Ischias is zenuwpijn aan de nervus ischiadicus. Deze zenuw kan door verschillende redenen geïrriteerd of geblokkeerd worden. Wij zien in de praktijk dat deze zenuw vaak geblokkeerd wordt doordat er spieren niet goed functioneren of vast zitten. Dit kan komen door verminderde mobiliteit en/of te weinig beweging.

Ben je op zoek naar directe pijnverlichting? Neem dan een kijkje naar onze 15-minuten behandeling voor een Ischias pijn.

Ischias 15-minuten behandeling

Symtomen van ischias:

  • Doof gevoel in een bil. been, voet of tenen
  • Tintelingen in één bil, been, voet of tenen
  • Spierkrampen in één been
  • Moeite met rechtop staan door pijn
  • Kracht verlies in één been

Ik onze praktijk gebruiken wij verschillende testen om er precies achter te komen wat de oorzaak van de ischias is. Echter kun je thuis ook wat kleine testen doen. Belangrijk bij deze testen is dat je altijd moet luisteren naar het lichaam. Mocht je tijdens de ischias test pijn ervaren welke erger wordt door de beweging, dan is het advies direct te stoppen met de test en contact op te nemen.

Langer dan 3 maanden pijn?

Vraag pijnadvies aan!

Ischias test video

In de praktijk zien wij vaak dat de grote bilspier niet optimaal functioneert ( kan komen door teveel zitten of deze spier weinig gebruiken). Met de Ischias Test kan je erachter komen of dat het geval is. Dit kan ervoor zorgen dat andere spieren het lichaam gaan beschermen en vast gaat zitten. Dit drukt op de zenuw en kan ischias klachten gaan geven op langere termijn.

Ook gaan er, doordat de grote bilspier (gluteus maximus) niet optimaal functioneert, andere spieren het werk van de bilspier “overnemen”. Deze zijn echter niet gemaakt om de volledige functie te vervullen. Het kan dus zijn dat je tijdens deze ischias test een reactie krijgt van de spier welke aan het helpen is. In dit geval kan het zo zijn dat je tijdens de test kramp in de hamstring ervaart. Mocht dit zo zijn dan is de hamstring aan het helpen omdat bepaalde spieren niet de volledige functie kunnen uitoefenen.

 

 

Activatie test

Zoals al eerder besproken kunnen niet goed functionerende spieren ervoor zorgen dat het lichaam zichzelf vast zet en gaat beschermen. Als we deze spieren weer goed gaan gebruiken kan het zijn dat er een verandering plaatst vind in de Ischias test. Doe deze oefeningen eerst en kijk doe daarna nogmaals de Ischias test. Waarschijnlijk maakt het een verschil maakt in de bovenstaand test.

 Denk je dat je last hebt van ischias?

Wij hebben veel informatie over Ischias