Een helder beeld

Om een helder beeld te krijgen van het leven wat je wilt en het leven wat je op dit moment leeft is het maken van een vision board een mooi startpunt.

Het doel van het maken van een vision board is het overzichtelijk krijgen van de componenten die je als pijlers in jouw leven wenst te hebben, welke daarvan verdienen (meer) aandacht en welke pijlers zijn op dit moment nog niet aanwezig ookal zou je dat wel waardevol vinden. Zo kom je er gaandeweg ook achter welke componenten in je huidige leven je tot hier hebben gebracht maar waar je liever afstand van neemt omdat het je niet meer brengt wat je nodig hebt.

Het leven staat niet vast

Het leven staat niet vast en als je je dat beseft weet je ook dat er altijd ruimte is om dingen te veranderen. In sommige gevallen zijn dat grote veranderingen en in andere gevallen blijkt het een kleinere verandering te zijn dan gedacht. Hoe dan ook, inzicht hebben in wat je doet, wat je wilt en vooral hoe je dat wilt maakt de veranderingen inzichtelijk zodat je daadwerkelijk eigenaarschap kan nemen over jouw leven, jouw dromen en jouw toekomst. 

Ook het eindresultaat van een vision board staat niet vast. Het gaat er om dat jij weet en voelt dat dit over jou gaat. Dus voor de een betekent dat een groot papier vol met woorden en voor een ander is het een kartonnen plaat vol met plaatjes. Hieronder vind je een voorbeeld die je op weg kan helpen om vanuit creativiteit aan de slag te gaan met jouw persoonlijke vision board.

Voorbeeld: Maak een vision board per dag, week, maand en jaar. Dit bord bestaat uit vier delen. Bij elk deel schrijf, teken of plak je waaraan dit onderdeel mag voldoen. Bijvoorbeeld bij het deel dag: 5 minuten voor mezelf (stilte, lezen, etc.), 30 minuten bewegen en muziek luisteren. Zo kan je voor jezelf aanvoelen wat er per dag, per week, per maand en per jaar voor jou nodig is. Door het bord op te delen worden de korte en lange termijn behoeftes overzichtelijk en haalbaar. Het is hierbij belangrijk om heel specifiek te zijn zodat je daadwerkelijk voor jezelf weet hoe het er uit mag zien en dus ook wanneer je dit hebt behaald.

Wees creatief!

Hoe jouw vision board eruit ziet is helemaal aan jou. Zo kan je een groot papier opdelen in vier onderdelen of je maakt vier verschillende borden. Of het kan zomaar zijn dat jij liever een levens slinger maakt. Vul je bord met kleuren, teksten, quotes, affirmaties, foto’s en plaatjes uit magazines, dit is jouw bord dus leef je uit!

Tip: geef je vision board een plek in huis waar je meerdere malen per dag bent en de tijd hebt om er naar te kijken. Zo creëer je bewust, en onbewust, het leven waar jij het gelukkigst van wordt. Waar jouw vision board in het begin kan aanvoelen als een plan zal het, naar mate je dit meer en meer leeft, aanvoelen als een reminder aan de keuzes die je voor jezelf maakt. Het blijven reflecteren speelt hierbij ook een onmisbare rol want, zoals eerder gezegd, het leven staat niet vast!