Waarschijnlijk heb je wel een lijstje met dingen die je meer, minder, beter of efficiënter zou willen doen, maar lukt het je nog niet om dit aan te pakken of om vol te houden. Misschien heb je al een aantal dingen geprobeerd, of schuif je je lijstje voor je uit. Daarom is het handig om te weten waar je kan beginnen en hoe je dit het beste aan kan pakken. Je zult merken dat het niet lastig hoeft te zijn om een nieuwe gewoonte aan te leren. In de volgende tekst lees je hoe je ervoor kan zorgen dat nieuwe gedragingen een gewoonte worden.
Wat heb ik nodig?Hieronder zie je drie pijlers die je bij jezelf kunt checken voordat je begint aan jouw toekomstige gewoonte. De inzichten die je hieruit ophaalt zullen vervolgens als een soort stoplicht werken. Je weet of je wel kan beginnen, of dat je misschien nog aan bepaalde pijlers moet werken.
Kan je de bovenstaande checklist (nog) niet afvinken, dan blijft het waarschijnlijk bij een voornemen en lukt het je niet om dit in te slijten in je leven. De wil en focus komen voort vanuit jouw intentie. Vragen als ‘Hoe belangrijk is dit voor mij?’ en ‘Waarom wil ik dit?’ horen hierbij. Een ander belangrijk punt is het vermogen en de bekwaamheid om het te kunnen doen. Wanneer je bijvoorbeeld jezelf hebt voorgenomen dat je professioneel crossfitter wil worden, maar jouw lichaam is fysiek niet in staat voor een dergelijke mate van belasting, dan zal dit gewoonweg niet lukken.
Waar begin ik?
Je kunt beginnen met een lijstje te maken van de dingen waarvan je zou willen dat ze een gewoonte worden. Heb je een lange lijst? Of zijn de dingen die je hebt bedacht ingrijpende veranderingen? Begin dan met het punt dat voor jou het belangrijkst is. Heb je een keuze gemaakt? Pak dan bovenstaande checklist erbij en bekijk per pijler of je deze af kan vinken. Ga hierbij ook na of er nog barrières zijn die het aanleren van jouw nieuwe gewoonte in de weg kunnen zitten.
Wanneer begin ik?
Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd en dit klopt, dan kan je direct aan de slag. Probeer te denken in mogelijkheden en maak het jezelf niet te lastig. Heb je je bijvoorbeeld voorgenomen om meer fruit te eten, zorg dan dat je te voldoende fruit om je heen hebt. Wil je minder op je telefoon zitten, dan kan je ervoor zorgen dat je een tijdslot voor bepaalde apps downloadt. Wil je meer vrije tijd, plan dan minimaal twee uur per week in die je in zijn geheel vrijhoudt. Het afstemmen van je omgeving op jouw doelstellingen zal ervoor zorgen dat jouw nieuwe gedrag een gewoonte kan gaan worden. Na verloop van tijd zal je zien dat deze bewuste acties niet langer nodig zijn wanneer je gewend bent.
Wat als het niet lukt?
Vaak zijn we geneigd om zwart-wit te denken. We hebben een bepaald doel voor ogen en wanneer dit niet in zijn geheel lukt zijn we snel geneigd negatieve gedachten en gevoelens te hebben. De maatschappij van tegenwoordig leert ons te kijken naar resultaat. Wanneer we ons richten op intentie als leidraad, zijn we liever voor onszelf en is het gemakkelijker om door te blijven zetten. Bijvoorbeeld; je hebt je voorgenomen om drie keer per week naar de sportschool te gaan omdat je het belangrijk vindt om fit te blijven. Je hebt een gezin en een baan die voor jou werken als drijfveer om het beste uit jezelf te willen halen. Je bent een maand bezig en het is je tot nu toe alleen gelukt om één keer per week naar de sportschool te gaan. Wanneer je het maximale uit jezelf hebt gehaald vanuit de juist intentie (in dit geval is dat fit zijn en worden voor je gezin en baan), dan zal dit je blijven motiveren om door te zetten. Wanneer het niet lukt zoals je hebt gepland, ga dan even terug naar de checklist, misschien heb je wel een doel gesteld dat nog te ambitieus is. Kijk waar je veranderingen kan maken om ervoor te zorgen dat het lukt, of accepteer dat dingen zijn zoals ze zijn en zet door met wat wel gaat.
Wat moet ik onthouden?
Als je wil dat bepaalde gedragingen een gewoonte worden, probeer dan eerst na te gaan of de wil, de focus en jouw bekwaamheid kloppen. Richt vervolgens je omgeving in, maak het jezelf gemakkelijk. Omring jezelf met een omgeving dat stimuleert en maak de start.