Inhoudsopgave

1. Video
 • Dit is waarom jij pijn hebt aan de ZIJKANT VAN JE KNIE | Oorzaak en wat je vooral NIET moet doen!
2. Wat is het Tractus Iliotibialis Syndroom?
 • Oorzaken van het Tractus Iliotibialis Syndroom
 • Symptomen van het Tractus Iliotibialis Syndroom

3. Wat is een Lopersknie?
 • Oorzaken van een Lopersknie
 • Symptomen van een Lopersknie
4. Hoe kan je Pijn aan de Zijkant van de Knie voorkomen?
 • Tips voor het voorkomen van het Tractus Iliotibialis Syndroom en een Lopersknie
5. Wat te doen bij Pijn aan de Zijkant van de Knie?
 • Eerste hulp bij Pijn aan de Zijkant van de Knie
6. Wanneer moet je een Professional Raadplegen?
 • Het belang van professioneel advies
7. Zorg voor je Knieën: Algemene Tips voor Kniegezondheid
 • Versterkende oefeningen voor de knie
 • Het belang van een goede warming-up en cooling-down
 • Het belang van de juiste schoenen
8. Maak je Knieën Sterk: Tips voor het Versterken van de Knie
 • Strekoefeningen voor de knie
 • Versterkende oefeningen voor de quadriceps en bilspieren
 • Het belang van een goede houding tijdens het sporten
9. Voeding voor Gezonde Knieën: Wat te eten voor Sterke Kniegewrichten
 • Voedingsmiddelen die goed zijn voor de gewrichten
 • Het belang van een gezond gewicht
10. Conlusie

1. Dit is waarom jij pijn hebt aan de ZIJKANT VAN JE KNIE | Oorzaak en wat je vooral NIET moet doen!

Vraag ons gratis advies aan waarin wij adviseren wat je het beste kan doen bij de verschillende pijnklachten aan de zijkant van de knie en geven wij oefeningen die zorgen voor directe pijnverlichting!

Ik wil advies voor pijn aan de zijkant van de knie

2. Wat is het Tractus Iliotibialis Syndroom?

Het Tractus Iliotibialis Syndroom, ook wel bekend als ITBS, is een veelvoorkomende oorzaak van pijn aan de zijkant van de knie. Deze aandoening treedt op wanneer de tractus iliotibialis, een peesplaat die loopt van de heup naar de buitenkant van de knie, ontstoken raakt of geïrriteerd is. Dit kan leiden tot pijn en ongemak tijdens het hardlopen of andere fysieke activiteiten.

ITband

Oorzaken van het Tractus Iliotibialis Syndroom

Het Tractus Iliotibialis Syndroom kan verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste oorzaken is overbelasting, waarbij de peesplaat te veel wrijving ondervindt door herhaalde bewegingen zoals hardlopen of fietsen. Andere factoren die het risico op ITBS kunnen verhogen, zijn onder andere:

 • Slechte looptechniek, zoals overpronatie (naar binnen rollen van de voet) of onjuiste voetplaatsing
 • Zwakke bil- en bovenbeenspieren
 • Verkeerd schoeisel of versleten hardloopschoenen
 • Een onjuiste trainingsopbouw, waarbij de intensiteit of afstand te snel wordt verhoogd

Symptomen van het Tractus Iliotibialis Syndroom

De symptomen van het Tractus Iliotibialis Syndroom kunnen variëren, maar meestal ervaren mensen pijn aan de buitenkant van de knie. Deze pijn kan variëren van een lichte irritatie tot een scherpe, stekende pijn. Vaak treedt de pijn op tijdens het hardlopen of andere activiteiten die de tractus iliotibialis belasten, en kan het afnemen bij rust. Andere mogelijke symptomen zijn zwelling, gevoeligheid en een branderig gevoel aan de buitenkant van de knie.

3. Wat is een Lopersknie?

Een lopersknie, ook wel bekend als het patellofemoraal pijnsyndroom, is een andere veelvoorkomende oorzaak van pijn aan de zijkant van de knie. Deze aandoening treedt op wanneer de knieschijf niet goed spoort in de groef van het dijbeen, waardoor wrijving en irritatie ontstaan.

Vraag ons gratis advies aan waarin wij adviseren wat je het beste kan doen bij de verschillende pijnklachten aan de zijkant van de knie en geven wij oefeningen die zorgen voor directe pijnverlichting!

Ik wil advies voor pijn aan de zijkant van de knie

 

Oorzaken van een Lopersknie

Een lopersknie kan verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste factoren is overbelasting van de knie, vooral bij activiteiten waarbij de knie herhaaldelijk gebogen wordt, zoals hardlopen en traplopen. Andere mogelijke oorzaken zijn onder andere:

 • Zwakke spieren rondom de knie, met name de quadriceps
 • Een verkeerde stand van de voeten, zoals overpronatie (naar binnen rollen van de voet) of supinatie (naar buiten rollen van de voet)
 • Slechte looptechniek, zoals te lange passen of onjuiste voetplaatsing
 • Veranderingen in de anatomie van de knie, zoals een afwijkende stand van het been. spanning van de peesplaat (IT band) of een verkeerde stand van de knieschijf

Symptomen van een Lopersknie

De symptomen van een lopersknie kunnen variëren, maar meestal ervaren mensen pijn aan de zijkant van de knie. Deze pijn kan variëren van een doffe, zeurende pijn tot een scherpe, stekende pijn. Vaak treedt de pijn op tijdens activiteiten waarbij de knie gebogen wordt, zoals hardlopen, traplopen of langdurig zitten met gebogen knieën. Andere mogelijke symptomen zijn zwelling, een knappend geluid bij beweging en stijfheid van de knie.

