Vaak ontstaan pijnklachten door een opeenstapeling van meerdere factoren. Het is bijna nooit één spier die het probleem geeft, maar een samenwerking tussen meerdere zwakke spier structuren. Zo heeft elke spier een eigen functie en zorgt hij ervoor dat jij een bepaalde beweging kan maken. Een verminderde functie van een spier wijst erop dat de aansturing daarvan verstoord is.

Een verstoorde spier zal vaak reageren door een pijnsignaal te geven of met spier zwakte. In dit geval kiest het lichaam ervoor om de spier te verstijven. Met als gevolg dat de bewegingsvrijheid afneemt en dus verdere schade voorkomen wordt.

Daarnaast biedt een stijve spier meer stabiliteit. Dit is een soort veiligheidsmechanisme van het lichaam. Eigenlijk onwijs slim dus! Helaas ervaren wij dit slimmigheidje vaak als pijn.

Bedenk je dus bij een pijnklacht eens goed wat jouw lichaam je probeert te vertellen...

Het ontstaan van een zwakke spier kan verschillende oorzaken hebben

We hebben wat mogelijke oorzaken opgesomd:

 1. Te weinig beweging
 2. Te veel zitten of liggen
 3. Verkeerde houding
 4. Verkeerde trainingsprikkel
 5. Ondervoeding, de spier krijgt niet de juiste brandstof
 6. Stress, geen goed herstelvermogen
 7. Een ongeluk
 8. Een andere spier die zwak is: waardoor overbelasting ontstaat
 9. Te vaak dezelfde beweging
 10. Constante druk of spanning

Zoals je ziet kunnen er nogal wat oorzaken zijn voor het ontstaan van een klacht. Wij testen alle spieren die invloed kunnen hebben op jouw klacht. Als wij tijdens het testen een zwakke spier tegenkomen, passen wij verschillende behandeltechnieken toe om de spier weer te herstellen.

Een pijnlijk proces

Vaak is dit een gevoelig of pijnlijk proces. Die pijnlijke plekken noemen wij; Adhesies of spierverklevingen. Wij weten dat als er meer spieren goed functioneren, de klacht afneemt.

Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig om alle structuren te behandelen die invloed hebben op jouw klacht. 

 • Zo werken bijvoorbeeld spieren aan de voorkant samen met de achterkant
 • Staan spieren aan de onderkant in verbinding met de spieren aan de bovenkant
 • Zijn er spieren die overbelast raken doordat andere structuren niet goed functioneren
 • Worden spieren beïnvloed door (verkeerde) voeding, houding, beweging, stress of medicatie!

Elke spier kan een andere spier positief en negatief beïnvloeden. Daarom willen wij zo veel mogelijk spieren optimaliseren zodat de kans op een terugval minimaal wordt.

Door onze holistische kijk op het lichaam kunnen we vaak gecompliceerde klachten eenvoudig oplossen en kan jij weer pijnvrij door het leven!