Tijdens mijn stage bij Solid Performance heb ik samen met Rémon onderzoek gedaan waarbij we inzicht wilden krijgen in de handel- en denkwijzen van de doelgroep. Hiervan hebben 30 leden van Solid Performance meegedaan. De uitkomsten hiervan zijn verwerkt in de infographic.
In deze blog worden deze uitkomsten verder toegelicht en tips gegeven om het voedingspatroon te optimaliseren.
Gezond voelen
Opvallend was dat 56% van onderzochten, zich niet helemaal gezond voelt. De redenen hiervoor waren:
- Te weinig slaap
- Vaak moe
- Last van stress en overgewicht
- Er kan gezonder gegeten worden
Groente en fruit
Er is gekeken naar het voedingspatroon om te achterhalen in welke mate er niet genoeg gezond gegeten wordt. Hierbij zijn de richtlijnen van het voedingscentrum aangehouden als meetinstrument. Zo raad het voedingscentrum bijvoorbeeld aan om minimaal 250 gram groente te eten per dag. Het blijkt dat de gemiddelde groente inname slechts 200 gram is. Dit is een tekort van 50 gram groente per dag.
Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks minimaal 200 gram (of twee porties) fruit te consumeren. Gemiddeld wordt er slechts 150 gram fruit per dag gegeten, ook hier een tekort van 50 gram fruit per dag.
Het Voedingscentrum heeft zelf een aantal tips om meer groente en fruit te eten:
Groente en fruit bij ontbijt en/of lunch
- Niks zo lekker als groente of fruit op brood; plakjes banaan en appel, of tomaat, komkommer en avocado
- Neem fruit door de yoghurt
- Kies voor een lunchsalade
- Maak een groente-omelet met veel groentes
Groente en fruit tussendoor
- Neem een pauze moment met groente en fruit
- Kies als tussendoortje voor reepjes van bijvoorbeeld wortel, paprika en komkommer. Eventueel met een lekkere hummus dip
- Zakjes groente- en/of fruitsnacks neem je makkelijk overal mee naartoe
Groente en fruit bij avondeten
- Neem groente als basis, er zijn eindeloos veel mogelijkheden
- Bekijk al onze recepten (je kunt filteren op groentegerechten)
- Een toetje met fruit
- Uit onderzoek blijkt: meer soorten groente op het bord = meer eten
Vocht
Het advies aan volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar is om minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Maar 40% van de onderzochten voldoet hieraan. De andere 60% voldoet hier niet aan en daardoor krijgen zij dus (soms veel) te weinig vocht binnen. De maag-lever-darmstichting heeft 10 handige tips om meer water te drinken op een rijtje gezet:
- Neem altijd een flesje mee
- Spice it up; voeg smaakjes toe aan je water. Denk hierbij aan fruit, gember, kruiden of zelfs groenten.
- Koffie en thee bevatten ook water. Kies hierbij voor koffie en thee zonder melk en suiker.
- Begin de dag met een glas water
- Drink water bij het eten
- Houd bij hoeveel je drinkt
- Eet waterrijk; soep, bouillon, watermeloen, komkommer, etc.
- Drink uit een groot glas
- Zet een wekker
- Voeg extra water toe aan smoothies of sapjes
Alcohol
Veel mensen drinken alcohol, namelijk 80%. Dit blijft voor het merendeel (52%) bij 1-5 glazen per week, maar ook een groot deel drinkt toch meer dan 5 glazen per week. Soms is dit wel meer dan 10 glazen per week. Het voedingscentrum raadt alcohol drinken af, of maximaal 1 glas per dag.
‘Gezonde’ voeding
Tijdens het onderzoek kwam naar voren de volgende eetkenmerken gezien worden als gezonde voeding:
- Het eten van weinig koolhydraten
- Veel groenten eten
- Zorgen voor gevarieerd eten
- Weinig bewerkt voedsel
Mensen denken dat koolhydraatarm eten goed voor het lichaam is en dat je hiervan afvalt. Wat veel mensen niet weten, zijn de voordelen die koolhydraten met zich meebrengen. Namelijk de voedingstoffen die koolhydraten bevatten, zoals: B-vitamines, voedingsvezels en jodium. Ook verlagen volkoren koolhydraatproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Wanneer je deze weglaat uit je voedingspatroon, loop je deze nuttige voedingsstoffen mis.
De gemiddelde inname van energie uit koolhydraten is bij volwassenen 43%. Nederlanders halen de meeste koolhydraten uit:
- Brood, granen, rijst, pasta
- Niet-alcoholische dranken
- Zuivel
- Koek en gebak
- Fruit
- Suiker en snoepgoed
Koolhydraten die positieve effecten hebben op de gezondheid zijn:
- Volkoren brood en volkoren graanproducten
- Fruit
- Peulvruchten
- Groente
- Magere en halfvolle melk en yoghurt
Laat dus koolhydraatproducten zeker niet staan! Zorg er wel voor dat je een bewuste keuze maakt tussen de verschillende koolhydraatbronnen (altijd volkoren dus!)
Het dagelijks leven
Mensen geven aan dat zo’n 60% van hun voeding bestaat uit gezonde voeding*. De deelnemers geven aan dat extra aandacht voor onderstaande opsomming bij zal dragen aan een hogere ervaren mate van gezondheid.
- De tijd ervoor nemen
- Prioriteiten te stellen
- Doelen te stellen
- Voorbereiding te treffen/te plannen
Het voedingscentrum geeft ook tips op gezonder te leven:
- Maak een eetwissel. Ruil iets ongezonds voor iets gezonds, zoals volkorenbrood i.p.v. witbrood.
- Neem kleinere porties. Kies je toch een keer voor iets ongezonds, zorg er dan voor dat je een kleine portie neemt. Zoek naar manieren om er minder van te eten.
- Realistische doelen stellen. Hierdoor is de kans op slagen veel groter.
- Gebruik hulpmiddelen om gezonder te eten. Bijvoorbeeld de Eetmeter van het voedingscentrum. Dit is een online eetdagboek die jou meer inzicht geeft in jouw eetgedrag.
*wat door de deelnemers gezien wordt als gezonde voeding.