die zeker nieuwe klanten bij ons hebben. Onze specialisten staan klaar om al deze vragen te beantwoorden en jou te helpen naar een gezond en gelukkig leven!