Meal preppen, of wel, maaltijden voorbereiden is iets wat veel mensen al tijden lang doen. Als jij elke dag een maaltijd voor jezelf klaarmaakt, zoals je lunch, of dat een broodje kaas is of een uitgebreide salade, doe je het al. Dat is goed nieuws want dat betekent dat je deze vaardigheid slechts hoeft uit te breiden naar het “optimale resultaat pakket”. 

Als je daadwerkelijk verandering wilt aanbrengen in jouw dagelijkse patronen waarbij het doel het verbeteren van je gezondheid, afslanken of aankomen is, dan zijn deze tips ideaal voor jou.

1. Maak een planning voor de maaltijden van één week

Het begint bij de planning. Verdeel het aantal eetmomenten over de dag zodat je weet wanneer je gaat eten. Schrijf bij elk eetmoment uit wat en welke hoeveelheid je gaat eten. Hierna kan je een boodschappenlijst maken met de producten die je nodig hebt voor deze week.

Let bij het maken van je planning ook op eventuele knelpunten. Is er bijvoorbeeld een standaard moment op de dag dat je trek krijgt? Zorg dan dat er voor dit moment iets voor je klaar staat. Hierdoor heb het minst kans op verkeerde keuzes. 

2. Doe de boodschappen in één keer

Door de benodigde boodschappen in één keer te halen, of te laten bezorgen, heb je altijd al je ingrediënten in huis om al je maaltijden te kunnen voorbereiden.
Als je gerechten maakt met producten die minder lang houdbaar zijn zou je deze bijvoorbeeld in kunnen vriezen. 

3.Maaltijden voorbereiden zonder dat je extra tijd in beslag neemt? Kook dubbel

De makkelijkste en snelste manier om je maaltijden voor een hele week voor te bereiden is dubbel koken. Denk hierbij aan het koken van bijvoorbeeld twee of drie porties. Deze porties verdeel je over bakjes en zo heb je voor meerdere momenten al een maaltijd klaarstaan.
Als je zeven dagen per week thuis zou eet hoef je op deze manier maar drie of vier te koken.

4. Veel groente snijden

Het snijden van groente is vaak het meeste werk. Maak daarom in één keer een grotere hoeveelheid schoon. Bijvoorbeeld paprika’s, courgette, aubergine, wortels, pastinaak, broccoli, uien en knoflook. Verdeel de groenten over verschillende ovenschalen en sprenkel er olijfolie en kruiden over. Doe dit in de oven voor ongeveer 30 minuten op 180 graden en klaar is kees.

Uiteraard kan je ook voorgesneden ovengroente kopen. Onze voorkeur gaat echter uit naar verse biologische producten.

5. Salade, soep of ei, alles kan met groente

Verdeel de groente in vershoudbakjes zodat je de maaltijden mee kan nemen naar je werk of in kan vriezen. Je hoeft er dan alleen nog maar wat bonen, feta, zalm of ei bij te doen en klaar is je lunch. 

Als je een omelet maakt kan je een dubbele portie maken zodat je de volgende dag geen lunch bereidingstijd hebt.

6. Dezelfde ingrediënten voor variërende gerechten

Door te kiezen voor dezelfde ingrediënten betekent niet dat je altijd hetzelfde eet. De ene dag eet je bijvoorbeeld couscous met aubergine en zalm. De volgende dag (of twee dagen later) maak je dan een couscous salade. Doordat je vooruit hebt gepland weet je wanneer je wat eet en kan je dus alvast vooruit koken zoals benoemd in tip 3.

7. Soep is altijd goed

Het risico van in één keer boodschappen doen voor de hele week is dat toch je producten overhoudt. Als er groente zijn die echt gebruikt mogen worden kan je er soep van maken.

Er zijn een aantal combinaties die het altijd goed doen: tomaat/paprika, pompoen/wortel en courgette/broccoli. Voeg er knoflook , kruiden naar keuze en bouillon aan toe en je bent klaar. Soep is zeker drie dagen houdbaar en zou je ook weer porties kunnen invriezen. Zo heb je altijd groenterijke maaltijden binnen handbereik.

8. Welke producten kan je makkelijk meenemen

Sommige ingrediënten blijven niet zo lang goed in bakjes, ze verliezen smaak en structuur. Dingen die je wel goed kan meenemen zijn bijvoorbeeld:

 • Magere kwark
 • Noten en zaden
 • Rijst
 • Quinoa
 • (Groene) groentes, al gestoomd of gekookt
 • Vleeswaren als kipfilet, kalkoenfilet, rookvlees of vega(n) varianten
 • Salades (in een shakebeker bijvoorbeeld, doe de dressing onderop en de sla bovenop)
 • Overnight oats
 • Gekookte eieren
 • Fruit
 • Rauwkost

Zo ben je altijd goed voorbereid en hou je kostbare tijd over.