Er wordt dag in dag uit behoorlijk wat van je gevraagd waardoor je keuzes mag/moet maken. 

De belangrijkste vraag om mee te starten:


Ben jij bereidt om eigenaarschap te nemen over jouw dagelijkse leven om zo rust te creëren?

Wat verdient de aandacht, de tijd en de energie?

Hieronder vind je zes tips die je helpen bij het maken van een planning. Hierdoor creëer je rust en ruimte om een combinatie te maken tussen dat wat nodig is en dat wat mag.

Tip 1: Stel een duidelijk doel zodat je weet wat jouw prioriteit heeft. Neem hier de tijd voor en zorg dat dit de aandacht krijgt die het verdient.

Wil je weten hoe je dit doet? In het artikel “ doelen stellen” op onze kennisbank wordt uitgelegd hoe je dit zelf kan doen. 

Tip 2: Maak een maand of weekplanning, deze kan je verdelen in dagen, dagdelen, uren, etc. Zo weet je wat je gaat doen en hoeveel tijd je jezelf daarvoor hebt gegeven.

Tip 3: Neem ruim de tijd, ofwel, plan je dag niet te vol. Zo hou je tijd over als een taak sneller af is dan gedacht en levert het je geen stress op als je toch de tijd nodig blijkt te hebben die je ervoor hebt gereserveerd. 

Tip 4: Doe je regelmatig dezelfde taak? Schrijf op hoe lang je erover doet zodat je voor de volgende planning alvast een leidraad hebt voor de terugkerende taken. 

Tip 5: Plan alles in. Dus ook de minder leuke klusjes maar vooral ook de momenten voor jezelf. Plan ook de momenten die je vrij wilt houden om niks te doen of om spontane dingen te ondernemen want een lege agenda laat ruimte over om opgevuld te worden. Die tijd kan je goed besteden aan datgene waar je behoefte aan hebt. Vergeet daarbij tip zes niet!

Tip 6: Besteed elke dag minimaal 15 minuten aan iets waar jij gelukkig van wordt. Een boek lezen, wandelen in de natuur, een vast koffie/thee moment, etc.. Het doel is rust voor jezelf en wat dit is kan dit het beste voor jezelf bepalen.

Uiteraard heeft dit niet alleen te maken met je tijdsindeling.

Je kostbare tijd

Aan wie besteedt jij je kostbare tijd en check je regelmatig je eigen energie zodat je, indien nodig, aanpassingen kan maken?

Als iets je meer energie kost dan het je oplevert mag je voor jezelf kiezen. Dit is niet egoïstisch, of welke andere negatieve associatie je hiermee zou kunnen hebben, dit is zelfbewust want jij bent jouw prioriteit.

Als je bewust wilt leven en rust wilt ervaren, dan mag je bewuste keuzes maken.