Solid Performance Blog

Pijn in de knieholte: wat is de oorzaak en hoe kom je ervan af?

Geschreven door Rémon | Apr 29, 2025 12:14:47 PM

In deze blog nemen we je stap voor stap mee in de mogelijke oorzaken van pijn in de knieholte. We starten met een korte uitleg over de anatomie van de knie en maken vervolgens het belangrijke onderscheid tussen structurele en functionele klachten. Daarna gaan we dieper in op hoe spierbalans en compensatie in het lichaam kunnen leiden tot aanhoudende pijn in de knieholte. We sluiten af met praktische tips, uitleg over herstel en geven gratis advies dat voor directe pijnverlichting zorgt. Zo weet jij precies waar je aan toe bent — en vooral: wat je eraan kunt doen.

 

De verschillende oorzaken van pijn in de knieholte

Anatomie van de knieholte

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat er zich allemaal in de knieholte afspeelt. De knieholte – ook wel de fossa poplitea genoemd – is de ruimte aan de achterkant van je knie waar meerdere belangrijke structuren samenkomen: spieren, pezen, bloedvaten, zenuwen en bindweefsel. De belangrijkste spieren die hier een rol spelen zijn:

  • De hamstrings  (vooral de semimembranosus  en semitendinosus)

  • De kuitspier  (gastrocnemius, met name de mediale kop)

  • De popliteus, een dieper gelegen spier die de knie stabiliseert bij buiging

Deze structuren kunnen geïrriteerd, overbelast of verstoord raken, wat kan zorgen voor ongemak en pijn in de knieholte tijdens het gebruiken van deze spieren — maar wat is de reden dat deze spieren overbelast of geïrriteerd raken? Lees verder ik wij leggen alles uit!

Foto 1. De anatomie van de achterkant van het been

Structurele vs. functionele problemen in de knieholte

Voordat we dieper in de mogelijke oorzaken duiken, is het cruciaal om onderscheid te maken tussen structurele en functionele problemen.

Structurele problemen zijn fysieke beschadigingen aan het lichaam die zichtbaar zijn op medische beeldvorming, zoals röntgenfoto's of MRI-scans. Denk hierbij aan:

  • Spierscheuren
  • Meniscusscheuren
  • Kraakbeenschade
  • Botbreuken
  • Slijmbeursontstekingen

Als je knieklachten plotseling zijn ontstaan — bijvoorbeeld na een val, verdraaiing of een moment waarop je iets hoorde of voelde ‘knappen’ — is de kans groot dat er sprake is van structurele schade. In dat geval is het belangrijk eerst medisch onderzoek te laten doen, voordat je actief aan de slag gaat met je herstel. Je lichaam heeft dan tijd, rust en soms medische interventie nodig voordat hersteltrajecten van start kunnen gaan.

Functionele problemen daarentegen, zijn klachten die ontstaan zonder dat er zichtbare schade te zien is op een scan. Toch kunnen deze disfuncties leiden tot forse pijn, bewegingsbeperking en terugkerende klachten als er niks aan gedaan wordt. Deze blog focust zich met name op functionele knieklachten in de knieholte.

Foto 2. Een voorbeeld van structurele schade aan het kniegewricht

Spieren die voor knieholte klachten kunnen zorgen

Bij functionele klachten spelen vaak de omliggende spieren en hun onderlinge samenwerking een belangrijke rol in jouw knieholte klachten. Zoals eerder genoemd zijn vooral de hamstrings, de kuitspier en de popliteus betrokken. Deze spieren kunnen:

  • Overbelast raken door een verkeerde loophouding of te hoge inspanning
  • Verkort zijn door langdurig zitten (gespannen spieren)
  • Verzwakt zijn door te weinig activatie (bijvoorbeeld na een blessure)

Maar hier stopt het niet. In veel gevallen ligt de oorzaak niet alleen in deze spieren zelf, maar in de samenwerking met andere spiergroepen in het lichaam — dit noemen we een spierketen.

