Simpele handelingen zoals lang zitten, uit de auto stappen of opstaan uit bed kunnen ineens pijnlijk of zelfs onmogelijk worden. Maar waar komt die pijn vandaan? En waarom werkt fysiotherapie vaak niet? En belangrijker nog: wat kun je eraan doen om weer vrij te bewegen, zonder beperkingen? Lees verder en kom erachter wat de reden is dat jij maar niet van die vervelende pijn komt, en wat je dan wel kan doen om volledig pijnvrij te worden...

Wat is ischias eigenlijk?

Ischias verwijst naar pijn die ontstaat door irritatie of druk op de nervus ischiadicus — de langste zenuw in het menselijk lichaam. Deze loopt vanuit je onderrug via je bil naar je been, en zelfs tot in je voet. Wanneer deze zenuw ergens op zijn pad bekneld raakt of geprikkeld wordt, veroorzaakt dat scherpe, uitstralende pijn.

Dorsoo-ischias

Verder kijken dan de plek waar je pijn voelt

Het eerste wat je moet begrijpen:
 De plek waar je pijn ervaart, is zelden de plek waar het probleem zit.

Je lichaam is één samenhangend systeem. Een disbalans op de ene plek kan klachten veroorzaken op een heel andere plek. Ischias ontstaat dan ook zelden “zomaar”. In veel gevallen is er sprake van een onderliggende disbalans — in hoe je beweegt, zit, traint of staat.

Waarom fysiotherapie vaak niet genoeg is

In veel gevallen wordt bij aanhoudende pijn fysiotherapie ingezet — en dat is een logische eerste stap. Fysiotherapie is namelijk vaak gericht op het behandelen van lokale klachten: spieren losmaken, versterken of plaatselijk masseren.

Dit is waar het mis gaat.

Misschien herken je het wel? Fysiotherapie richt zich meestal op de regio waar de pijn zich bevindt — bijvoorbeeld de onderrug of bilspieren — zonder te onderzoeken waarom die spieren gespannen zijn of waarom die zenuw geïrriteerd raakt. Daardoor wordt het symptoom behandeld, maar blijft de oorzaak onaangetast. En dan komt de pijn steeds terug.

Als de oefeningen niet genoeg verlichting geven of de pijn komt na een tijdje weer terug, wordt er vaak 'rust' aanbevolen en verteld dat je de oefeningen moet blijven doen en 'uitbehandeld' bent' 

Terwijl jij toch echt nog steeds pijn voelt en stiekem ook weet dat deze methode niet geschikt is voor jouw pijnklacht!

Hoe kom je dan wel van je pijn af? Lees snel verder en ik leg alles uit!

VIDEO: Uitleg over de oorzaak van ischias klachten en de reden dat je nog niet van je pijn af bent

 

Structurele vs. functionele oorzaken

Wat laat een MRI of röntgenfoto zien?

In de reguliere zorg wordt vaak gezocht naar structurele oorzaken via beeldvorming, zoals:

  • Een hernia die tegen de ischiaszenuw drukt
  • Foramenstenose: een vernauwing waar de zenuw uittreedt
  • Artrose of slijtage aan de lage rugwervels

Maar wat als je géén schade ziet — en toch pijn hebt?

Dan heb je waarschijnlijk te maken met een functioneel probleem. En dat is goed nieuws: functionele problemen zijn vaak goed op te lossen met de juiste aanpak.
Functionele klachten die voor druk op de ischiadicus zenuw zorgen, ontstaan wanneer het lichaam uit balans is. Denk aan:

  • Verkeerde beweegpatronen
  • Een zwakke core, waardoor rugspieren overbelast raken
  • Strakke bil- of hamstringspieren
  • Een scheefstaand of slecht bewegend bekken
  • Een verkeerde houding tijdens zitten of tillen

Functionele klachten zijn bijna altijd het probleem bij ischiasklachten, maar houdt functionele klachten precies in en hoe los je het op? Ik leg het hieronder uit...

Functionele Oorzaak

Als er in de reguliere zorg geen directe schade wordt gevonden, wordt de aandacht verlegd naar de spieren en gewrichten rondom de pijnplek. Na het testen van deze spieren krijg je dan vaak het advies om rust te nemen, wat oefeningen te doen of de spieren los te laten maken. 

Maar wat als hierna nog steeds last hebt van de pijn of de pijn steeds terugkomt? Dat is het teken dat er meer aan de hand is. Het probleem ligt dieper dan structurele schade of problemen van de lokale spieren en gewrichten.

Bij Solid Performance kijken we met een andere bril naar het verhelpen van pijnklachten. Wij geloven dat pijn het meest effectief opgelost kan worden als je verder kijkt dan de plek van de pijn. Pijn is vaak een symptoom van een onderliggend probleem ergens anders in je lichaam. 

Waarom is die spier gespannen? Waarom is dat gewricht overbelast? Wat zorgt ervoor dat jouw lichaam op deze manier reageert? Als je die vragen niet stelt, blijf je de symptomen bestrijden in plaats van de oorzaak aanpakken.

Het is essentieel om te kijken naar het grotere geheel. Hoe functioneert jouw lichaam als één geheel? Welke structuren werken niet optimaal samen? Is er sprake van een verkeerde houding, een scheve bekkenstand, een probleem met schokbelasting of stabiliteit? Zijn er lifestylefactoren die jouw klachten in stand houden? Dit zijn essentiële vragen die bepalen of jouw pijn écht permanent opgelost kan worden.

741eec7df7dd8fcffd8e4da6e2f2cf79

Foto 2. Alles in het lichaam is aan elkaar verbonden

De rol van levensstijl in ischias

Wat veel mensen vergeten: je levensstijl speelt een enorme rol.
 Langdurig zitten, weinig beweging, stress en eenzijdige belasting versterken disbalansen in je lichaam. Zelfs als je "niets geks hebt gedaan", kan jarenlange microbelasting leiden tot acute pijn.

Hoe los je ischias blijvend op?

De oplossing ligt in het herstellen van de balans in je lichaam. Dat doe je in vier stappen:

1. Breng de disbalans in kaart
Analyseer je houding, bewegingspatronen en spieractiviteit. Waar zit de zwakte? Wat is overbelast?

2. Activeer de juiste spieren
Versterk je diepe core-spieren en leer overactieve spieren zoals de piriformis of hamstrings te ontspannen.

3. Corrigeer je bewegingspatronen
Leer opnieuw efficiënt bewegen. Geen krachtforsering, maar coördinatie. Elke spier moet zijn eigen taak doen — niet meer, niet minder.

4. Herprogrammeer je zenuwstelsel
Je brein stuurt je bewegingen aan. Langdurige verkeerde patronen moeten worden ‘overschreven’ met bewuste, correcte bewegingen. Dit kost tijd en training — maar het is de enige weg naar blijvend herstel.

Wil jij blijvend van je ischias af?

Herken je jezelf in dit verhaal?

Bij Solid Performance kijken we verder dan alleen naar je onderrug. We analyseren je houding, beweging, spierketens en compensatiepatronen. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk plan op, gericht op het herstellen van balans — zodat je echt van je klachten afkomt.

📍 Wil je weten waarom jij nog steeds pijn hebt?

📞 Maak dan vandaag nog een afspraak voor een pijncheck op een van onze locaties in Nederland.

En ontdek hoe jij weer vrij kunt bewegen, zonder beperkingen.

Doe de ischias pijncheck ️