Als je van tijd tot tijd last hebt van een doof gevoel in je been dan ben je zeker niet de enige. Dit is namelijk een klacht die we bij steeds meer mensen zien. Het gaat hier vaak om mensen die een druk leven hebben, van professionals tot aan ondernemers. Hoewel er vaak geen reden is tot paniek is het wel van belang om er wat aan te doen. Waar kan een doof gevoel in je been vandaan en wat is er in dit geval mogelijk? Lees snel verder om daar zelf achter te komen!

Doof gevoel in je been – stress gerelateerd

Het is mogelijk om last te krijgen van een doof gevoel in je been als je erg veel stress meemaakt in het dagelijks leven of als je vaak zit. De pijn of het verdoofd gevoel komt vanuit de achterkant van de onderrug. Hier loopt namelijk een zenuw die verbonden is aan de spieren in het been. Wanneer deze zenuw ontstoken of beschadigd raakt kan dit zorgen voor een doof gevoel in je been. We spreken in dit geval ook wel van ischias. Naast een doof gevoel in je been kan je last krijgen van de volgende symptomen:

  • Spierkramp in één been
  • Tintelingen in je been
  • Pijn na lange tijd stilzitten
  • Moeite om rechtop te staan

Oorzaak en behandeling van doof gevoel in je been

Deze klachten komen vaak door stress of spierspanning in de bil of heup. Het gaat vaak om een verkeerde lichaamshouding. Hiermee komt er onnodig veel spanning op de onderrug te staan, met als gevolg dat de zenuw afknelt. Als dit gebeurd kan je last krijgen van een doof gevoel in je been. Een van de dingen die je zelf kunt doen is letten op je lichaamshouding of spieren in de heup gaan versterken. Zorg ervoor dat je een goede hoek aanneemt met je knieën en neem af en toe even een pauze om de benen te strekken. Daarnaast kan je jouw algemene stressniveau verlagen door regelmatig te sporten, ademhalingsoefeningen te doen en niet teveel alcohol te drinken.