Een hernia treedt op wanneer een deel van een orgaan door een zwakke plek in het omliggende weefsel of spieren uitpuilt. Het meest voorkomende type hernia dat mensen ervaren, is een lumbale hernia, ook bekend als een hernia van de tussenwervelschijf. Dit gebeurt wanneer een deel van de gelachtige kern van een tussenwervelschijf uitsteekt en druk uitoefent op de aangrenzende zenuwwortels, wat vaak resulteert in pijn, gevoelloosheid of zwakte in de benen.
1. Lumbale Hernia (Hernia van de tussenwervelschijf):
Dit is de meest voorkomende vorm van hernia. Het treedt op wanneer de gelachtige kern van een tussenwervelschijf uitpuilt en druk uitoefent op de aangrenzende zenuwwortels in de lumbale wervelkolom (onderrug). Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en zwakte in de benen, bekend als ischias.
2. Cervicale Hernia (Hernia van de nekwervels):
Deze hernia ontstaat wanneer een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt en druk uitoefent op de zenuwwortels in de cervicale wervelkolom (nek). Symptomen kunnen pijn, gevoelloosheid en zwakte in de armen en handen omvatten.
3. Inguinale Hernia:
Een inguinale hernia ontstaat wanneer een deel van de darmen door een zwakke plek of opening in de buikwand (lies) uitpuilt. Dit kan leiden tot een zichtbare uitstulping in het liesgebied en kan gepaard gaan met pijn of ongemak.
4. Femorale Hernia:
Dit type hernia treedt op wanneer een deel van de darmen door een zwakke plek of opening in de buikwand uitpuilt nabij de lies, maar lager dan bij een inguinale hernia. Het komt vaker voor bij vrouwen en kan ook een zichtbare uitstulping in het liesgebied veroorzaken.
5. Hiatale Hernia:
Bij een hiatale hernia verschuift een deel van de maag omhoog door het diafragma naar de borstholte. Dit kan leiden tot symptomen zoals brandend maagzuur, zure oprispingen, moeite met slikken en pijn op de borst.
6. Epigastrische Hernia:
Deze hernia ontstaat wanneer vetweefsel door een zwakke plek in de spieren van de buikwand uitpuilt, meestal tussen het borstbeen en de navel. Het kan leiden tot een zichtbare bobbel in de bovenbuik.
Het is belangrijk op te merken dat er verschillende soorten hernia zijn en dat de symptomen en behandeling kunnen variëren afhankelijk van het specifieke type en de ernst ervan. Bij vermoeden van een hernia is het raadzaam om een specialist te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.
Wil jij advies over het verloop van een hernia en wat je het beste wel en niet kan doen in de verschillende stadia van pijn? Vraag dan ons hernia advies aan met de knop hieronder en ontvang het direct in je mail!
Hernia's kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:
De symptomen van een hernia kunnen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst ervan. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Pijn in de onderrug, bil of been die verergert bij het zitten, staan of hoesten.- Gevoelloosheid of tintelingen in de benen of voeten.
- Zwakte in de spieren van de benen.
- Problemen met blaas- of darmfunctie in ernstigere gevallen.
Let op: Symptomen bij een hernia’s kunnen verergeren en het herstelproces vertragen. Zorg er dus voor dat je activiteiten die pijn veroorzaken vermijd en de belasting van het getroffen gebied tot een minimum houdt, vooral in de beginfase van een hernia.
Kan je werken met een hernia? Met een hernia is het belangrijk om activiteiten te vermijden die de symptomen verergeren. Dit kan onder meer zwaar tillen, langdurig zitten of staan, en plotselinge bewegingen omvatten. Het is echter mogelijk om met een hernia te werken, afhankelijk van de ernst ervan en het type werk dat je doet. Het is essentieel om een gezond evenwicht te vinden tussen rust en activiteit om het herstel te bevorderen.
De behandeling van een hernia kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de situatie van de patiënt. Speciaal voor het behandelen en verhelpen van een hernia hebben wij een stappenplan geschreven. In dit advies delen wij een hernia op in verschillende fases, de stappen die je kan zetten op je hernia te verbeteren hangen af van de fase waarin je zit. De fases zijn als volgt:
Fase 1. Acute fase: Dit zijn ongeveer de eerste 10 dagen, waarin je vaak niet kan bewegen vanwege de pijn. Deze fase wordt gekenmerkt door zeer beperkte mobiliteit en hevige pijn.
Fase 2. Vroege herstelfase: Tot ongeveer 3 weken, waarin je beperkt kan bewegen met significante pijn. Deze fase wordt gekenmerkt door beginnende mobiliteit en significante pijn.
Fase 3. Actieve herstelfase: Tot ongeveer 6 weken, waarin je kan bewegen met gematigde pijn. deze fase wordt gekenmerkt door meer mobiliteit, dagelijkse activiteiten en pijn bij bepaalde bewegingen.
Fase 4. Gevorderde herstelfase: Na 6 weken, waarin je weer normaal kan bewegen. Deze fase wordt gekenmerkt door lichte pijn bij specifieke bewegingen.
Fase 5. Onderhoudsfase: Tot 500 dagen, in deze fase kan je vrij bewegen en blijft de pijn weg. Pijn kan sporadisch terug komen bij verkeerde bewegingen en veel belasting.
In elke fase geven wij advies over wat je het beste kan doen om; om te gaan met de pijn, de pijn te verlichten, je mobiliteit terug te krijgen, de pijn volledig te verhelpen en je lichaam te versterken om te zorgen dat de pijn nooit meer terug komt.
Wil jij meer inzicht en advies over wat jij het beste kan doen bij jouw hernia? Vraag dan hier ons GRATIS advies aan voor herniaklachten en zet de eerste stap naar een pijnvrij leven!
Door een beter begrip te hebben van hernia's en hoe ze behandeld kunnen worden, kan je met deze aandoening de juiste stappen zetten om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Als je een hernia hebt, aarzel dan niet om Solid Performance te raadplegen voor een juiste behandeling. Wij zijn altijd bereikbaar.