Wanneer het lichaam signalen zoals pijnklachten geeft kan je er dus van op aan dat er structureel, vaak langdurig, iets niet goed gaat.

Er zijn verschillende invalshoeken voor het benaderen van klachten. Door middel van deze vragen kan je zelf helderheid krijgen in jouw klacht en de stappen die je kan nemen.

Het begint met de vraag: welke fysieke of mentale pijn ervaar ik?

Nu of in het verleden.

Vervolgens stel je jezelf de volgende vragen om vanuit verschillende hoeken inzichten te krijgen over de pijn die jij ervaart of ervaren hebt.

  1. Welke stappen heb jij genomen in de zoektocht naar de oorzaak van de pijn? Welke artsen en/of therapeuten (regulier en “alternatief”) heb je bezocht en wat waren hun conclusies en adviezen? Welke vragen heb je hier nog over en welke stappen zou hierin nog kunnen ondernemen?
  2. Wat is de emotionele impact die deze pijn/klacht heeft op jouw leven? Welke invloed heeft het bijvoorbeeld op je werk en je privéleven? In welke mate wordt je belemmert in je vrije tijd? Denk hierbij bijvoorbeeld aan sport.
  3. Wat doe je momenteel aan beweging? In welke vorm? Hoevaak per week, hoelang en hoe intensief?
    Welke aanpassingen zou je hierin kunnen doen en wie zou je hierin kunnen begeleiden?
  4. Hoe ziet jouw dagelijkse voedingspatroon er op dit moment uit? Maak je deze keuzes bewust? Welke veranderingen zou je aan willen of kunnen brengen om dit te verbeteren?
  5. Als laatste bijzonder zinvolle vraag, wat zou jouw lichaam je hier mee willen vertellen? Wat vertelt deze klacht jou? Welke verandering in je leven zou er plaats mogen vinden?

Met deze vraag probeer je zoveel mogelijk feitelijk informatie helder te krijgen voor jezelf.

Alles begint met bewustwording.

Inzien dat er iets mag (moet!) veranderen kan confronterend, angstig en onzeker zijn. Het is daarom waardevol om iemand te vinden die je kan ondersteunen en begeleiden door het proces van verandering. De uitdagingen die je tegenkomt komen voort uit oordelen, meningen en overtuigingen over jezelf, van jezelf en van de mensen om je heen.

Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je op een goede manier voor jezelf terwijl je tegelijkertijd de verbinding met de wereld om je heen blijft behouden?