Solid Performance Blog

Ischiaszenuw Uitgelegd: Alles wat je moet weten

Geschreven door Rémon | Oct 15, 2024 9:14:04 AM

Heb je last van scherpe pijn die uitstraalt vanuit je onderrug naar je been? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met ischias, een aandoening waarbij de ischiaszenuw geïrriteerd of bekneld raakt. Deze zenuw speelt een cruciale rol in de zenuwverbindingen van je onderrug naar je benen en voeten. In dit artikel gaan we dieper in op wat de ischiaszenuw precies is, welke pijnklachten vaak optreden en, nog belangrijker, hoe je die pijn kunt verminderen. Lees verder voor praktische tips en adviezen om je pijnklachten aan te pakken.

Wat is de ischiaszenuw?

De ischiaszenuw (sciatic nerve) is de grootste zenuw in het menselijk lichaam. Hij loopt vanuit de onderrug door de heupen en billen naar elk been en zorgt voor motorische en sensorische functies in de onderste ledematen. Wanneer deze zenuw geïrriteerd of bekneld raakt, spreken we van ischias. Deze aandoening kan scherpe pijn, tintelingen of zelfs gevoelloosheid veroorzaken, wat vaak begint in de onderrug en uitstraalt naar de bil en het been. De pijn die je ervaart, is meestal het gevolg van druk op de ischiaszenuw door bijvoorbeeld een hernia, een verzwakte rugspier of een andere fysieke irritatie in het bekkengebied.

Bij welke pijnklachten is de ischiaszenuw vaak betrokken?

Ischias veroorzaakt een reeks pijnklachten, waarvan de meest voorkomende pijn in de onderrug is die doorstraalt naar de billen, benen en soms zelfs voeten. Andere veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Zeurende of branderige pijn langs de achterkant van het been
  • Tintelingen of een doof gevoel in het been of de voet
  • Scherpe pijnscheuten bij bepaalde bewegingen, zoals bukken of opstaan
  • Spierzwakte in het been of de voet

De pijn varieert van licht ongemak tot ondraaglijke pijn en kan aan één of beide kanten van het lichaam optreden. Bij langdurige compressie van de ischiaszenuw kan het zelfs leiden tot chronische rug- en beenproblemen.

Ben jij het zat om met pijn rond te lopen? Wij geven duidelijkheid, kijken verder dan de plek van de pijn en bieden een snelle en blijvende oplossing.

 

Wat kan je doen tegen zenuwpijn?

Zenuwpijn door de ischiaszenuw kan veel ongemak veroorzaken, maar er zijn verschillende manieren om de pijn te verlichten en de druk op de zenuw te verminderen. Het draait vooral om het geven van ruimte aan de zenuw, het versterken van de omliggende spieren en het verminderen van spanning in de aangetaste gebieden. Hier zijn enkele effectieve oplossingen:

Stretchen om ruimte te geven aan de zenuw

Het regelmatig stretchen van je heupen, billen en benen kan helpen om de ruimte rond de ischiaszenuw te vergroten, waardoor de druk op de zenuw vermindert. Door stretchoefeningen te doen, worden de omliggende spieren verlengd en gaan die ontspannen, wat de zenuw helpt om vrijer te bewegen en de pijn kan verlichten.


Versterken van de omliggende spieren

Het versterken van de spieren rondom je onderrug, heupen en billen is essentieel om de druk op de ischiaszenuw te verminderen. Sterke spieren bieden meer ondersteuning aan de wervelkolom en het bekken, waardoor de belasting op de zenuw afneemt. Ook zullen de spieren rondom de ischiaszenuw beter functioneren en meer in balans zijn, dit voorkomt dat er disfunctie optreedt en zal pijn voorkomen. Sterke spieren helpen om toekomstige irritatie van de zenuw te voorkomen en zorgt ervoor dat je lichaam beter in staat is om dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder pijn. Door regelmatig te werken aan het versterken van deze spieren, verminder je niet alleen de huidige klachten, maar voorkom je ook herhaling van het probleem.


Therapie om spanning weg te nemen

Verschillende therapieën kunnen effectief zijn bij het verminderen van spanning in de spieren en gewrichten rondom de ischiaszenuw. Manuele therapie kan je helpen de druk op de zenuw te verminderen en je mobiliteit te verbeteren. Therapieën zoals massage en chiropractie helpen om gespannen spieren los te maken en blokkades in de rug en heupen te verlichten. Door deze spanningen weg te nemen, kan de zenuw vrijer functioneren en neemt de symptoom pijn vaak af. Echter zal de achterliggende oorzaak van het probleem nog steeds aanwezig zijn.


Houding en ergonomie

Een goede houding is cruciaal om verdere irritatie van de ischiaszenuw te voorkomen. Een slechte houding, vooral tijdens het zitten of staan, kan extra druk uitoefenen op de zenuw. Het verbeteren van je houding en het aanpassen van je werkplek om ergonomisch verantwoord te werken, kan helpen om de belasting op de zenuw te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door de juiste rugondersteuning te gebruiken, je bureaustoel goed af te stellen en regelmatig van houding te wisselen. Het verminderen van de tijd die je zittend doorbrengt en het bevorderen van een actieve werkhouding helpt om pijnklachten te verlichten.


Beweging en mobiliteit behouden

Hoewel het verleidelijk kan zijn om rust te nemen bij zenuwpijn, is lichte beweging juist vaak beter. Activiteiten zoals wandelen of zwemmen houden je lichaam soepel zonder de zenuw extra te belasten. Regelmatige, lichte beweging stimuleert de bloedcirculatie, voorkomt dat spieren verstijven en helpt om spanning te verminderen. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en zware inspanningen te vermijden, maar volledige inactiviteit kan de klachten verergeren. Beweging helpt om je herstel te versnellen en pijn te voorkomen.

Wat moet je vooral niet doen...

Als je last hebt van zenuwpijn door een geïrriteerde ischiaszenuw, zijn er bepaalde activiteiten die je beter kunt vermijden om te voorkomen dat de pijn erger wordt:

Niet te veel rust nemen: Hoewel rust belangrijk is, kan te lang stilzitten de klachten juist verergeren. Probeer lichte bewegingen of stretches te doen om de bloedsomloop te stimuleren en je spieren soepel te houden.


Geen zware belasting van de rug: Het tillen van zware objecten of zware inspanning kan de druk op je rug en de ischiaszenuw vergroten. Zorg ervoor dat je bij het tillen altijd je knieën buigt en je rug recht houdt.

Vermijd verkeerde slaaphoudingen: Slapen op een te zachte matras of in een verkeerde houding kan de ischiaszenuw verder irriteren. Een matras met goede ondersteuning en slapen op je zij met een kussen tussen je knieën kan verlichting bieden.

 

Wij snappen dat je direct pijnverlichting zoekt voor ischias, daarom hebben wij een advies samengesteld over de eerste stap die je vandaag nog thuis en geheel zelfstandig kan toepassen voor directe pijnverlichting.