Solid Performance Blog

Zooltjes voor hielspoor: alles wat je moet weten

Geschreven door Rémon | Oct 10, 2024 8:00:11 AM

Hielspoor kan een vervelende en pijnlijke aandoening zijn die je dagelijkse activiteiten flink kan beperken. Veel mensen vinden verlichting door het gebruik van speciale zooltjes, maar hoe werken deze precies? In deze blog duiken we dieper in op wat hielspoor is, hoe zooltjes kunnen helpen, waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste zooltje, en waarom alleen zooltjes vaak niet genoeg zijn om de klachten volledig te verhelpen.

Wat is hielspoor?

Hielspoor, ook wel "calcaneusspoor" genoemd, is een benige uitgroei aan de onderkant van het hielbot. Dit gebeurt meestal op de plaats waar de peesplaat, de plantaire fascia, aan het hielbeen vastzit. De plantaire fascia is een dikke band van weefsel die de voetboog ondersteunt en van de hiel tot de tenen loopt. Bij overbelasting van deze peesplaat ontstaat er irritatie en kleine scheurtjes, wat kan leiden tot een ontsteking en pijn. Na verloop van tijd kan het lichaam calcium gaan afzetten rond het geïrriteerde gebied, wat resulteert in een scherp, botachtig uitsteeksel aan de hiel: hielspoor.

Hoewel hielspoor soms geen pijn veroorzaakt, ervaren veel mensen pijn door de ontsteking van de omliggende weefsels, zoals bij fasciitis plantaris. De pijn is vaak het ergst bij het opstaan in de ochtend of na langdurig zitten.

Wil je meer informatie over wat hielspoor precies is en hoe je het kan verhelpen naast het gebruik van hielspoor zooltjes, klik dan HIER.

Waarom helpen zooltjes bij hielspoor?

Zooltjes spelen een belangrijke rol in het verlichten van de klachten die gepaard gaan met hielspoor. Het primaire doel van zooltjes is om de druk op de plantaire fascia te verminderen en de schokabsorptie van de voet te verbeteren. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom zooltjes nuttig zijn:

  1. Drukverdeling:
    Zooltjes helpen de druk gelijkmatig over de voet te verdelen, waardoor de druk op de hiel vermindert. Dit kan verlichting bieden aan het geïrriteerde weefsel rond het hielspoor.
  2. Schokabsorptie: 
    Hielspoor kan verergeren door de impact van lopen en staan op harde oppervlakken. Zooltjes met goede demping absorberen deze schokken, wat de belasting op de hiel vermindert en het herstel bevordert.
  3. Ondersteuning van de voetboog:
    Veel mensen met hielspoor hebben een doorgezakte voetboog of platvoeten, wat de plantaire fascia extra belast. Zooltjes met ondersteuning voor de voetboog verminderen deze spanning, wat helpt om verdere irritatie te voorkomen.

Correctie van de voetstand: Zooltjes kunnen ook helpen bij het corrigeren van afwijkingen in de voetstand, zoals overpronatie (het naar binnen kantelen van de voet). Een betere uitlijning van de voet kan bijdragen aan het verminderen van de belasting op de hiel en het weefsel rondom.

Wat voor zooltjes moet je nemen voor hielspoor?

Niet alle zooltjes zijn gelijk, en het is belangrijk om te weten welke het beste zijn voor jouw specifieke situatie. Hier zijn enkele punten om in gedachten te houden:

  1. Maatwerk versus kant-en-klaar:
    Op maat gemaakte zooltjes, ook wel orthopedische inlegzolen genoemd, zijn vaak de beste keuze bij ernstige klachten. Deze worden gemaakt op basis van een analyse van je voet en kunnen de exacte ondersteuning bieden die jouw voet nodig heeft. Kant-en-klare zooltjes kunnen echter ook helpen, vooral als je milde klachten hebt.
  2. Demping en materiaal:
    Kies zooltjes met goede schokabsorberende eigenschappen, zoals siliconen of schuim met hoge dichtheid. Materialen zoals gel of memory foam bieden vaak extra comfort en demping, wat helpt bij het verlichten van pijn.
  3. Ondersteuning van de voetboog:
    Het is belangrijk dat de zooltjes de juiste hoeveelheid ondersteuning bieden voor jouw voetboogtype (laag, normaal of hoog). Een te stijve ondersteuning kan het probleem juist verergeren, terwijl te weinig ondersteuning niet voldoende verlichting biedt.
  4. Hielkussen:
     Zooltjes met een extra dempend kussen onder de hiel kunnen de impact op het hielspoor verder verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn bij de scherpe pijn die je voelt bij het neerzetten van je hiel.

