Tom is een pseudoniem, wij respecteren de privacy van onze leden en zijn verplicht deze te beschermen.
Afgelopen zomer is Tom, samen met zijn vader, naar Zwitserland afgereisd voor een vakantie in de bergen. Beide houden van een uitdaging dus hadden zij op een mooie zomerse dag hun wandelschoenen aangetrokken en waren zij begonnen aan een bergpad door de Zwitserse Alpen. Tom, die 25 jaar jonger is dan zijn vader, merkte al snel iets vreemds op. Het leek wel of hij moeite had met het bijhouden van zijn vader. Dat is in dit geval vooral bijzonder omdat Tom is een sportieve jongeman die graag voetbalt en hardloopt. De voetbal was sinds maart 2020 dan wel gestopt in verband met de COVID maatregelen maar dit kon toch niet verklaren dat zijn conditie zo ver achteruit was gegaan?
Toen herinnerde hij zich dat hij begin maart (2020) een heftige griep had gehad. “Zou dat dan COVID geweest zijn?” bedacht hij zich terwijl hij door de bergen liep.
De bergwandeling was alles behalve een plezier. Hij voelde dat hij moeite had met ademhalen. Hij merkte op dat zijn ademhaling heel hoog zat, dat hij snakte naar zuurstof en dat hij er licht van in zijn hoofd werd. Op een gegeven moment werd hij misselijk.
Zijn lichaam had er genoeg van.
“Misschien was dit eenmalig en herstelt mijn lichaam vanzelf wel weer, zo lang kan het niet duren, toch?”.
Tom meldde zich bij de huisarts en vertelde het bovenstaande verhaal. De arts kon toen geen uitspraak doen of het COVID gerelateerd was en een antistoffentest had volgens hem geen nut meer omdat er te lang tussen zou zitten. Een test voor de ademhaling met een stethoscoop werd gedaan. gelukkig kon de Arts niets afwijkends vinden. Het advies van de arts was de klachten uitzitten.
Tom is via zijn vader in contact gekomen met Solid Performance want de klachten bleven nu al maanden aanhouden, hij was het natuurlijk helemaal zat om fysiek er helemaal doorheen te zitten. Tom kon namelijk niet meer hardlopen en voetballen zonder dat zijn hartslag en ademhaling zo hoog was dat hij er misselijk van werd. En dat al na een paar minuten! Dat is niet normaal voor een jonge sportieve man van in de 20.
Wij waren op dat moment onderzoek aan het doen naar de fysiologische gevolgen van COVID-19 en of het mogelijk is om weer terug te trainen naar het oude niveau.
Zoals voor een ieder ondertussen bekend is kan het zijn dat je na COVID-19 besmetting respiratoire klachten ondervindt met als logisch gevolg een verslechterde conditie.
De klachten van Tom kwamen overduidelijk overeen met de nasleep klachten van COVID-19. Hierop hebben wij Tom geadviseerd om te starten met ons COVID Recovery program.
Algemene intake
Tijdens de algemene intake willen we een beeld krijgen over de persoon die voor ons zit, zijn/haar doelstellingen, het trainings verleden en andere zaken zoals blessures en andere gezondheid gerelateerde bijzonderheden die voor ons van belang zijn om het optimale programma aan te kunnen bieden.
Red flags uitvragen
Het zowel voor de persoon in kwestie als voor ons ontzettend belangrijk om te toetsen of er geen andere indicatoren zijn die voor de klachten kunnen zorgen of die ervoor zorgen dat we niet kunnen starten met het programma.
In het geval van Tom hebben wij geen zogenaamde red flags geconstateerd.
Bloeddruk meten
De bloeddruk van Tom was 115/75 mm hg. Dit is een perfecte score, ook hier kwamen geen bijzonderheden uit.
Saturatiemeter
Met dit medische instrument krijg je heel snel inzicht of er mogelijk ader verstijving is opgetreden en of er voldoende zuurstof in het bloed zit.
Tom scoorde een 1 voor ader verstijving en een 99 op bloed zuurstof. Ook hier een perfecte score dus!
Rusthartslag meting
Rusthartslag hebben we gemeten met de Garmin Fenix pro 6. Dit is geen officieel medisch apparaat, echter is het wel de beste hartslagmeter die op dit moment voor de particulieren markt te krijgen is. Wij durven te stellen dat deze Garmin Fenix pro 6 99% accuraat is.
De rusthartslag van Tom was 95 bpm(!). Dit vinden wij voor een jonge sporter aan de hoge kant.
Deze intake doen we om te testen hoe het gesteld is met de conditie. We noemen dit ook wel de nulmeting. We willen hiermee inzicht krijgen hoe snel iemands hartslag stijgt en hoe snel hij/zij last krijgt van symptomen. Tom omschreef klachten als misselijkheid, licht in zijn hoofd en niet voldoende zuurstof. Wij hebben deze test gedaan op een Spinning bike van Matrix.
