Solid Performance Blog

Vier stappen naar een sterker immuunsysteem

Geschreven door Dominique | Nov 15, 2021 8:40:21 AM

Het immuunsysteem speelt een belangrijke rol voor het behouden van jouw gezondheid. In de huidige maatschappij wordt er steeds meer over het belang van een sterke immuniteit gesproken, maar wat is het immuunsysteem eigenlijk en hoe werkt het? In deze blog lees je wat het immuunsysteem is en bespreken wij hoe je in vier stappen zelfstandig je immuunsysteem kan versterken.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam gezond blijft en bestaat uit drie lagen. De eerste laag is het eerste afweersysteem. Dit is de zogenaamde mechanische barrière, bestaande uit de huid, de slijmvliezen en de darmflora. Als deze eerste barrière toch wordt doorbroken, dan treden de volgende systemen in werking:

  • aangeboren, niet-specifieke immuniteit
  • verworven, specifieke immuniteit

Deze afweer lagen werken- en communiceren met elkaar. Zij hebben als functie om lichaamsvreemde stoffen te herkennen en eventueel onschadelijk te maken.

Deze lichaamsvreemde stoffen zijn onder te verdelen in micro organismen: virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Micro organismen zijn niet altijd schadelijk voor het menselijk lichaam. Sterker nog, bepaalde micro organismen zijn zelfs belangrijk voor je gezondheid. Zo zijn er bepaalde micro organismen die goed zijn voor de darmflora en daardoor bijdragen aan een optimale werking van de spijsvertering.

Daarnaast zijn er ook micro organismen die schadelijke gevolgen kunnen hebben wanneer deze niet op tijd door het lichaam worden herkent en afgeweerd. Het immuunsysteem heeft als taak om het lichaam te verdedigen tegen infecties en mogelijk ook ongecontroleerde groei van tumorcellen.

Waarom is het belangrijk om mijn immuunsysteem sterk te houden?

Op het moment dat jouw immuunsysteem optimaal functioneert ben je dus beter bewapend tegen virussen. Jouw lichaam kan schadelijke micro organismen sneller herkennen en afweren. Het gevolg hiervan is dat je minder (snel) ziek wordt en sneller hersteld als je ziek bent geweest.

Wat zijn de oorzaken van een verzwakt immuunsysteem?

De huidige maatschappij biedt ons op dit gebied een uitdaging. We hebben tegenwoordig te maken met veel externe en interne stressoren zoals:

  • sterk bewerkt voedsel
  • verleiding tot sedentair gedrag
  • verontreinigde lucht
  • veel prikkels tegenover weinig ontspanning

Bovenstaande opsomming zijn slechts enkele voorbeelden. Daarbij worden we collectief gestimuleerd om extreem schoon te leven door een steriele leefomgeving te creëren. Een voorbeeld hiervan is het overmatig desinfecteren van de handen, de eerste mechanische barrière van het immuunsysteem wordt hierdoor aangetast. Als je je niet bewust bent van deze stressoren, dan is de kans groot dat je eerder risico loopt op de gevolgen van een verslechterde immuniteit. Gelukkig zijn er manieren waarop je zelf op laagdrempelige wijze aan de slag kan om je immuunsysteem te verbeteren.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn immuunsysteem sterker maak en sterk houd?

Zoals eerder besproken zijn er meerdere factoren die een negatieve impact kunnen hebben op jouw immuunsysteem. Er zijn dus ook meerdere stappen die je kunt ondernemen om je immuunsysteem te verbeteren. Vanuit onze visie hebben we hier de belangrijkste even op een rijtje gezet:

Voeding

Eet voldoende groente. Het huidige advies is 250 gram groenten per dag. Ons advies is het dubbele van deze hoeveelheid. Waarom?

Ten eerste dragen de goede voedingsstoffen en vezels in groenten bij aan een optimale werking van de spijsvertering. Zoals eerder besproken vormt de spijsvertering een belangrijke rol in het immuunsysteem.