Symptomen die je kan voelen bij pijn in de knieholte

Functionele knieholteklachten kunnen zich op verschillende manieren uiten:

  • Zeurende of stekende pijn aan de achterkant van de knie

  • Stijfheid bij het opstaan of na lang zitten

  • Moeite met volledig strekken of buigen van de knie

  • Een ‘bekneld’ gevoel bij bewegen

  • Uitstralende pijn naar kuit of bovenbeen

Deze symptomen kunnen ontstaan zonder dat er iets op een scan te zien is. Toch kun je er flink last van hebben.

Hoe ontstaan knieholte klachten?

De dieper liggende oorzaak: spierbalans en compensatie

Om te begrijpen waarom functionele klachten ontstaan, moeten we kijken naar spierbalans. Spieren werken namelijk nooit alleen — ze functioneren in ketens. Elke spier heeft een tegenhanger. Als één spier te gespannen is, moet de tegenoverliggende spier ontspannen (dit heet reciproke inhibitie). Als een spier teveel of te weinig spanning geeft, dan moet de tegenhanger van deze spier dit probleem opvangen. Met als gevolg; het ontstaan van een disbalans in het lichaam.

Bijvoorbeeld van een disbalans die zorgt voor pijn in de knieholte:

Een verzwakte heupbuiger door veel zitten, zorgt ervoor dat de hamstrings moeten compenseren, te hard moeten werken en verkort raken, wat weer spanning geeft aan de knieholte.

Dit zorgt ervoor dat compensatie kan optreden. Je lichaam zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Een sterke spiergroep neemt de taak over van een zwakke — en dat leidt op termijn tot overbelasting, pijn en disfunctionele lichaamsbeweging. De knie is daarbij vaak een slachtoffer van disbalans elders in het lichaam, zoals in de heup, bil of enkel.

Een knieklacht kan dus een symptoom zijn van een probleem dat hoger of lager in de keten ligt. En juist dát maakt het lastig om te behandelen zonder goed onderzoek.

Foto 3. De spierketens van het lichaam.

Hoe kom je ervan af?

Het belang van de achterliggende oorzaak achterhalen

De sleutel tot herstel ligt in het achterhalen van de kern van het probleem. Is er structurele schade? Dan is rust, diagnose en eventueel een  medische behandeling de eerste stap. Is er géén zichtbare schade, maar wel pijn? Dan moet je kijken naar de functionele keten.

Herstellen van spierbalans

Het herstelproces richt zich op drie pijlers:

  1. Identificeren van de disbalans – welke spieren zijn te zwak, te gespannen of werken niet goed samen?

  2. Herstellen van mobiliteit en lengte (Lichaam in balans brengen) – door specifieke rekoefeningen en mobilisatietechnieken.

  3. Opbouwen van kracht en coördinatie – zodat het lichaam opnieuw leert om efficiënt en pijnvrij te bewegen.

Door te werken aan deze keten, voorkom je dat de klachten in je knieholte steeds terugkomen.

Advies voor directe pijnverlichting

Heb je last van pijn aan de knieholte van je knie en zoek je direct pijnverlichting? Wij bieden een gratis advies en een eenvoudige eerste stap die je vandaag nog thuis kunt toepassen, zonder medische ingrepen of pijnstilling.

Ons gratis pijnadvies is samengesteld op basis van veelvoorkomende oorzaken van knieklachten en bevat gerichte oefeningen en tips die je direct kunt toepassen. Zet vandaag nog de eerste stap naar een pijnvrij leven en vraag ons gratis pijnadvies aan. Het is geheel vrijblijvend, je ontvangt het direct per e-mail!

Kom langs voor een pijncheck

Herken je jezelf in de klachten of symptomen die we hierboven beschrijven? En wil je zeker weten wat de achterliggende oorzaak is van de pijn in jouw knieholte?

Bij Solid Performance gaan we verder dan symptoombestrijding. We kijken naar het totaalplaatje: houding, beweging, spierketens en mogelijke compensatiepatronen.

Met een heldere analyse en een persoonlijk behandelplan pakken we het probleem bij de kern aan — zodat jij snel én permanent van je pijn afkomt.

👉 Maak vandaag nog een afspraak voor een pijncheck en ontdek waar jouw klacht écht vandaan komt.