Je gaat op vakantie. Even helemaal los van de dagelijkse bezigheden van thuis. Voor velen is dit een aantrekkelijk idee. Toch kan een vakantie de nodige uitdagingen met zich meebrengen. De afwezigheid van een vaste structuur kan ervoor zorgen dat je meer moeite hebt om de dingen te blijven doen die je wel belangrijk vindt.

Waarom is dit belangrijk voor mij?

Iedereen heeft zijn persoonlijke behoeften en doelstellingen. Het is daarom van belang om ten eerste te achterhalen wat belangrijk is voor jou. Dan kun je op basis hiervan bedenken waar je je aandacht op wil richten tijdens de vakantie.

Vind je het bijvoorbeeld fijn om even helemaal niet bezig te zijn met trainen, dan ligt hier niet jouw prioriteit en is het daardoor minder belangrijk voor jou om hier doelen aan te koppelen. Vind je het anderzijds wel belangrijk om verantwoord te blijven eten, dan kan weet je dat je hier tijdens je vakantie op kan richten.

Plannen en uitvoeren

Door te plannen wordt het gemakkelijker om je aan je voornemens te houden. Plannen zorgt daarbij voor rust; je weet wat je je hebt voorgenomen en wanneer je hiermee bezig bent. Het gevolg; je hoeft niet continue bezig te zijn met bepaalde keuzes.

Daarna is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden binnen die de omgeving bieden. Je bevind je hoogstwaarschijnlijk in een andere omgeving dan je gewend bent, misschien een mooie kans voor het uitproberen van andere/nieuwe (sport)activiteiten. Een nieuwe prikkel, dit mag leuk zijn!

5 tips voor een verantwoorde vakantie:

Op basis van de Solid Six -zes pijlers die bedragen aan het behalen en behouden van een goede gezondheid - geef ik je een aantal tips om op verantwoorde wijze te kunnen genieten van je vakantie.

1. Beweging en inspanning

Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Probeer ten minste één moment van de dag aandacht te besteden aan een vorm van beweging en inspanning. Doorgaans werkt het het beste om dit te doen aan het begin van de dag, zo zet je gelijk een goede toon voor de rest van de dag.

2. Voeding

Voeding is vaak een valkuil tijdens vakantieperiodes. De oorzaak is vaak het zoeken naar een nieuw ritme en de afwezigheid van de gebruikelijke producten. Wanneer je krampachtig vasthoudt aan de dingen die je vooral niet mag, dan is de kans groot dat je juist eerder geneigd bent om minder verantwoorde keuzes te maken. Richt je je juist op verantwoorde dingen die je wel graag eet, dan is het gemakkelijker om te genieten in proporties. Je kunt bijvoorbeeld als je de deur uit gaat altijd een verantwoord tussendoortje meenemen. Of wanneer je iets ongezonds eet, dat je dit combineert met iets dat wel gezond is, zoals een stuk fruit of groenten.

3. Mindset

Probeer bij jezelf te blijven en na te gaan wat voor jou belangrijk is. Onderneem stappen die dit doel ondersteunen, en laat gedachten en overtuigingen die dit doel niet ondersteunen gaan. Blijf hierbij denken in mogelijkheden en je zult zien dat je veel relaxter en meer in het moment kan zijn.

4. Ontspanning

Loskomen van je stramien hoeft niet te betekenen dat je direct in de ontspanningsmodus kan komen. Vaak levert een vakantie zelfs nog de nodige stress op omdat er veel geregeld moet worden en daarbij heb je je gebruikelijke schema niet meer als houvast. Ervaar je dus nog stress en spanning tijdens je vakantie, dan is dit dus niet gek. Wellicht heb je even nodig om te acclimatiseren en zakt dit vanzelf.

Merk je dat je zelfs na enige tijd moeite hebt met rust te vinden, dan kan je kijken of je iets kunt ondernemen dat jou in de ontspanning brengt. Hoe en op wat voor manier je ontspanning vindt, verschilt sterk per persoon. Om even een voorbeeld te noemen; je hoeft niet te mediteren als je merkt dat dit niet voor jou werkt. Een goed gesprek, een moment van alleen zijn, een wandeling, het lezen van een boek of misschien juist een intensieve activiteit. Dit zijn allemaal mogelijkheden. Het gaat er hierbij om wat voor jou werkt.

5. Back to nature

Ongeacht waar je je bevind, er zijn altijd manieren om even te ‘aarden’, ongeacht of deze term nog wat ver van je bedshow staat. Een vorm van koudetherapie door middel van een koude douche, bergbeek of stroom, het gros van de dag op blote voeten lopen, het eten van verse vis net uit de zee of wakker worden door daglicht in plaats van de wekker. Dit zijn allemaal voorbeelden die jou dichter bij de natuur brengen en die je waarschijnlijk eerder ervaart tijdens een vakantie, dan thuis. Als je hier bewust mee bezig bent, dan besef je je misschien hoezeer je hiervan kan genieten. Ga je voor een citytrip, dan zal het je misschien verbazen hoeveel groen de meeste steden hebben. Probeer te blijven denken in mogelijkheden.

Wat moet ik onthouden?

Ga ten eerste na wat voor jou belangrijk is en hoe belangrijk je dit vindt. Nu weet je wat voor jou een prioriteit is. Plan vervolgens voor jezelf in op wat voor manier en hoe je aan deze doelstelling/prioriteit wil werken. Zo kan je vervolgens op de plek van bestemming handelen naar de mogelijkheden die je zelf hebt gecreëerd. Het gevolg? Genieten op jouw manier met meer rust en ontspanning.