Ten tweede, wanneer je voldoende goede voedingsstoffen binnenkrijgt heb je minder behoefte aan voedingsmiddelen die je immuunsysteem belasten. Het belangrijkste voorbeeld hiervan zijn voedingsmiddelen die (veel) geraffineerde suikers bevatten. Tegenwoordig wordt suiker aan vrijwel alle bewerkte producten toegevoegd. Een gemakkelijke manier om dit zoveel mogelijk te vermijden is door zo min mogelijk verpakte voedingsmiddelen of producten te gebruiken en/of producten met een lange ingrediëntenlijst.

Meer groenten binnen krijgen, hoe pak je dit aan? Je kunt beginnen met actief groenten te integreren in je eetpatroon door in ieder geval bij twee maaltijden per dag groenten te eten. Zo zul je zien dat je stapsgewijs meer groenten binnen kan krijgen.

Suppletie

Wij zien voeding als belangrijke basis, maar zoals eerder besproken voorziet ons huidige leefpatroon ons hier met uitdagingen. We gebruiken chemicaliën en pesticiden bij het verbouwen en verwerken van ons voedsel. Hierdoor bevat onze voeding minder voedingsstoffen en wordt het lastiger om te voldoen aan de aanbevolen hoeveelheden vitaminen en mineralen afkomstig uit de grond. Daarbij zitten we doorgaans meer binnen, waardoor we minder zonlicht absorberen. Hierdoor is het binnenkrijgen en het aanmaken van voldoende voedingsstoffen een uitdaging. Je kunt je lichaam een handje helpen door de belangrijkste nutriënten bij te supplementen. Op de website van bindle supplements vind je veel informatie over een goede basis suppletie.

Beweeg

Zit zo min mogelijk stil. We zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten. Best wel opvallend dat onze omgeving afgestemd is op sedentair gedrag. Dit begint op jonge leeftijd binnen het onderwijs, maar ook door kantoorbanen, roltrappen en sinds kort bijvoorbeeld ook de thuis-boodschappen-service. Als je een sedentaire baan hebt probeer dan ten minste ieder half uur even op te staan en een stukje te lopen. Daarbij is het advies ook om ten minste iedere dag in ieder geval een half uur buiten te bewegen. Dit mag leuk zijn natuurlijk! Kijk naar wat werkt voor jou en maak er een momentje voor jezelf of met vrienden, kennissen, familie van.

Ontspanning en rust

We zijn allemaal druk tegenwoordig. Druk zijn is per definitie niet per se slecht voor je gezondheid. Jouw relatie met drukte en de hersteltijd zijn daartegenover wel sterk van belang. Voldoende rust en ontspanning zorgen ervoor dat jouw lichaam kan herstellen van de stressoren waaraan je bent blootgesteld gedurende de dag. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat je immuunsysteem overactief wordt/blijft. En hoewel ons immuunsysteem ons met name beschermt, is overactiviteit op de lange termijn nadelig.

Omdat we vaak weinig invloed hebben op het veranderen van onze externe omgeving (bijvoorbeeld drukte op de werkvloer, sportschema’s van de kinderen overige afspraken et cetera) adviseren we je om te kijken naar wat je rust en ontspanning geeft. Probeer momenten hiervan te gaan integreren in jouw dagelijkse planning en je zult zien dat je minder stress hebt en beter tot rust komt.

Wat moet ik onthouden?

Je immuunsysteem bestaat uit drie lagen en beschermt je tegen ongewenste micro organismen, verdedigt tegen infecties en mogelijk ook ongecontroleerde groei van tumorcellen. Een sterk immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder (snel) ziek wordt en sneller hersteld als je ziek bent geweest. Je kunt je immuunsysteem op laagdrempelige wijze sterker maken en sterk houden door aandacht te besteden aan de pijlers voeding, beweging, suppletie en ontspanning en rust.