4. Hoe kan je Pijn aan de Zijkant van de Knie voorkomen?

Het voorkomen van pijn aan de zijkant van de knie, zoals het Tractus Iliotibialis Syndroom en een lopersknie, is vaak beter dan het behandelen ervan. Door enkele eenvoudige maatregelen te nemen, kan je het risico op deze knieblessures verminderen. Hier zijn enkele tips om pijn aan de zijkant van de knie te voorkomen:

Tips voor het voorkomen van het Tractus Iliotibialis Syndroom en een Lopersknie

 1. Bouw de trainingsintensiteit geleidelijk op: Het is belangrijk om de intensiteit en afstand van je trainingen geleidelijk te verhogen om overbelasting te voorkomen.
 2. Zorg voor een goede looptechniek: Werk aan een goede looptechniek, zoals een goede voetplaatsing en een juiste lichaamshouding tijdens het hardlopen.
 3. Versterk je bil- en bovenbeenspieren: Zwakke spieren rondom de knie kunnen leiden tot overbelasting en blessures. Versterk je bil- en bovenbeenspieren om de stabiliteit van de knie te verbeteren.
 4. Draag de juiste schoenen: Kies schoenen die geschikt zijn voor jouw type voet en loopstijl. Laat je adviseren door een specialist in een hardloopwinkel.
 5. Neem voldoende rust: Rust is essentieel voor het herstel van je spieren en pezen. Zorg voor voldoende rustdagen tussen je trainingen.
 6. Doe regelmatig rekoefeningen: Houd je spieren soepel door regelmatig te rekken, met name je quadriceps, hamstrings en bilspieren.

Door deze preventieve maatregelen toe te passen, kan je het risico op pijn aan de zijkant van de knie verminderen en blessures voorkomen.

5. Wat te doen bij Pijn aan de Zijkant van de Knie?

Als je pijn aan de zijkant van de knie ervaart, is het belangrijk om actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen en het herstelproces te bevorderen. Hier zijn enkele eerste hulp maatregelen die je kunt nemen bij pijn aan de zijkant van de knie:

Eerste hulp bij Pijn aan de Zijkant van de Knie

 1. Rust: Stop met de activiteit die de pijn veroorzaakt en geef je knie voldoende rust.
 2. IJs: Breng een ijszak of bevroren groente aan op het pijnlijke gebied om ontsteking te verminderen. Doe dit gedurende 15-20 minuten, meerdere keren per dag.
 3. Compressie: Wikkel een elastisch verband of compressiekous rond je knie om zwelling te verminderen en ondersteuning te bieden.
 4. Elevatie: Leg je been omhoog om de bloedstroom te verminderen en zwelling te verminderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze eerste hulp maatregelen slechts tijdelijke verlichting bieden en geen vervanging zijn voor professioneel advies. Als de pijn aanhoudt of verergert, is het raadzaam om een afspraak te maken met een fysiotherapeut of andere specialist.

6. Wanneer moet je een Professional van Solid Performance Raadplegen?

Hoewel veel gevallen van pijn aan de zijkant van de knie kunnen worden behandeld met rust, zijn er situaties waarin het raadplegen van ons essentieel is. Hier zijn enkele indicaties dat je ons zou moeten raadplegen:

 • Aanhoudende of ernstige kniepijn die niet verbetert met rust
 • Beperkte mobiliteit van de knie
 • Zwelling, roodheid of warmte rondom de knie
 • Terugkerende knieklachten ondanks rust en behandeling
 • Pijn die je dagelijkse activiteiten belemmert
 • Als je na het doen van DE EERSTE STAPPEN DIE JE ZELF KAN DOEN OM PIJNVERLICHTING TE KRIJGEN AAN DE ZIJKANT VAN DE KNIE (zie onderaan) nog steeds last blijft houden.

Het is belangrijk dan advies in te winnen om de juiste diagnose te stellen en een passende behandeling te krijgen. Een therapeut van Solid Performance kan je helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaak van je kniepijn en het opstellen van een behandelplan dat specifiek is afgestemd op jouw behoeften.

7. Zorg voor je Knieën: Algemene Tips voor Kniegezondheid

Naast het voorkomen en behandelen van specifieke knieklachten, is het belangrijk om in het algemeen goed voor je knieën te zorgen. Hier zijn enkele algemene tips voor kniegezondheid: 

Versterkende oefeningen voor de knie

Het versterken van de spieren rondom de knie kan helpen om de stabiliteit te verbeteren en blessures te voorkomen. Vraag hieronder het advies aan om de eerste stap te zetten naar een pijnvrij leven. In dit gratis advies ontvang je oefeningen om pijn te verminderen en je knie sterker te maken. 