Pasvorm: Zorg ervoor dat de zooltjes goed in je schoenen passen en niet te veel ruimte innemen, want slecht passende zooltjes kunnen andere problemen veroorzaken, zoals drukpunten of blaren.

Waarom alleen zooltjes hielspoor niet op lost

Hoewel zooltjes zeker kunnen helpen bij het verlichten van de pijn en het verbeteren van de voetstand, zijn ze meestal niet de enige oplossing voor hielspoor. Hier zijn enkele redenen waarom een breder behandelingsplan nodig is:

  1. Oorzaken aanpakken: 
    Zooltjes behandelen de symptomen van hielspoor, maar niet de onderliggende oorzaken, zoals spanning of zwakte van omliggende spieren, overbelasting, houdingsproblemen of slechte loopgewoonten. Zonder deze aan te pakken, kan de hielspoorklacht terugkeren.
  2. Rek- en krachtoefeningen:
     Het versterken van de spieren rond de voet en enkel en het rekken van de plantaire fascia zijn belangrijke stappen in het herstelproces. Regelmatige oefeningen kunnen de spanning op de hiel verminderen en helpen bij het voorkomen van verdere irritatie.
  3. therapie:
     In sommige gevallen kan therapie nodig zijn om de spieren te versterken, de voetstand te verbeteren en de flexibiliteit te vergroten. Dit kan het herstel versnellen en helpen voorkomen dat de klachten terugkeren.

Rust en aanpassing van activiteiten: Het verminderen van de belasting op de hiel door rust te nemen en activiteiten zoals rennen of lang staan te vermijden, is essentieel voor het herstel. Alleen zooltjes dragen zonder je levensstijl aan te passen kan het herstelproces vertragen.

Ben jij het zat om met pijn rond te lopen? Wij geven duidelijkheid, kijken verder dan de plek van de pijn en bieden een snelle en blijvende oplossing.

Advies voor directe pijnverlichting

Heeft u last van pijn aan de hiel en zoekt u direct pijnverlichting? Wij bieden een gratis advies en een eenvoudige eerste stap die u vandaag nog thuis kunt toepassen, zonder medische ingrepen of pijnstilling.

In de traditionele zorg wordt vaak gekeken naar zichtbare afwijkingen, zoals breuken of spierscheuren. Maar als de oorzaak van de pijn niet direct zichtbaar is, kan de pijn blijven terugkomen. Onze methode richt zich op hoe het hele lichaam functioneert. We identificeren disfuncties en disbalans in de spieren en structuren die de oorzaak kunnen zijn van de pijn, en lossen het onderliggende probleem op.

Ons gratis pijnadvies is samengesteld op basis van veelvoorkomende oorzaken van knieklachten en bevat gerichte oefeningen en tips die u direct kunt toepassen. Zet vandaag nog de eerste stap naar een pijnvrij leven en vraag ons gratis pijnadvies aan. U ontvangt het direct per e-mail!

 

Conclusie 

Hielspoor is een vervelende aandoening die veel ongemak kan veroorzaken, maar met de juiste aanpak kan de pijn effectief worden verlicht. Zooltjes spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van de voet en het verminderen van de druk op de hiel. Het is echter essentieel om de juiste zooltjes te kiezen en te begrijpen dat alleen zooltjes vaak niet genoeg zijn om het probleem volledig op te lossen. Een combinatie van zooltjes, oefeningen, rust en eventueel fysiotherapie kan het beste resultaat opleveren.