Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de claim dat koud douchen goed is voor je gezondheid. Omdat lang niet iedereen bekend is met koud douchen, dat onderdeel is van “cold therapy” hebben we besloten om de belangrijkste informatie voor je op een rijtje te zetten. Door dit artikel goed door te nemen weet je binnen no time ook waarom jij de thermostaat van je douche wel een tandje lager kan zetten!
Koud douchen maakt deel uit van de opkomende trend: cold therapy. Cold therapy is een speciale vorm van behandeling die ook wel bekend staat als cryotherapie. Het vermindert de bloedtoevoer naar een bepaald gebied, waardoor ontstekingen en zwellingen die pijn veroorzaken aanzienlijk af zullen nemen. Daar komt bij dat het de zenuwactiviteit tijdelijk kan verminderen, ook dit kan de pijn in het lichaam aanzienlijk verlichten. Er zijn verschillende manieren om zelf cold therapy toe te passen op een plek waar je pijn hebt. Hier kan je denken aan een ice-pack op je huid, maar natuurlijk ook aan een koude douche. Cold therapy heeft alleen zin als je ook echt koud doucht, lauw water biedt niet dezelfde voordelen. Water kouder dan 16 graden wordt aangeraden, hier geldt: hoe kouder hoe beter!
Aan de hand van de bovenstaande info vraag je je waarschijnlijk af wat nu precies de voordelen zijn van koud douchen. Om het weer wat makkelijker te maken hebben we de belangrijkste voordelen voor je onder elkaar gezet. Zo weet je precies wat je zelf kan verwachten.
Hoewel onderzoekers nog een klein beetje verdeeld zijn over dit onderwerp, blijkt uit studies dat atleten die na de training korte tijd een koude douche namen aanzienlijk minder spierpijn hebben. Uit een klein onderzoek uit 2011 bleek dat wielrenners die zwaar hadden gesport, minder spierpijn hadden nadat ze 10 minuten koud hadden gedoucht. Dit betekent dus dat een koude douche zomaar eens een verstandige keuze kan zijn na een zware training.
Een lange douche met ijskoud water kan je lichaamstemperatuur veel sneller laten zakken dan rusten in een koele omgeving. Dit komt dan ook van pas als je helemaal warm thuis komt van het sporten. Het belangrijkste is om zoveel mogelijk van je huid onder te dompelen. Dit betekent dat je echt onder heel de douche moet staan om dit effect te behalen. Gelukkig went een koude douche vrij snel. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om er lang onder te staan.
Koud water is natuurlijk geen remedie voor zware depressies, maar verschillende onderzoeken laten wel zien dat koud douchen kan helpen bij het verminderen van sombere gedachtes. Zo wordt er verondersteld dat een koude douche bepaalde hormonen aanmaakt die je gelukkig maken. Je kunt het altijd eens proberen als je zelf last hebt van sombere gedachtes en als je hier graag verandering in wilt brengen. Wellicht dat je erachter komt dat je je zomaar een stuk fitter voelt na de koude douche.
We hopen dat je dankzij de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen over de voordelen van koud douchen en over de betekenis van cold therapy. Door het kouder douchen zelf ook een kans te geven kom je er vanzelf achter of jij ook tot de groep mensen behoort die er echt baat van heeft. Wie weet neem je voortaan wel altijd een koude douche wanneer je net uit bed stapt!