Het belang van een goede warming-up en cooling-down

Een goede warming-up en cooling-down zijn essentieel om je knieën voor te bereiden op fysieke activiteit en het risico op blessures te verminderen. Begin je training met een rustige jog of wat dynamische rekoefeningen om je spieren op te warmen, en sluit af met statische rekoefeningen om je spieren te ontspannen.

Het belang van de juiste schoenen

Het dragen van de juiste schoenen is cruciaal voor het behoud van gezonde knieën tijdens het sporten. Zorg ervoor dat je schoenen goed passen, voldoende demping bieden en geschikt zijn voor de activiteit die je wilt doen. Een specialist in een hardloopwinkel kan je helpen bij het vinden van de juiste schoenen voor jouw voettype en loopstijl. Run2Day bied loop analyses aan om de jusite schoenen te vinden.

8. Maak je Knieën Sterk: Tips voor het Versterken van de Knie

Naast algemene tips voor kniegezondheid, zijn er specifieke oefeningen die kunnen helpen bij het versterken van de knie en het voorkomen van blessures. Elk pad naar herstel begint met een eerste stap, het verminderen van die vervelende pijn. Deze eerste stap krijg je van ons, we hebben speciaal voor de pijn in de knie klacht een advies samengesteld met daarin nuttige informatie over het ontstaan van jouw pijn, oefeningen om de pijn zelf te verminderen en je knie sterker te maken en een richtlijn die je kan volgen om de eerste stap naar pijnvrijheid te zetten. 

Het belang van een goede houding tijdens het sporten

Een goede houding tijdens het sporten is essentieel om de belasting op je knieën te verminderen. Zorg ervoor dat je je knieën niet naar binnen laat vallen tijdens het lopen of springen, en houd je rug recht tijdens het tillen van zware voorwerpen om overbelasting van de knieën te voorkomen. Dit kan erg gecompliceerd zijn. Laat dit eventueel controleren door een profesional van Solid Performance

Vraag ons gratis advies aan waarin wij adviseren wat je het beste kan doen bij de verschillende pijnklachten aan de zijkant van de knie en geven wij oefeningen die zorgen voor directe pijnverlichting!

Ik wil advies voor pijn aan de zijkant van de knie

9. Voeding voor Gezonde Knieën: Wat te eten voor Sterke Kniegewrichten

Naast oefeningen en preventieve maatregelen, kan een gezond dieet bijdragen aan sterke kniegewrichten en het voorkomen van knieklachten. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die goed zijn voor de gewrichten:

 • Vis: Vette vissoorten zoals zalm, tonijn en makreel bevatten omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van gewrichtspijn.
 • Groene bladgroenten: Groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli zijn rijk aan vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor gezonde gewrichten.
 • Noten en zaden: Noten en zaden zoals amandelen, walnoten en lijnzaad bevatten gezonde vetten en antioxidanten die de gewrichten kunnen beschermen tegen schade.
 • Fruit: Fruit zoals sinaasappels, aardbeien en ananas bevatten vitamine C, die belangrijk is voor de productie van collageen, een eiwit dat helpt bij het behoud van gezond kraakbeen.

Daarnaast is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden, omdat overgewicht extra belasting kan veroorzaken op de kniegewrichten. Een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om een gezond gewicht te behouden en de gezondheid van je kniegewrichten te bevorderen.

Conclusie:

In dit uitgebreide overzicht hebben we de veelvoorkomende knieblessures Tractus Iliotibialis Syndroom en/of lopersknie besproken, inclusief hun oorzaken, symptomen en preventiemethoden. Het belangrijkste dat naar voren komt, is dat het voorkomen van deze blessures vaak beter is dan ze te behandelen. Door bewust te zijn van je lichaam, de juiste technieken te gebruiken en zorg te dragen voor je knieën, kun je het risico op dergelijke blessures aanzienlijk verminderen.

Het begint allemaal met bewustwording en proactieve maatregelen. We moedigen je aan om de aangeboden informatie serieus te nemen en de voorgestelde stappen te implementeren. Download de gids "DE EERSTE STAPPEN DIE JE ZELF KAN DOEN OM PIJNVERLICHTING TE KRIJGEN AAN DE ZIJKANT VAN DE KNIE" en volg de richtlijnen zorgvuldig. Daarnaast, als je ooit pijn aan de zijkant van je knie ervaart en de zelfhulpmaatregelen niet voldoende zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen met professionals zoals Solid Performance. Een vroege diagnose en gepaste behandeling kunnen het herstel versnellen en verdere complicaties voorkomen.

Onthoud, jouw kniegezondheid is in jouw handen. Door bewust te bewegen, de juiste technieken toe te passen en professioneel advies in te winnen wanneer dat nodig is, kun je jouw knieën beschermen en genieten van een actief en pijnvrij leven. Maak vandaag nog de keuze voor gezonde knieën en een gezonder, actiever leven!