Meer dan alleen voeding en beweging

De meeste mensen die willen afvallen, of gezonder willen leven, denken vooral dat ze gezonder moeten gaan eten en meer moeten gaan bewegen. En dat klopt ook, gedeeltelijk.

Ook bij personal training denkt men vooral aan krachttraining en aan gezonde voeding. En ook dat is waar, maar wederom is dat maar een gedeelte van het totale plaatje. Er zijn namelijk veel meer factoren die invloed hebben op jouw gezondheid en vooral: factoren waar jijzelf invloed op hebt! En over die factoren wil ik het vandaag hebben. Want Personal training is meer dan voeding en bewegen.

Slaap, ademhaling en stress

Waar ik het over wil hebben zijn factoren waar jij direct mee aan de slag kunt gaan, en bij personal training zeker niet over het hoofd (mogen) worden gezien: je slaap, je ademhaling en de mate van stress. En waarom deze factoren juist zo belangrijk zijn om je doelen te bereiken.

Hoeveel slaap? Geen idee...

Voldoende slaap is nodig om ons lichaam te laten herstellen van de dagelijkse gebeurtenissen. Bij te weinig slaap, kan je niet goed herstellen en zal je overdag meer moe zijn.

Gemiddeld hebben de meeste mensen 7-9 uur slaap nodig. Maar weet je hoeveel slaap jij precies nodig hebt..? Ik ook niet. Dat is namelijk geheel persoon afhankelijk. Heb jij een drukke dag gehad? Dan heb je misschien wel meer dan 9 uur slaap nodig. Maar het kan ook zo zijn, dat als je een paar dagen geen wekker hoeft te zetten, je zo maar 10 uur slaapt. Omdat je lichaam dat blijkbaar nodig had. Het aantal uren is dus niet vertellen. Wat Ik je wel kan vertellen is waar je op kunt letten of jij voldoende en goed hebt geslapen. Stel jezelf de volgende vragen maar eens:

  • Word ik uitgeslapen wakker?
  • Val ik makkelijk in slaap?
  • Word ik ‘s nachts wakker?
  • Maar ook ademhaling en stress

Je ademhaling zegt veel over je fysieke gesteldheid en de mate van stress. Waarom? Omdat een hoge ademhaling (ademen via de ribben) direct gelinkt is aan stress. De buikademhaling (het woord zegt het al: ademen via de buik) is onze oorspronkelijke manier van ademen, en staat in direct verbinding met ontspanning.

Te veel stress lijdt tot allerlei lichamelijk en psychische klachten. En kan ervoor zorgen dat je lichaam moeite heeft om af te vallen. Maar wat veel mensen niet weten is dat stress er ook voor zorgt dat je minder diep en minder snel in slaapt valt.

Dit komt omdat het lichaam door stress actief blijft en niet in slaapmodus gaat: organen en andere processen blijven doordraaien terwijl deze tot rust moeten komen. Dit zorgt ervoor dat we moeilijk in slaap vallen of ‘s nachts wakker worden.

Hierdoor word je in veel gevallen niet uitgeslapen wakker, ben je niet volledig hersteld, heb je minder energie en beland je in een vicieuze cirkel. Waardoor het behalen van je doelen ook een stuk moeilijker wordt.

Het staat allemaal met elkaar in verbinding

Een goede ademhaling draagt dus bij aan een betere slaapkwaliteit en aan een vermindering van stress, waardoor afvallen of gezonder leven makkelijker zal gaan.

Dit soort linken leggen, klanten hierin begeleiden om deze factoren te optimaliseren, maakt personal training leuk. Omdat je klanten, met veelal eenvoudige adviezen, ontzettend goed kan helpen. Daarom is personal training voor mij meer dan alleen met gewichten en voeding aan de slag gaan. Het gaat om de klant, de persoon en wat hij of zij (op dat moment) nodig heeft. En het mooiste is, dat kan soms ook een luisterend oor zijn.