Waar voorheen koudetherapie een wat alternatief stigma had, is deze nu volledig opgenomen in de gezondheidsbranche. Mocht je een dergelijk vooroordeel hebben over aarden, dan is de kans groot dat na het lezen van deze blog is ontkracht. 

Voor wie?

Deze blog is voor iedereen die goed wil ontspannen en gezond wil worden en blijven. Het richt zich ten eerste op het fysiologische effect van aarden en vervolgens op hoe, wanneer en waar. Zo maak je kennis met de onderliggende mechanismen voordat je aan de slag gaat. 

Wat is aarden?

Op het aardoppervlak bevindt zich een onbeperkte voorraad aan elektronen die voortdurend wordt aangevuld. Rechtstreeks contact met het oppervlak stelt het lichaam in staat om deze energie op te nemen. Ons lichaam is een krachtige geleider van elektrische impulsen. Wanneer twee geleide voorwerpen contact met elkaar maken -zoals je blote voeten en de grond-, zullen elektronen altijd van de plaats waar er genoeg van zijn stromen naar de plaats waar er minder zijn. Zo wordt de elektrische potentiaal van beide voorwerpen gelijk. Of anders gezegd: aarden.

Wat gebeurt er als je aard?

Herstelde verbinding met de aarde kan ervoor zorgen dat chronische ontstekingen worden voorkomen of verminderd en dat het lichaam sneller hersteld van vermoeidheid, verwondingen en kleine blessures.
Enkele aandoeningen gerelateerd aan chronische ontstekingswaarden zijn:

  • allergieën
  • alzheimer
  • hart-en vaatziekten
  • kanker
  • diabetes type I en II
  • darmaandoeningen

Wat is een ontsteking?

Een ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam op (schadelijke) invloeden, zoals ziektekiemen, beschadigde cellen of irriterende stoffen. Het is een beschermingsmechanisme van het systeem waarbij een poging wordt gedaan de schadelijke factor te vernietigen en het genezingsproces van het aangetaste weefsel in werking wordt gezet. Een ontstekingsreactie is dus noodzakelijk om te herstellen. Er zijn echter twee soorten ontstekingen; acute en chronische ontstekingen. Acute ontstekingen doen zich voor als eerste reactie en vormen dus de eerste fase van herstel. Chronische ontstekingen zijn langdurig. Er vindt tegelijkertijd vernietiging en genezing van het weefsel plaats.

Chronische ontstekingen en ziekte ontstaan door een (te) grote hoeveelheid vrije radicalen, waarvan het lichaam niet meer kan herstellen. Vrije radicalen zijn instabiele moleculen die de cellen en weefselstructuren beschadigen. Ze kunnen ontstaan door onder andere: (lucht)vervuiling, te hoog verhitten van bepaalde oliën, ontstekingen en intensief sporten.

Door contact met de aarde verander je je fysiologie. Het aardoppervlak vormt een bron van vrije elektronen. Direct contact met de aarde zorgt ervoor dat deze vrije elektronen contact kunnen maken met vrije radicalen. Hierdoor kunnen de schadelijke geladen vrije radicalen geneutraliseerd worden.

Hoe kan je aarden?

Super simpel, je kan het beste op blote voeten lopen buiten. Wanneer de grond vochtig is, dan geleid deze beter. Zijn je voeten erg gevoelig? Dan kun je ook beginnen met zitten, zodat de voeten geleidelijk kunnen wennen en herstellen.

Het tijdstip maakt voor het aarden zelf niet heel veel uit, maar als je meer uit dit moment wil halen, dan is het raadzaam om dit in de ochtend te doen, wanneer de zon schijnt. Jezelf blootstellen aan zonlicht in de ochtend draagt bij aan een goed slaap-waakritme. Of ook wel, het is bevorderlijk voor de kwaliteit van je slaap. Daarbij zal in de ochtend een moment voor jezelf in contact met de aarde zorgen voor een ontspannen start.

Het is raadzaam om meermaals gedurende de dag (2-3 keer) contact te maken. Hier geldt; hoe langer, hoe beter. Aangezien tijd ons allen tekortschiet tegenwoordig langdurig op blote voeten lopen misschien een uitdaging. Start met wat lukt voor jou en ervaar goed wat het doet.

Wat moet ik onthouden?

Een ontsteking is een natuurlijke reactie van het lichaam, gericht op herstel. In combinatie met een te grote hoeveelheid vrije radicalen, waar het lichaam niet van kan herstellen kunnen chronische ontstekingen ontstaan. Door te aarden kan je vrije radicalen neutraliseren en chronische ontstekingen omlaag brengen. Dit draagt bij aan de algehele gezondheid en kan zorgen dat de kans op aandoeningen in relatie tot ontstekingen worden verminderd. Als je aard kan je dit het beste doen op blote voeten. Hoe vaker en langer je in contact staat met de aarde, hoe beter.Ober, C. & Sinatra, S. T. (2012, november). Je lichaam aarden: gezond en energiek door contact met de aarde (1ste editie). Uitgeverij Akasha