Vraag je jezelf wel eens af, waar moet een goede personal trainer eigenlijk aan voldoen en waar moet ik op letten? Je lichaam is je belangrijkste bezit en je bent misschien aan het overwegen om de investering in jezelf te doen door aan de slag te gaan met een personal trainer.

Wij hebben vier punten uitgeschreven wat wij op ze minst belangrijk vinden in je zoektocht naar een goede Personal Trainer.

Anatomische kennis

Het klinkt misschien logisch maar het is helemaal niet gebruikelijk dat een Personal Trainer kennis heeft van anatomie. Dat is eigenlijk best wel gek. Als je dit vergelijkt met een automonteur is dit bijna lachwekkend. Een monteur heeft kennis hoe een auto in elkaar zit en weet welk onderdeel er vervangen moet worden als je auto het niet meer doet. Stel je voor dat hij dat niet weet en zomaar ergens gaat zitten sleutelen, dat schiet natuurlijk niet echt op...

Een Personal Trainer is bezig met het versterken van jouw spieren. Het is dus essentieel dat diegene ook kennis heeft hoe de spier werkt, waar de spier aanhecht en wat de functie van die spieren zijn.

Als jij bijvoorbeeld last hebt van je rug is het goed dat er een plan gemaakt kan worden om de spieren te versterken die het probleem in stand houden. Daarnaast is niet elke oefening geschikt voor iedereen. Een goede trainer die ziet dit en weet welke spieren wel of niet getraind moeten worden, gerekt of worden ontzien.

Trainen voor een doel

Een goede trainer gaat met jou een uitgebreide intake doen om te achterhalen welke doelen jij wilt behalen en stelt jou ook gerichte vragen zoals; waarom wil je dit bereiken of voor wanneer wil je dit bereikt hebben? Aan de hand van jouw doel kan de personal trainer een plan gaan maken om samen met jou aan de slag te gaan om je doelen te gaan behalen.

Niet alleen het doel is belangrijk om uit te vragen maar ook of er nog medische aandoeningen zijn die het trainingsplan kunnen beïnvloeden. Ben jij bijvoorbeeld wel eens geopereerd? heb je wel eens een heftig ongeval gehad, gebruik je medicatie of heb je veel last van je spijsvertering? Allemaal essentiële punten die het trainingsproces kunnen beïnvloeden.

Het lijkt misschien een beetje overdreven, maar het is niet voor niets dat jij aan de slag wilt gaan met een personal trainer. Lichamelijke doelen behalen is niet altijd gemakkelijk, anders had je geen trainer nodig gehad!

Het is niet alleen maar trainen

Een goede personal trainer weet dat met één of twee uurtjes trainen in de week niet voldoende is om een optimale gezondheid of lichamelijke doelen te bereiken. Natuurlijk is het goed om te beginnen met trainen en het lichaam zo in beweging te krijgen maar er is veel meer.

Wil jij afvallen, fit of sterker worden? Dan is het noodzakelijk dat je ook een kritisch kijkt naar je voeding. Een personal trainer moet jou adviseren over welke voeding gezond is, misschien een voedingsschema maken of richtlijnen opstellen wat voor jou essentieel is om je doel te behalen.

Daarnaast zien wij dat er ook heel veel negativiteit rondgaat in het hoofd. The body achieves what the mind beliefs. Met andere woorden; Als jij zelf niet geloofd dat het doel behaald kan worden dan gaat het ook niet lukken! Een goede trainer is ook een coach en geeft jou mindset tools waarmee je je doelen gaat behalen en krachtiger in het leven komt te staan.

Een echte opleiding

In Nederland is Personal Training een vrij beroep. Dit betekend dat je dit beroep gewoon mag uitvoeren. Ook als je niet in het bezit bent van een degelijke opleiding. Dit is heel gebruikelijk in Nederland. Hetzelfde geld voor beroepen zoals; kapper, psycholoog, journalist of belegger.

Het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat als een personal trainer geen opleiding heeft automatisch een slechte personal trainer is! Wij vinden het wel belangrijk dat een Trainer enige theoretische kennis heeft over de ingewikkelde spier systemen die ons lichaam rijk is. Vraag gerust aan je trainer waar hij of zij alle kennis vandaan heeft gehaald, de meeste zullen dit trots aan jou vertellen.

Bij de meeste beroepen zijn er brancheverenigingen die de kwaliteit waarborgen. In Nederland zien we dat bij de beroepsgroep personal trainer helaas niet terug. Er zijn wel een aantal organisaties maar die leven helaas geen kwaliteitsnorm na.

Conclusie

Dit zijn slechts vier punten wat in onze ogen een goede personal trainer aan kwaliteiten moet bezitten. Ga bij het zoeken naar een personal trainer niet alleen naar prijs kijken. Voor een echte professional moet je soms wat dieper in de buidel tasten, dit is logisch. De trainer heeft namelijk jarenlang geïnvesteerd in kennis, kunde en ervaring. Doe je belangrijkste bezit, namelijk je lichaam, een plezier en kies voor kwaliteit!