Ervaar je weleens:
-lage energie en vermoeidheid
-moeite met helder nadenken en afwezig zijn
-verhoogde stresslevels
-je niet als je beste zelf voelen
-angstig zijn en twijfelen
-moeite met terugveren
-uitdagingen vermijden

Dan is het verstandig om te werken aan je veerkracht. Door dit te verbeteren kom je weer terug in je kracht en zal je een gelukkiger leven leiden. 

Hoe vergroot ik mijn veerkracht?

Je kan op ieder moment in je leven werken aan het verbeteren van je veerkracht. Ongeacht welke fase je je bevind. Dit kan je doen door aan de onderstaande zes punten te werken.

1. Verbind
Door kwalitatieve, goede relaties te hebben met mensen die aansluiten op jouw normen en waarden zorg je ervoor dat je verbinding hebt.

2. Maak je dag betekenisvol
Probeer je iedere dag te richten op iets dat jou een gevoel van betekenis of impact geeft. Door hier actief mee aan de slag te gaan krijgt de dag meer zingeving en wordt het gemakkelijker om betekenisvolle doelen te stellen en aan te gaan.

3. Leer van je ervaringen 
Bedenk hoe je in het verleden bent omgegaan met moeilijkheden. Overweeg welke skills en strategieën toen hebben geholpen. Er zullen ook dingen zijn waar je minder tevreden over bent, door deze inzichtelijk te maken kan je patronen doorbreken die je niet (langer) ondersteunen. Schrijf je leermomenten op en hoe je dit in het vervolg zou willen zien/aanpakken.

4. Wees hoopvol 
Het verleden kan je niet veranderen, maar je kan wel kijken naar de toekomst. Door je niet te laten leiden door het verleden kan je gemakkelijker omgaan met nieuwe uitdagingen.

5. Zorg voor jezelf
Wees bedachtzaam met betrekking tot je persoonlijke behoeftes en gevoelens. Geef aandacht aan je hobby’s en activiteiten die je graag doet. Zorg voor voldoende ontspanning gedurende de dag, let op je slaap. Eet volwaardig. En tot slotte, manage je stress door activiteiten zoals yoga, meditatie, visualisatie of andere manieren waardoor je in een diepe ontspanningsmodus komt.

6. Wees proactief
Ga je problemen niet uit de weg, maar maak inzichtelijk wat je nodig hebt om deze op te lossen. Vervul deze behoeften en maak een plan. Het is niet vanzelfsprekend dat alle uitdagingen of problemen direct kunnen worden opgelost, maar zorg ervoor dat je bewust bent dat je actief aan de slag bent om eraan te werken.
 
Hoewel een goed ontwikkelde veerkracht niet zorgt dat je problemen weggaan, kan het er wel voor zorgen dat je voorbij je uitdagingen en problemen kan kijken. Hierdoor wordt het makkelijker om nieuwe uitdagingen aan te gaan en uit je comfort zone te stappen.
 

Wat moet ik onthouden?

Veerkracht zorgt ervoor dat je goed om kan gaan met uitdagingen en gemakkelijker uit je comfort zone stapt. Een veerkrachtig persoon is proactief en valt niet in de slachtofferrol. Je kan op verschillende manieren je veerkracht vergroten en dit staat los van leeftijd en levensfase.