Ervaar je last van uitstralingspijn naar je arm? erg vervelend natuurlijk. Na het lezen van dit blog weet je de oorzaak, symptomen en hoe je het beste kunt behandelen.

DALL·E 2024-01-25 16.41.33 - A frontal view anatomical drawing in the style of a professional medical illustration, depicting the cause of radiating pain to the arm. The image shoWat is uitstralingspijn?

Uitstralingspijn naar de arm verwijst naar pijn die uitstraalt vanuit een andere plek in het lichaam naar de arm. Het kan worden veroorzaakt door verschillende aandoeningen en letsels, zoals een hernia in de nek, thoracale outlet syndroom, carpaal tunnelsyndroom of een beklemming van de zenuwen in de arm. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals tintelingen, gevoelloosheid of zwakte in de arm.

De exacte oorzaken van uitstralingspijn naar de arm kunnen verschillen, afhankelijk van de onderliggende aandoening. Het is belangrijk om een juiste diagnose te stellen om de oorzaak van de uitstralingspijn te achterhalen en de juiste behandeling te kunnen bieden.

Symptomen van uitstralingspijn naar de arm

De symptomen van uitstralingspijn naar de arm kunnen variëren, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn die uitstraalt naar de arm, tintelingen, gevoelloosheid, zwakte, verminderde bewegingsvrijheid en moeite met het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Deze symptomen kunnen zich geleidelijk ontwikkelen of plotseling optreden, afhankelijk van de aandoening of het letsel.

Het is belangrijk om op tijd professionele hulp te zoeken als u symptomen van uitstralingspijn naar de arm ervaart, zodat een juiste diagnose kan worden gesteld en een passende behandeling kan worden gestart.

Oorzaken van uitstralingspijn naar de arm

Er zijn verschillende oorzaken van uitstralingspijn naar de arm. Een van de meest voorkomende oorzaken is een hernia in de nek. Dit is een aandoening waarbij een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt en druk uitoefent op een zenuw die naar de arm loopt. Andere mogelijke oorzaken zijn thoracale outlet syndroom, waarbij de bloedvaten of zenuwen in het gebied tussen de sleutelbeenderen en de eerste rib bekneld raken, en het carpaal tunnelsyndroom, waarbij een zenuw in de pols bekneld raakt.

Daarnaast kunnen andere aandoeningen, zoals tendinitis, bursitis, artrose of een gebroken bot, ook uitstralingspijn naar de arm veroorzaken. Trauma aan de arm, zoals een verstuiking, breuk of spierscheur, kan ook leiden tot uitstralingspijn.

Het is belangrijk om een juiste diagnose te stellen om de specifieke oorzaak van de uitstralingspijn naar de arm te bepalen en de juiste behandeling te kunnen bieden.

DALL·E 2024-01-25 16.44.01 - A detailed anatomical drawing, in the style of a professional medical illustration, zoomed in on the clavicle area to show the impingement of a nerve

Diagnose van uitstralingspijn naar de arm

Om de oorzaak van uitstralingspijn naar de arm te achterhalen, zal een een grondig lichamelijk onderzoek nodig zijn en uw voorgeschiedenis moet bespreken worden. Soms kan het nodig zijn aanvullende onderzoeken te doen, zoals een röntgenfoto, MRI-scan, CT-scan of zenuwgeleidingstest. Deze onderzoeken helpen bij het identificeren van eventuele afwijkingen in de structuur van de nek, rug, schouder of arm die de uitstralingspijn kunnen veroorzaken.

Een juiste diagnose is essentieel om een effectieve behandeling te kunnen bieden en verdere complicaties te voorkomen.

Scans zijn niet altijd nodig om de oorzaak vast te stellen, functionele testen kunnen vaak ook exact de oorzaak aantonen. Wil je daar meer over weten klik dan hier.

DALL·E 2024-01-25 16.45.57 - A CT scan image showing the impingement of a nerve at the clavicular bone. The image should resemble an actual CT scan, with grayscale tones, and depi

Behandeling van uitstralingspijn naar de arm

De behandeling van uitstralingspijn naar de arm is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan rust, behandelingen, het vermijden van bepaalde activiteiten en het dragen van een brace of spalk helpen om de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen. Medicatie, zoals pijnstillers, ontstekingsremmers of spierontspanners, kan ook worden voorgeschreven om de symptomen te verminderen. 

In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de onderliggende aandoening te behandelen. Dit kan een hernia-operatie, carpaal tunnelsyndroom operatie of andere chirurgische ingreep zijn.

Het is belangrijk om een behandelplan op maat te krijgen dat is afgestemd op uw specifieke situatie en behoeften. Raadpleeg een arts of één van onze eigen specialisten voor een juiste diagnose en behandeling van uitstralingspijn naar de arm. Klik hier voor meer informatie.

Banner foto - SP - 2024 (1)