De test ziet er als volgt uit:
In deze test hebben we er niet voor gekozen om de weerstand steeds verder te verhogen. Dit omdat Tom aangaf dat hij al wist dat dit ontzettend zwaar voor hem zou zijn. Om eventuele problemen te voorkomen heb ik er voor gekozen om de weerstand laag en op hetzelfde niveau te houden.
Na 3 minuten fietsen was de hartslag van Tom al 175 (Submax, zone 5) en na 3:45 minuut moest Tom stoppen met fietsen omdat hij misselijk en licht in zijn hoofd werd, hij had toen een hartslag van 183 (maximaal). Tom werd gedurende de fiets, tijdens het voordoen van deze klachten, zeer bleek in zijn gezicht.
In de onderstaande grafiek zie je het verloop van de hartslag tijdens de fietstest van Tom. Je ziet dat zijn hartslag geen natuurlijk verloop omhoog heeft. Deze schiet werkelijk als een raket omhoog. Een teken dat het lichaam zwaar overbelast wordt.
Nadat hij na 3,45 minuut gestopt is met fietsen zie je dat zijn hartslag weer langzaam zakt.
Ik zag dat Tom uitgeput was, hij was na deze korte inspanning al bezweet en hij had een bleek gelaat. Dit heeft mij doen besluiten om Tom naar sportarts H. J. de Kok, waar we graag mee samenwerken, te verwijzen om verdergaand onderzoek te verrichten.
Tijdens het basis sportmedisch onderzoek meet de sportarts je lengte, gewicht en vetpercentage. Daarnaast testen zij je ogen en doen ze een algemeen intern onderzoek, een algemeen orthopedisch onderzoek en een specifiek orthopedisch onderzoek gericht op jouw sport en op klachten die je eventueel ervaart.
Het basis sportmedisch onderzoek bestaat uit:
Tijdens dit onderzoek op een medische sportfiets. Het wattage van deze fiets zal continu, in stappen, omhoog gaan. Dit zorgt ervoor dat het steeds moeilijker wordt om de trappers voort te bewegen.
Tijdens het onderzoek wordt er een hartfilmpje gemaakt, je krijgt een speciaal masker voor om je longcapaciteit te testen en nog veel meer!
De conclusie van de sportarts was als volgt:
Zeer matige conditie, inderdaad enorme achteruitgang bij voormalige 10 km loper. Snel verzuurd in de benen, kan zijn ademreserve niet aanspreken, oppervlakkige ademhaling; bij max inspanning ook enige desaturatie. (Zuurstof in het bloed zakt onder 90%.)
Mogelijk post-covid klachten.
In overleg met Tom en de sportarts konden we het Covid Recovery programma voortzetten. Gelukkig waren er geen medische afwijkingen geconstateerd.
Ondanks dat Tom heel snel fysieke problemen kreeg met sporten was het van groot belang om zijn conditie weer te verbeteren.
Het lichaam past zich namelijk aan aan de functie die je vraagt. Het geweldige vermogen van het lichaam om te adapteren moeten we aanspreken om weer te herstellen. Als je namelijk niets triggert om te veranderen, zal het lichaam daar ook geen noodzaak voor voelen en wordt je dus niet (vanzelf) beter.
Het trainingsprogramma van Tom is zo ingericht dat we alle energiesystemen trainen. Dat betekent aeroob en anaeroob, met andere woorden: conditie en kracht. We hielden de volgende parameters bij elke training bij:
Het programma was zo opgebouwd dat er 5 dagen in de week een workout gedaan moest worden. Het programma hadden we onderverdeeld in:
De resultaten zijn goed! Tom voelt zich niet meer misselijk en licht in zijn hoofd, zowel tijdens als na inspanning daarnaast zien we nog altijd verbeterende resultaten na vijf weken. Zo zien we:
Tijdens deze fietstest zien we het meetbare resultaat van het harde werken gedurende de vijf weken van ons Covid Recovery programma. Tom kon de tweede fietstest volledig afmaken. 15 minuten fietsen op 85 RPM op 20% weerstand. Zonder misselijkheid of zich licht in zijn hoofd te voelen. Na de fietstest voelde hij zich ook goed en ik zag ook geen afwijkingen in zijn gelaat.
In de grafiek zie je ook dat zijn hartslag veel rustiger opbouwt. Dit is zoals het hoort. Wat mij nog wel opvalt is dat hij nog wel vrij snel op zijn maximale hartslag uitkomt. Dit betekent dat er nog steeds gewerkt mag worden aan Tom zijn conditie.
