Vaste mindset vs groeimindset

“Mensen met een vaste mindset zien een tegenslag als een teleurstelling terwijl de mensen met een groeimindset deze tegenslag zien als een leermoment.” - Carol Dweck.

Als het gaat om nieuwe dingen leren zijn er twee belangrijke gedachtegangen: de vaste mindset en de groeimindset.

Mensen die leven vanuit een vaste mindset zijn van mening dat ze levenslang vaste persoonlijke eigenschappen hebben. Oftewel: je hebt bepaalde kwaliteiten en een mate van intelligentie en daar zal je het je leven lang mee moeten doen. De tegenhanger hiervan is de groeimindset: de gedachte dat je jezelf de rest van je leven kunt blijven ontwikkelen en verbeteren. Door ervaring op te doen en bewust te werken aan jezelf kun je blijven groeien.

Teleurstelling of leermoment?

Het voorbeeld “Mensen met een vaste mindset zien een tegenslag als een teleurstelling terwijl de mensen met een groeimindset deze tegenslag zien als een leermoment.” geeft mooi weer wat het verschil is tussen een vaste mindset en de groeimindset wanneer met te maken krijgt met een tegenslag.

Wanneer je leeft vanuit een groeimindset ben je constant bezig om een ‘bewuste versie van jezelf’ te worden. Het is een proces van blijven leren, jezelf uitdagen en de ruimte nemen om jezelf te ontwikkelen.

In het onderzoek van Carol Dweck wordt de groeimindset veel gelinkt naar het “nog niet” concept.

De filosofie achter het “nog niet” concept is dat we allemaal onze eigen leercurve hebben. Dit betekent dat we kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen en verbeteren die we nu ‘nog’ niet hebben.

In plaats van te zeggen dat je geen goede push up kan uitvoeren zeg je dat je ‘nog’ geen goede push up kunt uitvoeren. Je zegt bijvoorbeeld niet dat je geen Engels spreekt, maar dat je het nog niet spreekt. Het concept van ‘nog’ erkent dat leren een doorlopend proces is. Het feit dat je nu iets nog niet kan of ergens nog niet goed in bent betekent niet dat je het nooit kan of het over een aantal weken/maanden nog steeds niet zou kunnen.

Hoe ontwikkel je een groeimindset?


Een groeimindset zorgt ervoor dat je je bewust bent van de mogelijkheid om je te ontwikkelen. Of, om er een extra positieve draai een te geven: een upgrade van jouw talenten en skills. De juiste mindset is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van eigen nieuwe vaardigheden, het beïnvloedt vrijwel alles wat we doen. Daarom hier drie tips om een groeimindset te ontwikkelen:

Probeer verschillende leermethodes


Iedereen kan iets nieuws leren, maar dat betekent niet dat voor iedereen dezelfde leermethodes zullen werken. Wat voor een ander persoon ideaal is, hoeft voor jou niet te werken en vice versa. Daag jezelf op verschillende manieren uit om te ervaren wat het beste voor jou werkt. Het leven is een grote leerschool.

Uitdagingen bieden mogelijkheden


Een groeimindset betekent dat je een uitdaging niet ziet als iets negatiefs maar als een kans om jezelf verder te ontwikkelen. Deze simpele manier van anders tegen uitdagingen aankijken maakt al een wereld van verschil.

Gun jezelf het proces

Door jezelf de ruimte en tijd te gunnen zal je zien dat de lessen en ervaringen die je opdoet je meer brengen dan je van te voren had gedacht. Door hier bewust mee bezig te zijn kan je je focussen op de stappen die maakt. Dat is waar groei om gaat.