We zien dat de High intensity interval trainingen nog erg zwaar “vallen”. Tom geeft na elke training nog aan dat het “niet zoals voorheen” gaat na de training. Daarnaast blijft zijn hartslag erg hoog. Dit is niet per se erg in deze training omdat een HIIT training altijd zorgt voor een hoge hartslag, wat zijn conditie ten goede zal komen.
Hoe heb jij de aanloop naar de start van het programma ervaren?
“Eerlijk gezegd was ik zelf sceptisch en had ik veel tegenzin. Ik had namelijk al zelf veel geprobeerd met regelmatig hardlopen (nouja hardlopen zo ver kwam ik niet meer haha) en andere vormen van sport. Ik merkte echter na 1,5/2 maanden dat ik letterlijk geen meter opschoot. Dit werkt natuurlijk voor iedereen enorm demotiverend vooral als ik kijk naar hoe fit ik was voordat ik COVID kreeg.
Ik voetbalde 3x per week en ik liep minstens 1x 8-10km hard per week. Als je dan ineens niet meer mee kan doen aan een voetbaltraining of niet meer dan 2 km kan hardlopen is dit een extreme aanslag op niet alleen je zelf vertrouwen maar ook op de zin om het sporten te blijven volhouden. Zeker als je pas 21/22 bent en vroeger dus wel fit was.
Het vervelende is dat je bij COVID achteraf en tijdens het hebben van deze ziekte niks ziet aan je lichaam. Als je een auto ongeluk hebt dan kan je zien dat je bijvoorbeeld je been breekt of ribben kneust. Bij corona was ik 1 week verkouden zonder koorts of iets en daarna voelde ik mij fysiek zo slecht dat soms een trap oplopen mij al volledig buiten adem kreeg. Voor mij was dit voor het accepteren van de problemen het allermoeilijkste. Enorm frustrerend dus!
Voordat ik kon beginnen moest ik daarom dus ook mentaal alles een plekje geven zodat ik 200% kon geven om weer terug naar de ‘oude ik’ te komen wat betreft fysieke gesteldheid.
Ik stond hierdoor open voor alle nieuwe ideeën en methodes om mijn gezondheid te verbeteren. Zelfs al was het maar 1% beter als hoe het was wou ik er alles aan doen om dat te verwezenlijken aangezien alles beter is dan hoe het, zeker voor het beginnen van het programma, was. Door de bovengenoemde frustraties en tegenslagen was ik dus zeker sceptisch over of ik iets ging opschieten maar ik was klaar om er alles aan te doen om beter te worden dan dat ik op dat moment was. “
Wat vind je van het programma?
“Voor mij werkt dit programma eigenlijk perfect. Ik ben altijd fan geweest van zelf bezig zijn met sport en lichaam alleen vond ik het lastig om ook gerichte oefeningen en schema’s te bedenken. Door gewoon een vast schema te hebben met gerichte oefeningen van een expert had ik het gevoel dat ik veel meer kon bereiken.
Dit neemt echter niet weg dat zeker de eerste 3 weken het fysiek en mentaal loodzwaar was. Het programma begon heel licht maar toch was ik met de simpelste en kleinste oefeningen heel snel buiten adem, misselijk en duizelig. Hierdoorheen gaan is super zwaar maar zeker nodig als je resultaat wilt bereiken.“
Hoe voel je je over de resultaten die je tot nu toe bereikt hebt?
“Ik voel me vergeleken 6 weken terug heel erg goed. Het vertrouwen in mijn lichaam begint langzaam weer terug te keren wat ongelofelijk belangrijk is niet alleen voor het sporten maar ook voor hoe je je voelt in het dagelijks leven. De oefeningen beginnen steeds beter te gaan en mijn lichaam begint steeds beter om te gaan met een steeds zwaarder wordend schema.
Dit betekend niet dat ik al klaar ben en heb bereikt wat ik wil bereiken. Ik kan namelijk nog steeds niet 8 km hardlopen. Bij lange na niet zelfs. Ik heb dus nog enorme stappen te gaan! Gelukkig heb ik na meer dan een half jaar eindelijk weer het vertrouwen dat het mij gaat lukken om terug te keren naar de ‘oude ik’. Er is stiekem zelfs hoop om nog beter te worden.
Ik ben dus enorm positief over de resultaten en zit vol energie om nu zelfs met 250% inzet door te gaan. Wat een enorm verschil met 3 maanden terug als ik er nu zelf ook zo diep over na denk. Er is eindelijk weer licht aan het einde van de tunnel.”
Tot nu toe zijn we enthousiast en de resultaten spreken voor zich! Uiteraard is dit geen wetenschappelijk onderzoek maar een case studie. Het traject van Tom gaat voorlopig nog verder en zullen dit artikel updaten als we verder zijn met het traject.